dominges08 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Witam, kupiłem sobię maskę przeciwgazową MC-1, razem z filtropochłaniaczem MS-3 i torbą (wszystko prawdopodobnie wykonane w 1978 roku, więc na pewno przeterminowana). Niedawno dowiedziałem się że w filtrach tejże maski znajduje się azbest. I mam pare pytań odnośnie tego: 1.Czy jeżeli oddychałem w tej masce łącznie mniej więcej 40 minut to czy coś mogło mi się stać? 2.Teraz maskę spakowałem, filtr zatkałem (tak jak był w stanie gdy kupiłem maskę) i również włożyłem do torby, i czy w takim stanie może to jakoś szkodzić zdrowiu (trzymam maskę nieopodal łóżka na którym śpię). 3.Czy można jakoś bezpiecznie usunąć z pochłaniacza wszystko? Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Z tego co wiem to azbest jest tylko szkodliwy kiedy pyli, kiedy jest na dachu czy tam w filtrze jest bezpieczny. Inna sprawa że filtr z 1978 roku. Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Z tego co wiem to azbest jest tylko szkodliwy kiedy pyli, kiedy jest na dachu czy tam w filtrze jest bezpieczny. Inna sprawa że filtr z 1978 roku. Hmm czyli wyrzucić tą maskę? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Otwórz pochłaniacz otwieraczem do konserw Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Otwórz pochłaniacz otwieraczem do konserw hmmm otwórz, ale co zrobić z tym co znajdę w pochłaniaczu? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Wywalić. Następnie wymyć. Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Wywalić. Następnie wymyć. a jakieś środki bezpieczeństwa? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Dobrze wentylowane pomieszczenie (np taras, podwórko) Tapnięte. Bo mogę. Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Dobrze wentylowane pomieszczenie (np taras, podwórko) Tapnięte. Bo mogę. Ok, ale wracając to czy zamknięty, przeterminowany filtr stanowi jakieś zagrożenie? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Jak go nie zjesz/wciągniesz/cokolwiek to nie, sam trzymam taką maskę gdzieś i jeszcze żadne radrakany mnie nie zaatakowały ;) Tapnięte. Bo mogę. Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 (edited) Jak go nie zjesz/wciągniesz/cokolwiek to nie, sam trzymam taką maskę gdzieś i jeszcze żadne radrakany mnie nie zaatakowały Tapnięte. Bo mogę. Tylko ja trzymam ją w moim pokoju, niedaleko łóżka Edited November 25, 2015 by dominges08 Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Tylko ja trzymam ją w moim pokoju, niedaleko łóżka Do momentu aż nie zaczniesz go piłować czy walić młotkiem to jest bezpieczny... Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Do momentu aż nie zaczniesz go piłować czy walić młotkiem to jest bezpieczny... Czyli nieważne czy jest przeterminowany 20-30 lat, póki go nie rozpieprzę wszystko będzie dobrze? A i nic mi się nie stanie jak się przez niego nawdychałem przez ok 40 min? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Skąd mamy wiedzieć? Nie umrzesz od tego. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Nic. Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 26, 2015 Author Report Share Posted November 26, 2015 (edited) A czy trzeba umyć torbę od maski przeciwgazowej? I do czego mogę wyrzucić ten filtr? Edited November 26, 2015 by dominges08 Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 (edited) Kiedyś opisałem jak działają filtry do masek p-gaz. W tych puszkach nie ma jakiejś kosmicznej technologii, ale filtrów wyprodukowanych przed 1980 bym nie używał. http://forum.wmasg.p...g/#entry2000348 Jakbyś szukał bezpiecznych (pomimo braku daty ważności) filtrów to kup sobie FP-5. Podobno pasuje do MC-1, więc nie brudź mieszkania, odstaw oryginalny filtr na półkę (nie zabije cię, nie wypłynie z niego nic toksycznego) i ściągnij sobie z allegro coś nowszego. http://allegro.pl/fp...5804102682.html Pisałem maila do Maskpolu, czy można bezpiecznie dla zdrowia używać tych filtrów po terminie ważności. Można, o ile będą to wyłącznie cele treningowe w środowisku nieskażonym. Z biegiem czasu mogą jednak rosnąć opory filtru. Sam takiego FP-5 używam w trochę nowszej masce p-gaz ;) Edited November 26, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
dominges08 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 Kiedyś opisałem jak działają filtry do masek p-gaz. W tych puszkach nie ma jakiejś kosmicznej technologii, ale filtrów wyprodukowanych przed 1980 bym nie używał. http://forum.wmasg.p...g/#entry2000348 Jakbyś szukał bezpiecznych (pomimo braku daty ważności) filtrów to kup sobie FP-5. Podobno pasuje do MC-1, więc nie brudź mieszkania, odstaw oryginalny filtr na półkę (nie zabije cię, nie wypłynie z niego nic toksycznego) i ściągnij sobie z allegro coś nowszego. http://allegro.pl/fp...5804102682.html Pisałem maila do Maskpolu, czy można bezpiecznie dla zdrowia używać tych filtrów po terminie ważności. Można, o ile będą to wyłącznie cele treningowe w środowisku nieskażonym. Z biegiem czasu mogą jednak rosnąć opory filtru. Sam takiego FP-5 używam w trochę nowszej masce p-gaz A czy mógłbym wiedzieć jaki model maski p-gaz posiadasz? ;) Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 (edited) Szwedzka maska Forsheda F-2 Edited November 29, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts