Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomoc w wyborze MP5

Recommended Posts

23% vatu z tego co słyszałem da się obejść ale nigdy nic nie sprowadzałem więc nie wiem jak. Chyba pisząc na paczce że to prezent albo zabawka. Wysyłka nie powinna być taka droga, chyba że samolotem. Zawsze można podpiąć się do zamówienia zbiorowego. Wtedy cena zatrzymuje się na 900 zł.

23% vatu z tego co słyszałem da się obejść ale nigdy nic nie sprowadzałem więc nie wiem jak. Chyba pisząc na paczce że to prezent albo zabawka. Wysyłka nie powinna być taka droga, chyba że samolotem. Zawsze można podpiąć się do zamówienia zbiorowego. Wtedy cena zatrzymuje się na 900 zł.

Ale trzeba liczyć vat, bo mogą dopieprzyć na poczcie/ ew. będziesz wysyłał kartki z pierdla.

Ja bym szukał kogoś, kto może zapłacić za to src, ew poszukać/popytać czy ktoś grupówki od czechów nie robi i się podpiąć

EDIT: A w ogóle to najlepiej dozbierać i kupić systemę... :D

Edited by pan kozaq

zmieniasz gumkę i z 360 FPS strzelasz dalej niż Cymy z 460 FPS.

Z dużymi fpsami bardziej chodzi o prędkość a co za tym idzie krótszy czas lotu kulki, więc tego nie przeskoczysz gumką HU

A jakby kupić gearbox cymy i włożyć do budy po SRC? :icon_wink:

Opcja idealna jak dla mnie.

Edited by l_isek

Ah, nie zauważyłem. Sugerowałem się tym że jest przeceniona, zazwyczaj nie przecenia się rzeczy które nie są dostępne. Jest tam jeszcze kilka innych modeli np. ze składaną kolbą. Może one są dostępne. Co do wcześniejszego tematu lepiej wybrać SRC i później dozbierać do tuningu. Jak będziesz miał ponad 6 letnią replikę tak jak ja wyglądającą lepiej niż roczne cymy to mi podziękujesz :)

Kupując na przykład MP5 od ICS (bo ten przykład dobrze znam) dostajesz ŚWIETNY silnik Turbo 3000, zębatki które wytrzymują m140 bez zająknięcia, genialną komorę hopup, mogę nawet zaryzykować że działa dokładnie tak jak te od TM, dosyć wytrzymały szkielet w dodatku mocne, dobrze zrobione metalowe body i rączkę przeładowania która nie odpada jak u Cymy. Sprawa nie jest taka prosta, to nie jest tylko wybór zasięg i celność albo wygląd.

OK. Tu bardziej porównuje cyme z SRC które nie słynie z bardzo wytrzymałych bebechów.

Co do cymy to w stocku masz mocny silnik, spokojnie uciągnie 130 guardera (mocniejszych nie sprawdzałem), w zasadzie niezniszczalne zębatki (u mnie przemieliły metalowe zęby elementa i spokojnie pracowały kolejny rok) dość dobrą lufę, pancerny wzmacniany szkielet GB. Body też z metalu, co prawda nie stal jak w SRC ale nie narzekałem, i dolna część z plastiku dobrej jakości. W cenie ok 650 nie znajdziesz nic lepszego. Osobiście nie dołożyłbym kolejnych 400 PLN na ładne body i nieodpadającą rączkę przeładowania. No ale każdy ma inne priorytety, ja wolę zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na chociażby 10 dodatkowych magów.

Ładne wytrzymałe body, nieodpadającą rączkę, hopup który sprawia że replika z 350 fps strzela lepiej niż każdy chińczyk z 450 fps, silnik który bardzo dobrze sobie radzi z m170 przy odpowiednich zębatkach, szczelny zespół cylindra włącznie z wytrzymałym tłokiem, kable lepsze chociaż nie modelarskie (taki kompromis trochę). Jak kto woli, taki urok replik z I klasy.

hopup który sprawia że replika z 350 fps strzela lepiej niż każdy chińczyk z 450 fps

:hahaha:

No widzę że kolega poza cymą 028, to nie za bardzo się chińczykami bawił. Tak dla twojej informacji chińczyki też są dobre i dobrze strzelają. A to że w stocku przeważnie mają ponad 400 fps, no cóż maja bo bebechy na to pozwalają, czego nie można powiedzieć o wszystkich replikach I klasy.

Mam w Cymie 270fps. Jak po strzelaniu mówię to ludziom, to chodzą do bagażnika po chrono... Prawda jest taka, że z chińczyków niewielkim kosztem można zrobić świetne repliki. Często wychodzi taniej niż zakup "repliki 1 klasy", z tego nieaktualnego podziału, którym zasłaniają się głównie zrobieni w jajo ich użytkownicy. Teraz często chińczyki oferują podobny poziom, z kiepską kontrolą jakości, stąd z czasem trzeba co nieco wymienić. Jeśli replika nie ma super body, to nie ma sensu w nią inwestować, bo chińczyka łatwo wykoksić dużo wyżej na niedrogich częściach, a już nie wszystkie ładne części zewnętrzne można dostać za grosze. Przykład, zdychające CA, które jeszcze do niedawna miało stałe grono waligruch, zachwycających się wyższością tego sprzętu, a teraz od CA ostało się raptem kilka sensownych pozycji.

Właściwie ten ICS nie wywyższa się zbytnio wyglądem, a kosztuje sporo więcej. Jeśli ta różnica ma zrekompensować mi bolec rączki przeładowania, który można zastąpić obciętym gwoździem, dorzuconym za free w metalowym przy zakupie chociażby smaru do roweru, to chyba podziękuję :P

A, i ICS, tak jak bieda Cyma, też ma zaszerokie prowadnice kolby w porównaniu do palnej. Polecam poobcować z pierwowzorem, a dopiero potem chwialić repliki za dokładność odwzorowania. Dziękuję, dowidzenia xD

Obcowałem, nie długo dlatego nie zauważyłem takiego szczegółu także polecenie jest bezcelowe. Nie jestem uparty, może TERAZ tak jest ale nie mów że dałem się nabić w butelkę kupując tego ICSa kilka ładnych lat temu. Mogę z czystym sercem powiedzieć że z ponad 80% chińskich replik wyprodukowanych w tamtym roku co moje MP5 zostały tylko części zamienne. U mnie mogę się przyczepić do jednej rzeczy - wyrobionego selektora ognia. Tak jak pisałem, teraz może być zupełnie inaczej, może chińczycy poprawili jakość.

Edited by Spirit_

Repliki markowe oczywiście są w pewnym sensie lepsze (sam teraz mam KWA). Jednak w dużej mierze dotyczy to wykonania zewnętrznego, dokładności, kolor plastików itp (nie dotyczy KWA). Jednak są też droższe i to czasami sporo. Co do chińczyków to Cyma od ładnych paru lat ma dobre repliki, ale te z wyższej półki cenowej, ma też oczywiście repliki typu cm028 które zamiast tuningować po prostu się wymienia na inne.