Jurij1234 Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Witajcie wyjadacze. Nie mogłem znaleźć na forum takiego tematu (jeśli istnieje to proszę o link). Zacznę od tego, że w sprawach AK jestem zielony - do tej pory popylałem jedynie z M4. Teraz zakupiłem trzy repliki AK. I mam zagwozdkę - przy częściach często jest napisana tajemnicza fraza - "Standard TM" lub "Standard VFC". Nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi. Prosiłbym kałachowych specjalistów o wyjaśnienia najlepiej z fotkami lub linkami i przykładami replik w tych standardach. Będę bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam Jurij Quote Link to post Share on other sites
Aleks111 Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Różnica polega w budowie repliki, system TM -łączenie na śrubki, system VFC łączenie na piny. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Dokładnie tak, jak pisze Aleks111 - system TM to system pierwszych replik AK, montowanych na śrubki, w sposób nie mający nic wspólnego z palnym AK. Do tego systemu nie założysz nic od palnej wersji, nawet drewna frontu trzeba przerabiać. Lepi w nim TM, stara Cyma (wszystko prócz CM.040, 045, 048 i wyższych do RPK), stare JG, Spartac, CA, ICS (co prawda to nie system TM, ale zbliżony), G&G, King Arms. System to system nowszy, montowany na nity i piny. Pasuje sporo części od palnego AK, często po niewielkich przeróbkach. Takie rzeczy jak drewna mogę wejść nawet od ręki. Nie uswiadczysz w nim widocznych śrubek. Producenci to VFC, LCT/E&L/FC (to nie do końca system VFC, ale w większości identyczny), Boyi, nowsze Cymy. nowsze JG. Ogólnie protip brzmi - nigdy nie kupuj AK w systemie TM, chyba, że jesteś masochistą/nie lubisz 'realizmu'. Quote Link to post Share on other sites
Jurij1234 Posted December 6, 2015 Author Report Share Posted December 6, 2015 Dziękuję panowie! Potrzebowałbym w takim razie metalowego body z delkem od suki, metaloweho zamka i tego plastikowego wujodekla znajdującego się na GB pod deklem. Teraz pytanko - czy znacie kogoś handlującego częściami systemu TM? Lub części suki jakiej firmy mam szukać (konkretny model)? Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Komis, allegro, olx. Quote Link to post Share on other sites
Jurij1234 Posted December 6, 2015 Author Report Share Posted December 6, 2015 A konkretny model suczki albo KBK AKMS w systemie TM? Zależy mi na metalowym body z którego bym mógł wyjąć kolbę i żeby nie zostały wystające elementy (jak np montaż do kolby stałej). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Najpierw odpowiedz sobie na pytanie - po co mi przestarzały system, do którego nic nie pasuje, jest na śrubkach i najcześciej ze znalu/plastiku? Quote Link to post Share on other sites
Jurij1234 Posted December 6, 2015 Author Report Share Posted December 6, 2015 (edited) Posiadam dwie repliki (SLR105 CA do lasu i SRT11 Spartac jako boczniak) i potrzebuję do pierwszego tego wujodekla bo mi się odłamał a do drugiego ZnAlowego bezkolbowego body "just to be sure". EDIT Poza tym np. wygodniej mi się je rozbiera niż np CM045 Edited December 6, 2015 by Jurij1234 Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Jeśli nadal jesteś zainteresowany różnicami w wyglądzie i budowie to łap link /URL]Jest też odnośnik do VFC :) Wysłane z mojego Outdoor WT4 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
German_Gun_Fan Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 (edited) Sorry, jednak znalazłem na forum odpowiedź na swoje pytanie a nie mogę teraz usunąć posta :( Edited April 23, 2018 by German_Gun_Fan Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts