Miksus II Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Witam,posiadam taką replikę http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=461 ze stockowym akumulatorem i ładowarką.Po dłuższej przerwie w używaniu repliki,akumulator po standardowym naładowaniu działa parę godzin i pada,kiedyś działał dłużej. Zamierzam kupić nowy akumulator do tej repliki i mam pytania: Jaki kupić? Taki sam czy z innymi parametrami? Jeśli kupię inny to co wtedy z ładowarką? Jestem jeszcze zielony w tym temacie,więc nie hejtujcie za bardzo :icon_wink: Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Jak już jesteś zmuszony do zmiany batki to jedynie lipo ma sens. Kup na allegro lipo 7,4V i nawet zwykłą ładowarkę np turnigy za 40-60zł, na początek spokojnie wystarczy i poczujesz sporą różnicę między fabryczną a lipo. Quote Link to post Share on other sites
Miksus II Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Ta mp5 jest zadbana ale ma ponad 3 lata,bebechy wytrzymają od takiej batki? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Przystosowane tak, ale stock gearbox JG wyleci lufą. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Przystosowane tak, ale stock gearbox JG wyleci lufą. Nie przesadzajmy. Jak ma się posypać to posypie się i na stockowej batce. Lipo 7,4V jak najbardziej będzie wskazane. Quote Link to post Share on other sites
Miksus II Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 A gdybym zamontował taką?Plus przejściówka bo w replice jest duży wtyk a a batce jest mały http://gunfire.pl/product-pol-1152198335-Akumulator-NiMH-8-4V-1600mAh.html Też 8,4V tylko zamiast 1500(jak było w starej batce) jest 1600. Nie chce jakoś bardzo inwestować w marne mp5 od jg,i jak na razie nie chce jej rozwalić Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 (edited) Odnosiłem się do 11V. 7,4V będzie super. Ogniwa litowe mają same plusy w porównaniu do NiMh, o czym było wcześniej wspomniane. Szybkostrzelność utrzymasz na poziomie, a ze względu na większą "gęstość" ładunku, w LiPo o wymiarach linkowanego NiMh będziesz miał więcej mAh. No i teoretycznie mamy jeszcze zimę, jeśli przyjdą mrozy to istnieją spore szanse, że z NiMh'em strzelanki pooglądasz co najwyżej na Youtube, bo te tracą wydajność w niskich temp. Skoro masz kombinować z wtykami, to zaszalej i wydaj 2zł na komplet T connect. Znacznie pewniejsze i efektywniejsze złącze od Tamiyi Edited February 13, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 (edited) @Miksus II Czytałeś mojego pierwszego posta? Jak już jesteś zmuszony do zmiany batki to jedynie lipo ma sens. Kup na allegro lipo 7,4V i nawet zwykłą ładowarkę np turnigy za 40-60zł, na początek spokojnie wystarczy i poczujesz sporą różnicę między fabryczną a lipo. 1. Zakup ponownie NiMha to zakup na jakiś czas, możesz być pewien, że prędzej czy później straci wydajność i za rok zimą będziesz żałował jak kumple będą Cię kosić z lipoli a Twój NiMh po chwili działania będzie padał. 2. Lipo + ładowarkę możesz mieć już za 100zł razem jak poszukasz na allegro, całe 30zł więcej. (no chyba, że zdrożały, kupowałem jakiś czas temu ostatnio) 3. Inwestycja w LiPo to nie marna inwestycja w MP5 od JG, sprzedając replikę możesz sobie zostawić lipo i z powodzeniem używać przez długi czas w nowej replice, w przeciwieństwie do NiMh. 4. LiPo 7,4V nie rozwali sama z siebie żadnej repliki, to nie jest jakiś potwór jak 11,1V z ogromnym "C". Jeśli replika posypie Ci się na lipo 7,4V to i tak by to zrobiła nawet na słabszej batce. 5. Kup LiPo i nie marudź, wszystko jest na korzyść LiPo :icon_biggrin: Edited February 13, 2016 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Pamiętaj tylko że do lipek trzeba kupić dedykowaną ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_126&products_id=2119 plus http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=2321 i powinno styknąć. Na wszelki wypadek spytaj w sklepie czy ta bateria będzie na 100% pasować (różni się od tej starej raptem o 2 mm w jednym z wymiarów, ale czasem to wystarczy). Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 (edited) Na allegro taniej: http://allegro.pl/ak...5967243599.html http://allegro.pl/re...5978534801.html 35zł mniej przy kwocie 115zł to już sporo taniej. Edited February 14, 2016 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Mam mp5 JG. Używam jej i na 7.4 jak i na 11V. W GB mam tylko zmieniony tłok i sprężynę sp100. Nic się nie sypło przez 2 lata. Jak nie potrzebujesz kosiarki to bierz 7.4V. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Mam mp5 JG. Używam jej i na 7.4 jak i na 11V. W GB mam tylko zmieniony tłok i sprężynę sp100. Nic się nie sypło przez 2 lata. Jak nie potrzebujesz kosiarki to bierz 7.4V. Trafiłeś na dobrą sztukę, przy tak tanich chińskich replikach jest to dosłownie loteria, miałem styczność z replikami co latami kosiły na 11,1V, a miałem też z takimi co padały po miesiącu na stockowym NiMh 8,4V. To co jest absolutnie pewne, to, że 7,4V jest znacznie bezpieczniejsze, szczególnie przy GB v2. Jeśli autor do tej pory uzywał stockowego 8,4V to i tak zobaczy sporą różnicę ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts