Xethar Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Witam. To na wstępie chciałbym powiedzieć, że przymierzam się do zakupów ASG i mam parę pytań. Po pierwsze przewertowałem większość tematów, szukałem po sklepach i mnóstwo innych rzeczy - doszedłem do wniosku, że najbardziej zależy mi na broni długiej - głównej oraz broni krótkiej - na bliskie dystanse. Na broń krótką upodobałem sobie Colta 1911. Jest dla mnie idealny. Broń główna - od zawsze M4A1. I to tak woli ścisłości wstęp. Colt Specyfikacja - Musi być full metal (albo wersja taka jak w ostrym odpowiedniku) - Skłaniał bym się do napędu na kapsułki CO2 - Z systemem blowback - Prędkość wylotowa: tutaj nie mam jakoś konkretnego problemu, ani żadnych domysłów raczej standardowo około 350 FPS. - Waga i rozmiar oraz wygląd jak najbliżej oryginału (mogą być również jakieś ciekawe wzorki lub jakieś ciekawe paterny na nim, ale ogólnie bez żadnych jakichś tec. itd.) - Cena jakoś nie mam ogólnie zakreślonych wartości, jedyna prośba, aby to nie kosztowało 100 tysięcy, myślę, że około 600 zł na sam pistolet będzie rozsądne. Ogólnie mam lekkie bzika na punkcie wyglądu jak w ostrym odpowiedniku. Większość problemu jakie mi sprawiało znalezienie tego jednego - firma. "WE - ogólnie dobra firma, ale colty im nie wyszły, sporo osób narzeka. KSC/KWA/KJW - jak się coś zepsuje to ciężko z częściami podobno. TM - podobno jest bardzo dobrym producentem tylko niestety plastik, a ja bardziej chciałbym metalowy - chyba, że istnieje szansa na przebudowę tego dziadostwa plastikowego na metalowe. Arma/APS - Mówią, że to loteria co się dostanie - raz czytałem, że rok czasu działał, a drugi raz to nawet 30 min nie postrzelał. " Z tego co spostrzegłem, przeczytałem lub znalazłem, jak są jakieś złe informacje to mnie poprawcie. Prosił bym o pomoc w dobraniu firmy, bo sklepy i jakie ceny są to już na pamięć znam, jedynie nie wiem co będzie najlepszym wyborem. Aczkolwiek jestem otwarty na sugestie typu: " kup sobie coś tam, a potem wymień to, to i to. I będzie najlepiej". M4 Specyfikacja - No standard full metal - ewentualnie jak oryginalny odpowiednik - Nie wiem jak z napędem wiem, że KA mają na gaz i jest wtedy z blowbackiem fajny element, ale chcę też posłuchać co powiecie mi - Prędkość wylotowa: coś do lasu, coś na większe budynki - Waga i rozmiar oraz wygląd jak najbliżej oryginału - No i co fajnie by było jakby się nie rozwalił po 30 min strzelania, tylko aby posłużył mi sporo czasu. Tak samo jak Colt. - Cena tak samo jakoś bez żadnych ram, ale myślę, żeby w 1,5k się wyrobić za sam karabin, plus ewentualnie jakieś mody, jakieś dodatki, takie tam tego typu. Co myślicie, co doradzicie, co powiedzie, otwartym na wszystkie rady, na konstruktywne krytyki, nie chce tylko linków itd., tylko powiedzcie mi jak to wy widzicie. Z góry dzięki. ^^ Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 (edited) Arma/APS - Mówią, że to loteria co się dostanie - raz czytałem, że rok czasu działał, a drugi raz to nawet 30 min nie postrzelał. TM - da się zakupić konwersję metalową od Guardera, ale trochę kosztuje :D *Army - to zależy. A APS nie robi 1911'tek. Robią za to jakieś dziwne glocki, które im wyszły. Z Coltów brałbym KWC/KJW. Ten pierwszy w stocku (jak fabryka dała) ładnie kopie i ma wytrzymałe części (z farbą trochę gorzej). Do tego drugiego łatwiej dostępne są części zamienne. Obydwa są na CO2. Mam replikę w systemie KA (tak na prawdę to system WA - Western Arms, korzysta z niego też np. G&P, czy tańsze chińczyki), pytaj o co chcesz. Jedynie mogę powiedzieć, że w 1.5k się zmieścisz, ale trzeba będzie wymienić parę części. W 2k powiedzmy, że masz już pełny tuning (komora, stalowe części wewnętrzne, mocniejsza sprężyna powrotna, czy też jakieś części zewnętrzne). Na koniec muszę Cię pochwalić. Niewiele jest osób, które na początku przygody czytają forum w poszukiwaniu wiedzy. Edited July 17, 2016 by EndeBeats Quote Link to post Share on other sites
Xethar Posted July 17, 2016 Author Report Share Posted July 17, 2016 A dziękuje. Czytam, czytam zajarałem się na maksa, tak to tylko w gry jakieś wojenne, bądź akcji, a teraz mogę się w coś takiego zaangażować. A no to tak - APS Nie robi 1911. Jedno z głowy. Czyli jeśli chodzi o broń "krótką" to najprawdopodobniej KWC/KJW. Jeśli chodzi o M4 to cena nie musi być 1.5k tylko tak patrzyłem, że nawet KA (podobno uchodzi za jedną z lepszych) ma eMki za około 200/300 dolarów. I Do tego wyglądają znośnie, podobno z częściami jest ok. I się nie psują aż tak. A co do tej farby to jak kupię jakąś specjalną farbę to dało by radę pomalować korpus z zewnątrz? Zależy też jaki Colt, bo możę być na wierzchu metal, czy raczej pokrywane są czymś? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 masz stary filmik z działania mojej emki. Jeszcze nie była zrobiona. Teraz siedzi tam rączka przeładowania od palnego AR-15 <3.A co do KWC, to równie dobrze możesz po jakimś czasie dać komuś do pomalowania i problem schodzącej farby zniknie :icon_biggrin:. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Długi gaziak na pierwszą replikę? Jesteś świadom, że gaz to napęd sezonowy i przy spadku temperatury nie postrzelasz? Colt KJW jak najbardziej spoko. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 (edited) W dodatku licz się z kosztami i czasem serwisu, bo to wybredny sprzęt. Gwódź do trumny wbiją koszta magazynków, bo mieszczą tyle amunicji co w palnej, a wypada mieć zapas. Zwłaszcza, że byle gimbus do elektrycznj Cymy dostaje na dzień dobry wiadro na kilkaset ziaren. Koszt jednego magazynka gazowgo GBBR to od około stówy w górę. Za tyle da się kupić około 5 blaszaków do elktrycznej eMki - 30 nabojowe reale/~100 mid/~300 hicapy według uznania, wszystkie te rodzaje kosztują praktycznie tyle samo. Edited July 18, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 W dodatku licz się z kosztami i czasem serwisu, bo to wybredny sprzęt. Gwódź do trumny wbiją koszta magazynków, bo mieszczą tyle amunicji co w palnej, a wypada mieć zapas. Zwłaszcza, że byle gimbus do elektrycznj Cymy dostaje na dzień dobry wiadro na kilkaset ziaren. Koszt jednego magazynka gazowgo GBBR to od około stówy w górę. Za tyle da się kupić około 5 blaszaków do elktrycznej eMki - 30 nabojowe reale/~100 mid/~300 hicapy według uznania, wszystkie te rodzaje kosztują praktycznie tyle samo. Koszty to tak, ale magi np. WA to lowcapy - mają około 40(GHK) - 50 kulek(G&P). WE ma reale po 30 i vietnamy po 20. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Co nie zmienia faktu, że cymiacz z hajkapem może mieć więcej pod jednym palcem, niż ty na kamzie Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 W gaziakach bardziej chodzi o realizm - o ten dźwięk i odrzut. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 (edited) Tak, gaziak ma imo sens gdy masz drugą replikę - AEG, wtedy z powodzeniem możesz latać w zimne dni i siać kompozytem a w cieplejsze dni przerzucić się na GBBR które faktycznie fantastycznie symuluje pracę palnych odpowiedników. GBB niestety są upierdliwe, trzeba regularnie o nie dbać, czyścić, smarować, pilnować by nie zostawiać pustych magów (gaz). Długi gaziak to spory wydatek. Edited July 18, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Xethar Posted July 18, 2016 Author Report Share Posted July 18, 2016 (edited) O regularne dbanie nie ma problemu, szczerze to nawet to lubię. Nie raz już miałem styczność z prawdziwą bronią i rozbierałem ją do zera i czyściłem. I mam pytanie, która firma dostarcza eMke, w którą, do sprawnego działa, trzeba włożyć najmniej angażu? Pytanie to tyczy się napędów elektrycznych. Domyślam się, że gazówka na pierwszą broń długą to nie tędy droga. Trudno. A np. słyszałem, że są elektryki, które mają blowback. Jakieś zastrzeżenia do nich jakieś cenne informacje? Edited July 18, 2016 by Xethar Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 (edited) Tak, EBB jest luja warte. Latająca blaszka która lubi się psuć i zabierać FPS (Pneumatic BB w G&G), nie polecam. Najmniej grzebać w AEG? M4 G&P, VFC, ASG/Lonex, zmieniasz gumke (często sklepy przy zakupie mogą ci to zrobić) i jazda. ;) Edited July 18, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Zależy gdzie. W giecie w systemie Aresa suwadło trochę waży i faktycznie ten odrzut można nazwać blowbackiem. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 19, 2016 Report Share Posted July 19, 2016 (edited) Nadal to macanie w porównaniu do GBBR + nadal jest to słaby EBB bo...EBB jest po prostu kiepski. Edited July 19, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts