Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaka bateria do repliki?

Recommended Posts

Witam,posiadam taką replikę http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=461

ze stockowym akumulatorem i ładowarką.Po dłuższej przerwie w używaniu repliki,akumulator po standardowym naładowaniu działa parę godzin i pada,kiedyś działał dłużej. Zamierzam kupić nowy akumulator do tej repliki i mam pytania: Jaki kupić? Taki sam czy z innymi parametrami? Jeśli kupię inny to co wtedy z ładowarką?

Jestem jeszcze zielony w tym temacie,więc nie hejtujcie za bardzo :icon_wink:

Pozdrawiam

Odnosiłem się do 11V. 7,4V będzie super. Ogniwa litowe mają same plusy w porównaniu do NiMh, o czym było wcześniej wspomniane.

Szybkostrzelność utrzymasz na poziomie, a ze względu na większą "gęstość" ładunku, w LiPo o wymiarach linkowanego NiMh będziesz miał więcej mAh. No i teoretycznie mamy jeszcze zimę, jeśli przyjdą mrozy to istnieją spore szanse, że z NiMh'em strzelanki pooglądasz co najwyżej na Youtube, bo te tracą wydajność w niskich temp.

Skoro masz kombinować z wtykami, to zaszalej i wydaj 2zł na komplet T connect. Znacznie pewniejsze i efektywniejsze złącze od Tamiyi

Edited by Emcet

@Miksus II

Czytałeś mojego pierwszego posta?

Jak już jesteś zmuszony do zmiany batki to jedynie lipo ma sens. Kup na allegro lipo 7,4V i nawet zwykłą ładowarkę np turnigy za 40-60zł, na początek spokojnie wystarczy i poczujesz sporą różnicę między fabryczną a lipo.

1. Zakup ponownie NiMha to zakup na jakiś czas, możesz być pewien, że prędzej czy później straci wydajność i za rok zimą będziesz żałował jak kumple będą Cię kosić z lipoli a Twój NiMh po chwili działania będzie padał.

2. Lipo + ładowarkę możesz mieć już za 100zł razem jak poszukasz na allegro, całe 30zł więcej. (no chyba, że zdrożały, kupowałem jakiś czas temu ostatnio)

3. Inwestycja w LiPo to nie marna inwestycja w MP5 od JG, sprzedając replikę możesz sobie zostawić lipo i z powodzeniem używać przez długi czas w nowej replice, w przeciwieństwie do NiMh.

4. LiPo 7,4V nie rozwali sama z siebie żadnej repliki, to nie jest jakiś potwór jak 11,1V z ogromnym "C". Jeśli replika posypie Ci się na lipo 7,4V to i tak by to zrobiła nawet na słabszej batce.

5. Kup LiPo i nie marudź, wszystko jest na korzyść LiPo :icon_biggrin:

Edited by you-dash

Mam mp5 JG. Używam jej i na 7.4 jak i na 11V. W GB mam tylko zmieniony tłok i sprężynę sp100. Nic się nie sypło przez 2 lata. Jak nie potrzebujesz kosiarki to bierz 7.4V.

Trafiłeś na dobrą sztukę, przy tak tanich chińskich replikach jest to dosłownie loteria, miałem styczność z replikami co latami kosiły na 11,1V, a miałem też z takimi co padały po miesiącu na stockowym NiMh 8,4V. To co jest absolutnie pewne, to, że 7,4V jest znacznie bezpieczniejsze, szczególnie przy GB v2. Jeśli autor do tej pory uzywał stockowego 8,4V to i tak zobaczy sporą różnicę ;)