Stefan(kiedyBL) Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 (edited) Witam. Przedstawię historie od początku :icon_razz: Od ponad 2 lat przestałem uczęszczać na ASG co spowodowało to że mój lipol najzwyczajniej w świecie przestał być ładowany. Przed dwu laty chciałem go podładować ale było za niskie napięcie(chyba) bo znajomi mówili że ładowarka nie łapie a to może powodować właśnie zbyt niskie napięcie. Otóż chciałbym się zapytać co zrobić w tym przypadku. W środę dojdzie ładowarka Redoxa bodajże. Słyszałem że można podładować na kilka sekund przez akumulator samochodowy aż wskoczy odpowiednie napięcie i potem ładowarką normalnie już, ale nie wiem czy to nie uszkodzi mojej baterii. Poradzcie coś bo nie mam zamiaru kupować nowej jak nie ma takiej potrzeby :/ Edited February 15, 2016 by Stefan(kiedyBL) Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Zmierz batkę miernikiem i podaj wynik. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Było wałkowane pińcet razy :) Podłączasz normalnie baterię do ładowarki, ale kilka minut na małym prądzie ładujesz ją programem do NiMH albo NiCd. Po tych kilku minutach sprawdzasz miernikiem każdą celę, jak już "złapie" napięcie to przełączasz na program LiPo. Powinna się naładować. Jak się nie ładuje w ogóle to jest do wyrzucenia. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 ładuj na ustawieniu dla ogniw li-fe. Tyle w temacie. Żadne ni-mh czy inne gówna. A jak nie to podbijasz napięcie celom z osobna zasilaczem z regulowanym prądem i napięciem. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 @seger Doceniam twoją wiedzę i rady ale nie każda ładowarka ma program li-fe i nie każdy ma w domu zasilacz z regulowanym napięciem i prądem. Tyle w temacie. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Procesorowe często mają program Pb i można 7.4V puścić na programie Pb 6V a 11.6 na Pb 12V. Metody są różne cel jest ten sam: podnieść trochę napięcie akumulatora. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Redox alpha v2 i beta mają obsługe ogniw li-fe. Tak samo imax b6 i inne klony i na tym programie bezpiecznie można podbić napięcie na ogniwach. Oczywiście należy pamiętać, o tym, że aby operacja udała się sprawnie, należy wykonać to w przeciągu 24h od spadku napięcia. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Te 24h to trochę naciągane. Od 6 lat stosuję lipole w modelach latających. Tam dostają w kość znacznie bardziej niż w replikach asg. Już nie raz przywracałem lipola, który leżał z rok rozładowany ponad normę. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 16, 2016 Author Report Share Posted February 16, 2016 (edited) Dzieki panowanie za wszystkie rady. Moje dane bateri to 11.1 2200 Turnigy. Po zmierzeniu wychodzi zamiast 11.1V to 9,07 V :/ Czyli teraz mam zrobić tak jak mowicie ? Podnieśc napięcie poprzez ten program Pb o ile takowy będzie. Jutro dostane ładowarkę to sie przekonam czy wszystko wyjdzie. Edited February 16, 2016 by Stefan(kiedyBL) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Pytanie brzmi tylko - jak się to napięcie rozkłada na poszczególne cele. Oby było to 3.02, 3.02, 3.03V, a nie np. 3.7, 3.7, 1.67. Pakiet jest tak sprawny jak najgorsze jego ogniwo. Sprawdź poszczególne cele korzystając ze złącza balansera i posiłkując się takim schematem http://www.milehighrc.com/images/lipos/BalWire.JPG gdzie pokazane jest jak poszczególne piny balansera łączą się z biegunami pojedynczych cel. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 16, 2016 Author Report Share Posted February 16, 2016 (edited) Jedna cela ma 2,86, druga cela ma 5,74 a trzecia 8,18 Mam nadzieje że dobrze rozkminiłem schemat :icon_razz: Edited February 16, 2016 by Stefan(kiedyBL) Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 (edited) źle. Jedna cela nie będzie miała więce niż 4 V. Ty pomierzyłeś: jedna cela, dwie cele,trzy cele. Ale I tak wygląda, że do odratowania... Edited February 16, 2016 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Matematyka na ratunek ;) 1. cela: 2.86V 2. cela: 2.88V 3. cela: 2.44V Imo cele mogły przez zbyt niskie napięcie utracić pojemność i wydajność prądową. Jak będzie naprawdę - zobaczysz po ładowaniu. Niziutki prąd (100mA) i powolutku ładuj aż osiągną te 3V na każdej celi. Potem przełącz na Lipo balance i do fulla, też na niskim prądzie. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 16, 2016 Author Report Share Posted February 16, 2016 Dzieki pany za cenne rady, jak nie bede umiał podłączyć tego i podładować to będę pisał w celu poinstruowania mnie :P Mam też taką nadzieje że bateria dalej odżyje :P Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Dostałem ładowarke Redoxa alpha v2. Moze mi ktoś powiedzieć na jaki program ustawić dokładnie ? Ustawiłem na Pb i zmieniłem na 1.1A i 12V(6P) i jak wciskam start to potem wyskakuje "battery check low voltage" Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Jaką baterię chcesz ładować (napięcie)? Jeśli to lipol 11V to jego minimum to 9V. Zatem spróbuj na programie Pb dla 8V. Jak to nie pomoże to puszczasz na 6V. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Zrobiłem na programie nimh i teraz podłaczyłem pod program Lipo i ładuje 11.1 na 2.2A i ładuje sie juz godzinke, naładowało 02026 :o Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Pisałem coś o małym prądzie ładowania... :icon_confused3: Program do lipo chociaż Balance zamiast Charge? Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Naładowana. Tak ładowałem balance. Teraz jedna cela ma 4,17 druga 4,17 a trzecia 4,16 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 No to obserwuj czy któraś z nich (zwłaszcza ta trzecia bo miała najniższe napięcie) nie odstaje, tzn. po strzelance czy nie ma dużo niższego napięcia niż pozostałe. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Bede obserwował :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts