Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Plecak miwo - MOKRA vs. JS PP25

Recommended Posts

Zdjec PP 25 jest troche na forum WMASG, wystarczy poszukac...

kupic mozesz w

1. Szwalni producenta (albo tam idziesz albo dzwonisz i zamawiasz)

2. W sklepie internetowym (jak chociazby 4 zywioly)

3. W sklepie turystycznym/harcerskim/militarnym (o ile sprowadza sprzet Janysportu).

pozdrawiam

A ja polece Szanownego Pana "Rzufika" z forum innego Sznownego Pana Szaszłyka :D www.recon.net.pl/forum/ <Tam tez mozna poczytac dosc duzo na temat tego plecaka>. Osobiscie dopiero u niego dostałem plecak pp25 w dpm gdyz nawet z producentem były problemy [zero kontaktu, ale to podobno była ich przerwa wkacyjna]

Kontakt do sklepu "u Rzufika' {inaczej sklep Robinson} - robinson@robinson.poznan.pl oraz gg:5389999

Jezli bedzie miał interesujacy was towar napewno go wam sprzeda :D

No ja posiadam PP25 z pierwszej serii (nie chce sie chwalic, ale kupilem chyba jako pierwszy w srodowisku w ogole - w trzy dni po pojawieniu sie w sprzedazy) i moj jest zrobiony z cordury. Z tego co wiem, to pozniej przestali robic z cordury w polskim camo (co np. widac juz na ladownicach ktore mam przytroczone - na deszczu przemakaja jak szmata)... a ten miwo tez patrzylem i... ehh, jak dla mnie to zwykla scierka (takie moje osobiste zdanie po obmacaniu go)... aha, ktos napisal, ze w PP25 nie ma miejsca na Camel'a, wiec jakim cudem ja w specjalnej kieszeni na niego nosze 2litrowego camelbak'a??

Przepraszam za OT ale chciałem się spytać czy Kordura to dużo gorszy materiał od Cordury? No i troche mnie ta informacjia niepociesza bo pan z 4żywiołów tak bardzo mnie zapewniał iż jest co Cordura ... [a może trafił mi się plecaczek ze starej parti :) Jak sprawdzić czy to Cordura czy Kordura??]

Cordura i Kodura roznia sie przede wszystkim sztywnoscia, trwaloscia i rodzajem impregnacji. Z tego co pamietam to w kodurze uzyto PCV czy czegos w tym stylu. Szybko sie to wykrusza, po czym kodura wydaje sie wowczas zwykla szmatka. Cordura jest tez duzo trwalsza (kodurze zdarzaja sie czestrze rozdarcia, przetarcia, pekniecia od uzywania). Cordura jest tez troszke (choc niewiele) sztywniejsza. A jak poznac... glownie po impregnacji

o rany, materiał kordura, a to dobre. To tak jakby rozprawiać o butach Mike :wink: Tkanina kaletnicza usztywniana PCV o nazwie kodura (codura) jest często nazywana kordurą, a czasem niektórzy wciskają kit, że to cordura. Jest to oczywiście chwyt marketingowy, działający na tych co nie znają się na tkaninach. Z tego co wiem Janysport nie szył na kodurze, co by o nim nie mówić, dba o jakość tkanin. Poprzednie plecaki z pantery były robione na tkaninie poliestrowej polskiej produkcji. Widziałem plecaki Janysportu w panterze o jaśniejszym odcieniu, był to pewnie ten materiał jaki używał moratex w kamizelkach dyspozycyjnych (nie macałem plecaków, więc ręki uciąć nie dam). Cordurę dopiero teraz wprowadził Janyst. Nie ma czegoś takiego, że cordura jest sztywna. Stopień sztywność zależy od gramatury tkaniny i w bardzo dużym stopniu od rodzaju impregnacji. Najłatwiej poznać cordurę w taki sposób, że szorujesz nią o beton. Jeśli się podrze, to znaczy że to nie cordura. Cordurę w panterę na szczęście można poznać dużo łatwie, świeci się jak psu jajca (za to w noktowizji nie).

Cordura i Kodura roznia sie przede wszystkim sztywnoscia, trwaloscia i rodzajem impregnacji.

Różnią się przede wszystkim włóknem bo cordura to nylon a kodura poliester. Kolejną sprawa to wspomniane splot i wytrzymałość. Kodura poważniejszego otarcia np. o beton nie przetrwa. Splot w kodurze jest tak drobny, że jak się lepiej przyjrzeć to widać impregnat, czyli PCV. No i oczywiście wspomniana kwestia impregnatu. Kodura ma pcv, przez co wygląda na gumowany (buhaha śmieszy mnie jak czytam w różnych ,,reklamach" że coś jest szyte z bardzo wytrzymałej, bo gumowanej kodury). To PCV się kruszy, zwłaszcza przy częstym zginaniu i na mrozie. Najlepiej widać różnice między cordurą i kodurą jak na skraju materiału (mówię o materiale nawiniętym na belę) gdzie nie jest nałożony impregnat. Cordura to nadal mocna tkanina, choć mniej sztywna. Natomiast kodura jest jak nieco mocniejsza gaza opatrunkowa. No i kolejny test na sprawdzenie co jest czym. Wystarczy wziąć np. długopis i ostrą stroną uderzyć w materiał (na dużą powierzchnie), kodura zostanie przebita.

ale się rozgadałem...

Dla jasności wywodów materiałowych Orkana należy dorzuci, że owa nieszczęsna kodura kodurze nie równa. Wystaczy zerknąć na cywilny rynek plecaków i wyroby amerykańskiego Jansportu (Eastpack też chyba robi na poliestrze). Tyram ich plecak od 5 lat co dzień w zasadzie i wygląda prawie jak nowy zaś impregncja się nie wykruszyła jeszcze.

Racja Wuki, zapomniałem o tym wspomnieć. Ale chodziło mi o kodurę dostępną u nas, czyli taką z jakiej szyłem, czy taką jak ma miwo.

Dodam, że miałem plecak alpinusa zrobiony z codury (wg. metki), a materiał wyglądał jak cordura, był również bardzo mocny.

PS: NAzywam sie Hubert :wink: Orkan to ekipa w jakiej jestem

• 1 year later...

Przepraszam, że wskrzeszam temat ;)

Mam takie pytanko. Otóż planuję zakup pp25 w kolorze typowo leśnym ale żadnym kamuflażu. W sklepach dostępne są tylko plecaki czarne, zielone i jakieś tam grafitowe. Jak dokładnie wygląda zielony i szary plecaczek Janysporta? Jeśli da radę to prosiłbym o jakieś ładne zdjęcie bo dostępne w internecie są strasznie ciemne i nic na nich szczerze mówiąc nie widać.

Edited by szymaniak
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...