Szpieg01 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Mam jedno pytanie, czy imax b6 potrzebuje zasilacza by naładować Lipo turnigy 7.4V 25C 1300mAh? Nabyłem imaxa z tej strony http://sklep.skyrc.pl/mobile/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-iMAX-B6/1 ale bez zasilacza i stąd moje może głupie pytanie. Bardzo proszę o odpowiedź ;) Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) To pytanie jest tak głupie że wpadłem w konsternację :sciana: . Masz w domku takie ustrojstwo co wychodzi ze ściany ma zwykle dwa otwory (czasami też pin) i tam jest taka magia co się prądem nazywa, i ma 230V. Ale niektóre urządąka się psują przy 230V bo to za dużo na ich siły dlatego takim magicznym ustrojstwem zwanym zasilaczem zmieniamy 230V na np. 20V (i urządząko działa). Czasami też zmienia jeszcze prąd zmienny na stały ale nie przesadzajmy :icon_lol: . Edited March 15, 2016 by Barsad Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 To pytanie jest tak głupie że wpadłem w konsternację :sciana: . Masz w domku takie ustrojstwo co wychodzi ze ściany ma zwykle dwa otwory (czasami też pin) i tam jest taka magia co się prądem nazywa, i ma 230V. Ale niektóre urządąka się psują przy 230V bo to za dużo na ich siły dlatego takim magicznym ustrojstwem zwanym zasilaczem zmieniamy 230V na np. 20V (i urządząko działa). Czasami też zmienia jeszcze prąd zmienny na stały ale nie przesadzajmy :icon_lol: . To mu k...a pomogłeś. Taa i np. 20V. Od razu mu powiedz, aby bezpośrednio pod 230V podłączył. Zasilacz 230V, 50/60 Hz, 1,5A MAX, 12V - 5,0A. Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) Primo: nie pytał "jaki zasilacz" tylko "czy zasilacz jest potrzebny" i na to pytanie mu odpowiedziałem najbardziej łopatologicznie jak umiałem. (czytanie ze zrozumieniem) Secundo: głupie pytanie głupia odpowiedź. Edited March 16, 2016 by Barsad Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Taki zasilacz styknie?http://sklep.skyrc.pl/mobile/pl/p/SkyRC-Zasilacz-15V-4A/2 Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Co myślicie o tym zasilaczu?: http://abc-rc.pl/zasilacz-12V-5A Ja osobiście się nie znam i wolałbym ten tańszy no chyba, że tego z abc-rc się w ogóle nie opłaca to zakupię tamtej "oryginalny". Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Idź do sklepu elektronicznego lub komputerowego i poproś o zasilacz, który ma takie parametry jak podałem wcześniej. Do tego weź ładowarkę Imax B6 ze sobą, aby dopasować grubość wejścia. Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Wolałbym jednak zamówić przez internet, chodzi mi o jak najniższą cenę. Któryś z podanych zasilaczy nadałby się? Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Musisz szukać zasilacza z takimi parametrami jak podał kolega wojtekk8. Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Zasilacz z abc-rc pasuje do parametrów czy się mylę? Proszę o jednoznaczną odpowiedź. Kupować go czy kupić inny? Edited March 16, 2016 by Szpieg01 Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Tak pasuje. Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Dziękuję za wszelką fatygę, temat można zamknąć :) Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 18, 2016 Author Report Share Posted March 18, 2016 Miał być to ostatni post, jednak po moim niedopatrzeniu produkt nie był dostępny w tym sklepie więc poszukałem innego zasilacza. Co do parametrów jestem prawie pewien, że ten będzie odpowiedni, ale zawsze wolę się zapytać i upewnić. Nowy zasilacz: https://modelmotor.pl/zasilacz-sieciowy-12v-5a-redox.html?gclid=Cj0KEQjwzq63BRCrtIuGjImRoIIBEiQAGLHdYV0tDbCOvmGY1LU3y9Uxvr3bF3D__Z4RcZ3TbNq4RJgaAgb78P8HAQ Tak więc jeszcze raz zadam to pytanie.. Czy ten zasilacz będzie odpowiedni? :icon_idea: Quote Link to post Share on other sites
Spirol Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Zasilacz do laptopów powinien też pasować. Tylko patrz na wtyk oraz napięcie i prąd zasilacza. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 szpieg01: tak, zasilacz redoxa pasuje, ten sam wtyk, ale mozna jeszcze taniej go kupic ni z w modelmotorze. Quote Link to post Share on other sites
Szpieg01 Posted March 19, 2016 Author Report Share Posted March 19, 2016 Zasilacz do laptopów powinien też pasować. Tylko patrz na wtyk oraz napięcie i prąd zasilacza. Sprawdzałem zasilacz od laptopa, niestety nie pasuje. szpieg01: tak, zasilacz redoxa pasuje, ten sam wtyk, ale mozna jeszcze taniej go kupic ni z w modelmotorze. W sklepach elektronicznych typu sieciówki *RTV EURO AGD*? Quote Link to post Share on other sites
Spirol Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Nie każda końcówka pasuje. Zapytam w poniedziałek kolegi jakiego zasilacza używa- też ma Imaxa B6. Quote Link to post Share on other sites
żaba22 Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Ja wziąłem zasilacz od starego monitora ;) Quote Link to post Share on other sites
Spirol Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Zasilacz posiadany przez kolegę to ZJ1205A co oznacza 12V i 5A. Sam zasilacz jest do zasilania listew LED a wyglądem przypomina DELLa do lapków i to mnie zmyliło. Dorwij jakiś od laptopa z odpowiednim napięciem i natężeniem a jeśli wtyk nie będzie pasował to możesz go wymienić (do kupienia w każdym sklepie z elektroniką). Chyba, że masz taniej inny zasilacz dedykowany. Wybór należy do Ciebie. :icon_cool: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts