Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

SR25 problem z celnością, bardzo niepokojące

Recommended Posts

Najlepiej zapodać fotki z lufą przy dyszy.

Poi przekręceniu? To co lufa jest wygięta?

Generalnie jeśli dysza jest wyżej niż lufa trzeba GB pochylić do przodu.

Primo, luzujesz śrubę prowadnicy kolby lub kolby pełnej.

Secundo, za GB a dokładnie na korpusie w miejscy gdzie przechodzi śruba od prowadnicy kolby/kolby pełnej, neklej kilka warstw taśmy izolacyjnej. Sprawdzaj co kilka warstw po skręceniu wszystkiego czy GB pochyla się do przodu. W tym przypadku stosowanie środkowego pina nie ma sensu.

Boczna osiowość - śruby stabilizujące/dystansujące GB od wewnętrznych ścian GB.

b739932d0599.jpg

Słusznie. Mój sposób nie gwarantuje w 100% że jest osiowo ale jedynie pozwala sprawdzić duże odstępstwa.

Tak na marginesie powinien być temat z takim tutorialem i przypięty gdzieś do odsyłania osób do niego.

Tak, nie jest to miarodajne ale daje nam jakieś wyobrażenie o zachowanej osiowości. Natomiast jeśli GB będzie krzywo (dupa niżej, przód wyżej ale przód wyjdzie dokładnie na lini lufa/komora, nadal mamy wrażenie że jest osiowo a tak nie jest. Bo widać dyszę centralnie w środku. #potwierdzoneinfo

Tak, nie jest to miarodajne ale daje nam jakieś wyobrażenie o zachowanej osiowości. Natomiast jeśli GB będzie krzywo (dupa niżej, przód wyżej ale przód wyjdzie dokładnie na lini lufa/komora, nadal mamy wrażenie że jest osiowo a tak nie jest. Bo widać dyszę centralnie w środku. #potwierdzoneinfo

Dlatego ja sprawdzam raz jak dysza jest całkowicie cofnięta, a potem próbuję muskając spust wykonać tylko częściowy cykl i zatrzymać go w momencie kiedy dysza prawie styka się z gumką. Jak widać jakiejś odstępstwa między osiowością między tymi dwoma stanami to jest tak jak piszesz.

Odnośnie samego centrowania, ja w swojej Specnie zrobiłem to ciut inaczej, i wydało. Mianowicie nie ruszałem w ogóle gearboxa, a operowałem tylko lufą zewnętrzną. Wsadziłem kilka warstw wyciętych z puszki po Coca-Cola pomiędzy tę część lufy wchodzącą w body a body. Warunkiem że to wypali jest jednak że osie gearboxa i lufy są równoległe, i tylko od siebie odsunięte.

Głównie by chodziło mi teraz o boczną osiowość, bo od prawej strony dysza jest zdecydowanie zwrócona ku brzegowi lufy. Jak zamontować te śruby? Czy dobrze zrozumiałem że trzeba z zewnątrz zrobić dziursko szpecąc cały sprzęt i je dokręcić do gb?

I czy to muszą być jakieś konkretne, czy kompletny custom z warsztatu?

Czy to może być problem z tak jak mówiłem, źle spasowanym body? Trzeba też zwrócić uwagę że po złożeniu całości karabin strzelał jakieś 200 BB dobrze, a potem nagle zaczął się zacinać. Tak po prostu, strzelając w pozycji leżącej (żeby ktoś nie pomyślał że poprzedzało to wszystko jakikolwiek wstrząs z wyjątkiem tego od strzelania).