Rogaś Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Najlepiej zapodać fotki z lufą przy dyszy. Poi przekręceniu? To co lufa jest wygięta? Generalnie jeśli dysza jest wyżej niż lufa trzeba GB pochylić do przodu. Primo, luzujesz śrubę prowadnicy kolby lub kolby pełnej. Secundo, za GB a dokładnie na korpusie w miejscy gdzie przechodzi śruba od prowadnicy kolby/kolby pełnej, neklej kilka warstw taśmy izolacyjnej. Sprawdzaj co kilka warstw po skręceniu wszystkiego czy GB pochyla się do przodu. W tym przypadku stosowanie środkowego pina nie ma sensu. Boczna osiowość - śruby stabilizujące/dystansujące GB od wewnętrznych ścian GB. Słusznie. Mój sposób nie gwarantuje w 100% że jest osiowo ale jedynie pozwala sprawdzić duże odstępstwa. Tak na marginesie powinien być temat z takim tutorialem i przypięty gdzieś do odsyłania osób do niego. Tak, nie jest to miarodajne ale daje nam jakieś wyobrażenie o zachowanej osiowości. Natomiast jeśli GB będzie krzywo (dupa niżej, przód wyżej ale przód wyjdzie dokładnie na lini lufa/komora, nadal mamy wrażenie że jest osiowo a tak nie jest. Bo widać dyszę centralnie w środku. #potwierdzoneinfo Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 W sensie jak poruszę lufą w lufie zewnętrznej to wpadnie (ze względu na luzy w lufie zewnętrznej). Jeżeli chodzi o tą śrobę to ta którą się dokręca do prowadnicy sprężyny tak? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Tak. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Tak, nie jest to miarodajne ale daje nam jakieś wyobrażenie o zachowanej osiowości. Natomiast jeśli GB będzie krzywo (dupa niżej, przód wyżej ale przód wyjdzie dokładnie na lini lufa/komora, nadal mamy wrażenie że jest osiowo a tak nie jest. Bo widać dyszę centralnie w środku. #potwierdzoneinfo Dlatego ja sprawdzam raz jak dysza jest całkowicie cofnięta, a potem próbuję muskając spust wykonać tylko częściowy cykl i zatrzymać go w momencie kiedy dysza prawie styka się z gumką. Jak widać jakiejś odstępstwa między osiowością między tymi dwoma stanami to jest tak jak piszesz. Odnośnie samego centrowania, ja w swojej Specnie zrobiłem to ciut inaczej, i wydało. Mianowicie nie ruszałem w ogóle gearboxa, a operowałem tylko lufą zewnętrzną. Wsadziłem kilka warstw wyciętych z puszki po Coca-Cola pomiędzy tę część lufy wchodzącą w body a body. Warunkiem że to wypali jest jednak że osie gearboxa i lufy są równoległe, i tylko od siebie odsunięte. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 Głównie by chodziło mi teraz o boczną osiowość, bo od prawej strony dysza jest zdecydowanie zwrócona ku brzegowi lufy. Jak zamontować te śruby? Czy dobrze zrozumiałem że trzeba z zewnątrz zrobić dziursko szpecąc cały sprzęt i je dokręcić do gb? I czy to muszą być jakieś konkretne, czy kompletny custom z warsztatu? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 17, 2016 Author Report Share Posted September 17, 2016 Lub chociaż jakieś kliny wciśnięte między body a GB? Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 17, 2016 Report Share Posted September 17, 2016 Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 17, 2016 Author Report Share Posted September 17, 2016 Przyklejałeś to jakoś czy jest to tam wciśnięte? W końcu po użytkowaniu może się coś z tym stać. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 17, 2016 Report Share Posted September 17, 2016 Kropelką przyklejam do GB. Jest kruchy więc łatwo wyłamać żeby coś poprawić. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 17, 2016 Author Report Share Posted September 17, 2016 Dzięki za rady, jutro sprawdzę czy to coś da ;) Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 Osiowość ustawiona idealnie, dysza jest dokładnie w centrum... Ale SR dalej nie strzela. Tak jak wcześniej nie wystrzeliwuje kulek i miota nimi jak chce po następnym strzela. Miałem przeczucie że to nic nie da bo w AUGu mam podobnie a strzela dobrze... Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Dysza chodzi ci luźno? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 Nie, siedzi dobrze. Na stock ta sytuacja była taka sama, a tam dysza siedziała ze wszystkich najsztywniej więc z tym wszystko ok Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Przód tył. Nie na boki. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 Siedzi sztywno, ani rusz Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 To nie dobrze, że siedzi tak sztywno, powinna mieć luz w ruchu do przodu i do tyłu. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 18, 2016 Author Report Share Posted September 18, 2016 Jak to luz? Jakby miała luz to by oznaczało problem z popychaczem dyszy. Nie chodzi o o to że nie idzie nią poruszać, można ją wciskać do środka normalnie po czym wraca, z dyszą jest wszystko ok. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 19, 2016 Author Report Share Posted September 19, 2016 Macie jeszcze jakieś pomysły? Chciałbym jeszcze liczyć że może ktoś wpadnie o co chodzi i nie będę musiał wydawać kasy na serwis ;) Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Czy to może być problem z tak jak mówiłem, źle spasowanym body? Trzeba też zwrócić uwagę że po złożeniu całości karabin strzelał jakieś 200 BB dobrze, a potem nagle zaczął się zacinać. Tak po prostu, strzelając w pozycji leżącej (żeby ktoś nie pomyślał że poprzedzało to wszystko jakikolwiek wstrząs z wyjątkiem tego od strzelania). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts