viciuRZ Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Witam Pisałem już o moim problemie na innym wątku, ale nie uzyskałem odpowiedzi, więc piszę tutaj . Otóż mam problem z moją repliką (RK-10s) . Wymieniłem komorę hopa na Pro Wina, gumka, lufa, dysza stock . Problem jest w tym, że kulka pojawia się w komorze, ale nie może "przebić" się przez gumkę. Jestem praktycznie pewny, że poskładałem ją prawidłowo, gumka nie jest uszkdozona, wchodziła nawet luźniej do komory niż w stocku, próbowałem bez dystansera, ale dalej efekt ten sam - kulka podana, ale nie wystrzelona. Tryb ognia obojętny. Co to może być ? Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jeżeli dzieje się tak nawet przy gumce ustawionej na zero to rzeczywiście dziwne. Próbowałeś przepchnąć kulkę ręcznie? Tzn. włożyć do komory i przepchnąć wyciorem żeby wypadła? Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 Próbowałem, (przy zmontowanej lufie, komorze ) wyciorem bez problemu, zatykając palcem otwór podawania kulek i pchając powietrze ustami był dość spory opór ale poddała się i wystrzeliła dość mocno (ręka bolała) :P Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 (edited) Gdzieś tam jest nieszczelność, możliwe że dysza nie pasuje do komory. Złóż replikę, odwróć do góry nogami i połóż kawałek papieru na otworze podajnika komory i strzel. Jeżeli papierek podskoczy (od powietrza, nie wibracji) to znaczy że dysza jest zbyt krótka, nie dochodzi do kołnierza gumki i powietrze ucieka tyłem. Edit: biorąc pod uwagę, że na stockowej komorze karabin strzelał normalnie. Edited March 29, 2016 by Nosferatu272 Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 No właśnie też to podejrzewałem, chociaż wydźwięk strzału jest taki, że jakby czuć tłumione powietrze :P O ile to da sie słyszeć :D Ale kolega coś mówi o tym ,że dysza jest za krótka - na necie można własnie znaleść dwa rodzaje dysz do ak - długa i krótka i właśnie nie wiem, może kupno doszczelnionej długiej załatwi sprawe ? Szkoda, że nie ma tu nikogo z podobnym problemem, ja mam komorę niebieską prowin do ak, jedyna różnica w montażu między stockową była taka, że dodatkowo ją musiałem przykręcić do gb taką poprzeczną śrubką w górnej części . Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 (edited) Czyli rozumiem że: 1. Karabin przed wymianą komory strzelał normalnie (można wyeliminować nieszczelność na linii głowica-dysza) 2. Test papierka dał negatywny wynik (papierek podskoczył do góry) 3. Lufa, gumka i komora złożone są szczelnie, kulka nie jest nienaturalnie blokowana) W takim razie problemem jest dysza, trzeba kupić tą dłuższą (coś koło 10zł za aluminiową SHS), nie jest to chyba jakiś wielki wydatek ;) Jeżeli na tym forum jest ktoś, kto miał podobny problem jak kolega i rozwiązał go w inny sposób niż wymiana dyszy, to niech się wypowie, bo ja do wniosku doszedłem drogą eliminacji. Po prostu nie chciałbym wpędzać w niepotrzebne koszta :icon_biggrin: Edited March 29, 2016 by Nosferatu272 Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 Jest tak jak mówisz, tylko nie robiłem testu z papierkiem, jestem w pracy i pewnie dizsiaj nie bede miał jak go zrobić, ale też podejrzewam dyszę . Oczywiście wydatek nie jest duży, ja chciałem nawet kupić produkcji systemy, albo G&G doszczelnione one są coś droższe , ale nie wiem jaka długość będzie odpowiednia, bo widze standardowo są 19,6mm. I jeszcze jedno co mnie dziwi, te z SHS aluminiowe widze takie ładnie wykonane i koszują po 10zł a te po 40 plastikowe .. :D Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Chyba za długa, a nie za krótka dysza. Jakby była za krótka to by strzelało, fatalnie, ale jednak by strzelało. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 Okej, jeśli się myle to sprstujcie mnie koledzy :) Jeżeli jest za krótka, to zatrzymuje się jakoś na wysokości połowy średnicy portu ładowania kulek i ciśnienie spierdziela na magazynek. A jeśli jest za długa no to bije w gumke , albo nie wie wiem, powoduje uszkodzenie układu . Dobrze myślę ? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jak jest za długa to kulki nie wchodzą, no i potrafi zawijać gumkę. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 A jak to sprawdzić ? Czy jest jakaś reguła że z prowinem stok w boyiu nie współpracuje dobrze ? Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 (edited) Chyba za długa, a nie za krótka dysza. Jakby była za krótka to by strzelało, fatalnie, ale jednak by strzelało. Jakby była za długa to nie ładowało by mu kulek do komory. Edit: dopiero teraz przeczytałem następne posty, mea culpa :icon_wink: ale w takim razie co innego mogłoby być przyczyną, skoro kulka jest w komorze, komora jest szczelna a karabin przed wymianą komory był sprawny? Poza tym przy poprawnie ustawionej komorze dysza wsunie się w kołnierz nawet jeśli jest za długa- po prostu wypchnie kulkę. Edited March 29, 2016 by Nosferatu272 Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Dobra, doczytałem. Zwracam honor. Btw, nie pamiętam ile ma Prowinowska komora AK i ile ma dysza w Boyiu, wystarczy sprawdzić na forum i okażę się czy wymiary się zgadzają. Jeśli nie, to znając długość można dobrać nową dyszę - dodatkowa uszczelka w układzie na pewno nie zaszkodzi ;) Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Problemem nie jest dysza i komora tylko gumka która ma za bardzo ściśnięty kołnierz w komorze. Poszukaj takiej gumki która pozwoli na to by kulka praktycznie bez oporu przelatywała przez kanał dyszy i gumke. Jeżeli masz problem z wydmuchaniem kulki z komory to znaczy że kołnierz ją trzyma za mocno. Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 (edited) Problemem nie jest dysza i komora tylko gumka która ma za bardzo ściśnięty kołnierz w komorze. Tylko kolega napisał, że lufa wchodzi w komorę nawet łatwiej niż w stockową, a na stocku śmigało jak trzeba. Poza tym ustami może przedmuchać kulkę a karabin sam z siebie nie potrafi? W koncu tłok i cylinder o wiele mocniej kompresują powietrze niż człowiek :/ Edited March 29, 2016 by Nosferatu272 Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Co z tego że wchodzi łatwiej jak sam kołnierz jest ciaśniejszy. Kolega też napisał że słychać zdławiony dzwięk co świadczy o tym że nie ma siły powietrze przepchnąć kulki a tłok się odbija od poduszki powietrznej. Jeżeli ustami z oporami idzie mu wypchnięcie kulki to - jest źle. Kulka powinna przelatywać praktycznie samodzielnie. Przerabiałem dokładnie taki przypadek ostatnio w MP5 SRC. Wymiana gumki na taką z kołnierzem o większej średnicy wewnętrznej rozwiązała problem. Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Ano racja, w sumie stockowe gumki bywają różne, a kolega widzę ma sprawdzone rozwiązanie. Tak czy inaczej, test szczelności nigdy nie zaszkodzi- lepiej mieć pewność że nam fpsy nie uciekają ;) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jeżeli masz problem z wydmuchaniem kulki z komory to znaczy że kołnierz ją trzyma za mocno. Albo ma astmę :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Kolega dobrze prawi - wina kołnierza. Spróbuj minimalnie (w granicach dostępnego luzu) pociągnąć lufę do przodu - jak lufa jest na max wsunięta do komory, to kołnierz się zaciska. Jak nie pomoże, to zmiana gumki. Kulka powinna przechodzić przez kolnierz z minimalnym oporem. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 30, 2016 Author Report Share Posted March 30, 2016 Tylko że tam pratycznie nie ma żadnego luzu, bo ten pierścień taki blokujący lufę w komorze ma bardzo mały margines tolerancji i jak dopchne lufę do oporu w komorę, to ten pierścień nie siądzie jak powinien, lufa z milimetr dwa posunie się z powrotem i pierścionek zaskoczy. Ale moja skromna logika nie pozwala mi zrozumień też, dlaczego kołnierz ma być teraz bardziej ściśnięty skoro tak jak pisałem wcześniej - lufa z gumką w stokową komorę wchodziła i wychodziła dość ciężrko a w prowinie - nie powiem że jest luz, bo wręcz doskonale spasowane, ale wchodzi bez oporów i nawet jak próbowałem dać po listku teflonu na gumkę i pod nią to już nie było tak różowo :P Quote Link to post Share on other sites
wawi08 Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Wina kołnierza mam to samo w swojej replice. Na niebieskim madbullu strzela normalnie, na czarnym replika wydaje jakby przytłumiony dźwięk i słabiej strzela. Zrobiłem test "plucia" i faktycznie jest jak koledzy wyżej piszą. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 31, 2016 Author Report Share Posted March 31, 2016 Okej, czyli dysza tu nie ma nic do rzeczy ? Bo chciałbym już zamówić to co potrzeba i myślałem czarną systemę gumkę zamówić http://gunfire.pl/product-pol-1152192217-Gumka-hop-up-czarna.html i dyszę od razu doszczelnioną : http://gunfire.pl/product-pol-1152195427-Uszczelniona-dysza-do-AK47.html . Co myślicie o tym zestawie ? Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 A test wykazał nieszczelność? Bo jeżeli tak to zamawiasz obie rzeczy, jeżeli nie- wystarczy tylko gumka :) O ile oczywiście powodem ewentualnej nieszczelności jest zbyt krótka dysza. Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 (edited) Tylko że tam pratycznie nie ma żadnego luzu, bo ten pierścień taki blokujący lufę w komorze ma bardzo mały margines tolerancji i jak dopchne lufę do oporu w komorę, to ten pierścień nie siądzie jak powinien, lufa z milimetr dwa posunie się z powrotem i pierścionek zaskoczy. Właśnie o to chodzi,żeby w takiej sytuacji nie wpychać lufy do końca,a na tyle żeby tylko klips wskoczył na swoje miejsce i w ramach "luzu" na tym klipsie (1-2mm)wyciągnąć lufę z komory. Ale moja skromna logika nie pozwala mi zrozumień też, dlaczego kołnierz ma być teraz bardziej ściśnięty skoro tak jak pisałem wcześniej - lufa z gumką w stokową komorę wchodziła i wychodziła dość ciężrko a w prowinie - nie powiem że jest luz, bo wręcz doskonale spasowane, ale wchodzi bez oporów i nawet jak próbowałem dać po listku teflonu na gumkę i pod nią to już nie było tak różowo :P To niech twoja skromna logika zaufa mojemu skromnemu doświadczeniu,że wpychając głębiej lufę do komory zmniejsza się srednica kołnierza. Z "O" robi się "o", bo komora nie ma jednakowej średnicy na całej długości - dzięki temu możliwe staje się uszczelnienie gumki na krawędzi kołnierza. ;) Jak nie wierzysz, to popatrz przez komorę na kołnierz, co się z nim dzieje przy wpychaniu lufy. Czasem to zwężanie powoduje blokowanie kulek. Czasem pomaga to wysunięcie, ale niekiedy komora jest tak ciasna, że pomaga tylko zmiana gumki. Ciasność wchodzenia lufy z gumką do komory ma tu drugorzędne znaczenie. Możesz ułatwić sobie montaż kropelką oleju silikonowego którym pokryjesz gumkę z zewnątrz, uważając żeby nie zapaćkać kołnierza ;) Edited March 31, 2016 by marvol Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 31, 2016 Author Report Share Posted March 31, 2016 Yyy Twoje skromne doświadczenie chyba mówi prawdę :D jednakowoż nie da się w moim przypadku dopchnąć lufy do końca, bo klips nie zaskoczy, więc musze ją wycofać co by to "siadło" :D Z tego właśnie względu skłaniam się ku temu, żeby zakupić nową gumkę :) Tylko wpadłem w klincz, bo niebieskie madbulle tak polecane mają jakiś shark system ktory trzyma kulkę i nie chce żeby sytuacja się pogorszyła . A systemy czarne i zielone guardery niby się pogorszyły o i o :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts