Wilk78 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Witam, czy do smarowania replik gazowych olejek w sprayu koniecznie musi zawierać silikon? Bo byłem w 2 sklepach militarnych i nie mieli ze silikonem. Czy replikę należy smarować też gdy się jej nie używa? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Replikę należy czyścić po każdym strzelaniu, a następnie nasmarować czymś, co nie zejdzie po pierwszych dwóch strzałach. Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 4, 2016 Author Report Share Posted September 4, 2016 Replikę należy czyścić po każdym strzelaniu, a następnie nasmarować czymś, co nie zejdzie po pierwszych dwóch strzałach. Ale czy olej do czyszczenia musi koniecznie zawierać silikon ? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 Nawet nie powinien. Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 4, 2016 Author Report Share Posted September 4, 2016 Nawet nie powinien. To czemu np. protech sprzedaje z silikonem? I przeważnie zalecają olejek w spray z silikonem? Quote Link to post Share on other sites
Karol3101 Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 Najprościej: Uszczelki itp- olej silikonowy Części stalowe- jakaś oliwa do broni(żeby nie przyrdzewiały) Części które pracują(ocierają się o siebie)- smar molibdenowy/silikonowy Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 Żaden sylikon na pracujące części. Klei się, łapie syf i w ogóle się do tego nie nadaje. Do smarowania elementów "ruchomych" (zębatki, tłok) stosujemy (i tutaj już w zależności od upodobań konkretnej osoby) smary litowe, teflonowe i kilka innych specyfików o których mowa była już na forum. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 (edited) Z zewnątrz replika ma być sucha. Jedyne co ma być nasmarowane to wnętrzne GB. W teorii wszystko nasmarujemy smarem S1, nawet uszczelki. A w praktyce to część osób woli do tych ostatnich rzadsze olejki. Skoro jesteś z BDG to ja swój zestaw smarów skompletowałem na stacji na Grunwaldzkiej. Widziałem też, że są na rondzie grunwaldzkim i przy mechaniku na ul. nakielskiej/lisiej. Część stacji Orlen posiada te smary i jak nie trafisz w jednej to jedź do drugiej. Jedna puszka za kilka złotych starcza na długie dekady (przy zabawie w rozbieranie repliki na części pierwsze kilka razy w miesiącu). Olejki silikonowe są dostępne na planu sześcioletniego w sklepie z bronią, mają też tam kulki. Ew. podbij do Tomka z bazy44, może coś tam będzie miał. Edited September 4, 2016 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 5, 2016 Author Report Share Posted September 5, 2016 Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts