filip59 Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Witam. Zastanawiam się nad kupnem gogli. http://allegro.pl/ochrona-oczu-gogle-ochronne-gx1000-3x-szybka-acm-i5511236243.html . Testował ktoś te gogle? Chciałbym jeszcze dodać że nosze okulary korekcyjne. Jestem otwarty na inne propozycje w tym przedziale cenowym. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 nie kupuj tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba ze nie chcesz miec oka kup orginalne bolle x800 Quote Link to post Share on other sites
filip59 Posted December 6, 2015 Author Report Share Posted December 6, 2015 Niestety są trochę za drogie. Możesz mi polecić jakieś inne gogle do ok.100zł? Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 (edited) wolisz dołozyc 50zl czy ryzykowac utratą wzroku? uzywane essy nvg wyrzymują strzał a 9mm i mosberga Edited December 6, 2015 by trol3gs12 Quote Link to post Share on other sites
Rzeznik124 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Poszukaj używanych gogli Revision Locust, Bulett Ant lub ESS NVG lub jakiś okularów tych producentów. Nie dość, że sprawdzona ochrona to antyfog będzie działał. Szukaj na allegro.pl lub armyworld.pl. Przedmówca dobrze prawi, nie warto na tym oszczędzać. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Ewentualnie bolle x500. Są duże i okulary korekcyjne można nosić pod nimi. Quote Link to post Share on other sites
filip59 Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 A czy nadawałby się te: http://allegro.pl/google-ochronne-bolle-pilot-psi-bezbarwne-wentylow-i5780518620.html . Znalazłem też te same ale prawie o 40zł droższe: http://allegro.pl/profesjonalne-gogle-ochronne-bhp-pilot-jasne-bolle-i5755094424.html . Czy czymś one się różnią oprócz ceny? Quote Link to post Share on other sites
Romothon Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Jak wyżej, ja noszę okulary korekcyjne i Bolle X500 oryginalne. Dorwałem je na jakiejś okazji na Allezło. Czasami się takie okazje zdarzają. Ja moje kupiłem nówki na licytacji za 70 zł. Okulary spokojnie wchodzą nawet te większe. Z wad to to, że są duże, i nie komponują się dobrze z każdym nakryciem głowy. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to warto. Quote Link to post Share on other sites
slawencjusz Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Czyli bolle x500? Drogie. Nie znalazłem tanich bo najtańsze były 200 zł+ To co mam sobie odpuścić ASG? Quote Link to post Share on other sites
filip59 Posted December 8, 2015 Author Report Share Posted December 8, 2015 Ja też właśnie nie mogę znaleźć x500 tańszych niż 200zł. Bardzo mi się spodobały bolle pilot ale nie wiem czy są one polecane i czy nadają się do asg. Quote Link to post Share on other sites
Romothon Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Nope. Zawsze możesz spróbować soczewek + zwykłe okulary z atestem. Takie chodzą już od 40zł. Ale jeśli możesz dozbierać to warto. Najważniejsze, żeby miały atest. Bolle po prostu są sprawdzone. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Bolle x500 były fajne (bo mi je ukradli) ponieważ: - mieściły się po nie okulary korekcyjne bez potrzeby modyfikacji gogli. Konstrukcyjnie mają prostokątny otwór na wysokości uszu przez który świetnie wchodzi zausznik od okularów - mają podwójną szybę, wyplenioną gazem (nie pamiętam jakim) co powoduje, że od środka nie parują. Wewnętrzna szyba pokryta antifogiem. - zakrywają duży obszar twarzy - górny. - są bardzo trwałe i można je wykorzystać do innych aktywności - sportów. - zniekształcają obraz w stopniu pomijalnym. Jak każde gogle zawężają obszar widzenia od spodu i ograniczają cyrkulacje powietrza dookoła twarzy. Pomaga usunięcie z ramy gogli górnych i dolnych gąbek. Tracisz półszczelność ale zyskujesz przewiewność. Pyłoszczelnością nie przejmuj się, bo nie musisz unikać efektów działania gazów, pyłów itp. Bolle pilot - spełniają normy jednakże mają pomarańczowe wykończenie oraz białe napisy na pasku. Mając je na głowie będziesz łatwym celem, bo będziesz się świecił. Quote Link to post Share on other sites
wredny_bo_trzeźwy Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 (edited) Chyba sobie zrobię jakiś szablon do doradzania początkującym "okularnikom" w airsofcie :icon_lol:. Zatem lecimy. Tak, Bolle Pilot są polecane do airsoftu i uwierz mi pomarańczowe elementy są praktycznie bez znaczenia, a czarno-białego paska nie widać pod czapką czy hełmem. Ja używam tylko takich. A jak cie bardzo wkurza kolorystyka to bierzesz szpreja i szprejujesz na czarno lub zielono :icon_smile: https://www.militari...psi)_p39381.xml Teraz co do parowania. Jeśli kupisz powyższe gogle to polecam zrobienie w górnej gumie dociskającej do czoła dodatkowych otworów wentylacyjnych. A na samo parowanie są dwie skuteczne metody. Metoda pierwsza to mydło w płynie, najlepsze zwykłe szare np. takie: http://www.aptekagem...ynie-500ml.html Na suche i czyste gogle/okulary nakładasz troche mydła i zanim wyschnie dokładnie wcierasz suchą bawełnianą szmatką. Potem kilka minut na wyschnięcie. Metoda druga to magiczne mokre chusteczki z Lidla - a dokładnie W5 Glasses Wipes. http://fanlidla.pl/g...zki,do,okularow Tutaj na suche i czyste gogle używasz chusteczki - wcierasz jej zawartośc w gogle/okluary i zostawiasz do wyschniecia. Jak zaczynają parować, wycierasz suchą bawełnianą szmatką i używasz kolejnej, świeżej chusteczki. Obie powyższe metody można łączyć, ale czasami średnio wychodzi, bo sie wszystko rozmaże. Pozdrawiam. Edited December 8, 2015 by wredny_bo_trzeźwy Quote Link to post Share on other sites
filip59 Posted December 8, 2015 Author Report Share Posted December 8, 2015 Dzięki wszystkim. Kupie sobie chyba bolle pilot. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts