Jarmoluh Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 (edited) Posiadam stare słuchawki Comtac 1 Z tactical. Nowy przycisk ptt tej samej firmy, oraz Boafenga uv5r. Aktywna funkcja tych słuchawek działa jak trzeba. Chciałbym sprawdzić czy mogę odbierać i nadawać za ich pośrednictwem. Podpiąłem wszystko jak trzeba. Tu pytanie jak mogę sprawdzić czy mikrofon działa i nadaje? Jak sprawdzić czy słuchawki działają. W słuchawkach sprawa wygląda tak, że nie słyszę nic po za otoczeniem. Nawet ze sqelczem ustawionym na 0, gdzie radio szumi jak szalone, po podłączeniu słuchawek nie słyszę nic. Przełączając się nawet na radio fm, wciąż cisza. Edited May 25, 2016 by Jarmoluh Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 (edited) Połamane kable? To przypadłość chińskich bieda-aktywnych słuchawek. Edited May 25, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Jarmoluh Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Być może. Tylko jak to sprawdzić? Gdy do dyspozycji nie mam żadnego miernika. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Kupić za dyszkę miernik w Casto, albo przykładać język i zwierać kabelki. Polecam opcję nr1. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 (edited) Popatrz czy nie masz gdzieś na kablu miejsc gdzie bardzo lekko się zagina, wymacaj. Ewentualnie wymień cały kabel na jakiś dobry 4 żyłowy, telefoniczne są spoko. Ewentualnie chińska elektronika w słuchawkach się spsuła. Edited May 25, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Jarmoluh Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Kable wymacałem wcześniej. Nic podejrzanego. Płytka również sprawdzona, wszystkie luty na swoich miejscach. Będę musiał sprawić sobie jakiś miernik, albo powyklinać na chińczyka. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 A może to po prostu typowe dla z-tactical pomieszane kable od mikrofonu i głośnika? Quote Link to post Share on other sites
Jarmoluh Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Głośniki działają dobrze jeśli chodzi o przekazywanie dźwięków otoczenia. Być może kable są pomieszane. Teraz tylko problem znaleźć właściwy kabelek i go przelutować. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 (edited) Pomieszane kable z-taca sprawiają problem jeżeli się chce używać ptt z-taca z oryginalnymi słuchawkami albo wice wernisaż. Z-tac sam ze sobą kompatybilny być powinien. Dobrze by było przetestować słuchawki z innym ptt, żeby wyizolować problem bo na razie nie wiadomo czy coś jest źle w ptt czy w zestawie. Najprawdopodobniej to przewód/wtyczka w ptt od strony radia . Też polecam zakup miernika lub pożyczenie takowego Edited May 26, 2016 by kugelblitz Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Pomieszane kable z-taca sprawiają problem jeżeli się chce używać ptt z-taca z oryginalnymi słuchawkami albo wice wernisaż. Z-tac sam ze sobą kompatybilny być powinien. No właśnie cały myk w tym, że nie zawsze jest :teeth: Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Oj, to ciekawe. Czyli zdarzają się PTT lub headsety z "normalny" rozkładem połączeń, czy są jeszcze bardziej inne . Wszystkie Z-tace które wwidziałem miały zamienione "+" głośnika i mikrofonu Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Nie wiem jak w przypadku PTT, ale w mojej kopii swimmera miałem zamienione linie mic i spk w stosunku do tego, co można znaleźć na schematach dotyczących właśnie Z-taca (czyli de facto były poprawnie :teeth:), więc podejrzewam że to jest składane na zasadzie jak się uda. Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Czasami zdarzają sie wersje słuchawek, szczególnie brandowane przez TRI jako nato standard. Ptt zwykłe chińskie jest w konfiguracji z tactical standard i trzeba przelutować kable. Ewentualnie masz połamane kable i nie stykają. Macanie kabli nic nie da, żyła jest zbyt cienka aby wyczuć pękniecie. Quote Link to post Share on other sites
Jarmoluh Posted May 28, 2016 Author Report Share Posted May 28, 2016 Ok ogarnę jakieś inne ptt i inne słuchawki. Zobaczę co wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts