n3rdy099 Posted May 13, 2016 Report Share Posted May 13, 2016 Witam, od jakiegoś czasu myślę nad wykonaniem spustu opartego na mikrostykach. Głównym problemem jest zrealizowanie ognia pojedynczego, dodam, że chciałbym uniknąć mikrokontrolera (brak umiejętności programowania). W miejscu kostki stykowej mają się znaleźć mikrostyki i tranzystor MOSFET. Chciałem się wzorować na rozwiązaniu w szkielecie Arma Tech. Macie jakieś pomysły? Link do szkieletu: http://begadishop.eu...roducts_id=7925 Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 (edited) Z tego co pamiętam, to do tych szkieletów był specjalne spusty. Bodajże Army Force je produkuje. Edited May 14, 2016 by EndeBeats Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Ja przerabiam standardowe kostki, zamiast zwierać te blaszki kostka po prostu wciska przycisk. Mamy semi, auto i bardzo fajną prace spustu. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Ja przerabiam standardowe kostki, zamiast zwierać te blaszki kostka po prostu wciska przycisk. Mamy semi, auto i bardzo fajną prace spustu. Jakiego mikro stycznika używasz? Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Zwykłe mini przyciski, jedyna wada, wymagają mosfeta. Polecam szukać jak najtwardszych, wtedy spust jest fajnie wyczuwalny. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 No i tak nie wyobrażam sobie lutować do przycisku kabla 1,5-2 mm. Ok, zabieram się za szukanie. Widzę że mają całe stosy w elektronicznych i modelarskich, nie powinno być źle;) Jeszcze raz bardzo dziękuję, pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Coś dobierzesz, ale jak pisałem szukaj aby była jak największa siła przełączania. Quote Link to post Share on other sites
n3rdy099 Posted May 15, 2016 Author Report Share Posted May 15, 2016 (edited) Dzięki, wykorzystałem pomysł relativy, mosfet udało mi się upchnąć w miejscu kostki po podcięciu na dole. Polecam przyciski o sile przełączania powyżej 2,5N. Edited May 15, 2016 by n3rdy099 Quote Link to post Share on other sites
Kuczmex Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Mógłbyś opisać jak to zrobiłeś, bo chciałbym to powtórzyć w swojej replice. Quote Link to post Share on other sites
n3rdy099 Posted December 5, 2016 Author Report Share Posted December 5, 2016 Mógłbyś opisać jak to zrobiłeś, bo chciałbym to powtórzyć w swojej replice. W miejsce blaszek w kostce stykowej przykleiłem tact-switch'a, a tą miedzianą kostkę odpowiednio podpiłowałem. Reszta tak samo jak w przypadku istalowania mosfetu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts