Artur74K Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 Witam, zamierzam kupić sobie replikę karabinu m16. Na oku mam na razie dwa ogłoszenia https://www.olx.pl/o...67-IDhKTL1.html https://www.olx.pl/o...67-IDgl1bB.html To będzie moja pierwsza replika i chciałem się doradzić czy lepiej kupić używaną czy może kupić nowa i z czasem inwestować w karabin żeby strzelał jak należy. Mój budżet to 800 zł. Z góry dziękuję za odpowiedz i proszę o wyrozumiałość. Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 Jako pierwszą replike polecał bym nówkę . Bo używane to loteria a jak nie jesteś serwisantem i nie znasz żadnego który by Ci pomógł w razie awari to duże ryzyko wpadki na mine . Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 W jednym ogłoszeniu brak firmy springa i repliki (ale można wnioskować, że to raczej JG), w drugiej nie wiadomo w ogóle co to za sprężyna jest w środku i jaka to lufa precyzyjna. Nie jestem jakimś wielkim specem, ale IMO te repliki nie są aż tyle warte. Dodatkowo przy jednej (chyba nawet w obu replikach) nie masz w ogóle baterii i ładowarki, dolicz więc do tego jakieś 120-200 zł jeżeli chcesz coś konkretnego, czyli lipo i dobrą ładowarkę. Chyba, że zagłębisz się w temat i dorwiesz coś taniej. Wtedy wychodzi już ok. 1000 zł. Za taką kwotę można dorwać nówki z I klasy (tylko też bez baterii i ładowarki). Dołóż trochę lub poczekaj na promocje w sklepach i kup nówkę. Masz podpięty temat o wyborze M4/M16, w połączeniu z działem "Repliki elektryczne" można znaleźć dobre firmy i odpowiednią replikę :icon_wink: W ogóle to musi być M16? Ja bym polecał jednak M4 :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted November 16, 2016 Report Share Posted November 16, 2016 A ja jestem zwolennikiem uzywek- samo odpakowanie repliki obniża jej cenę o 20%. Jeżeli zamówisz używaną replikę i wyślesz ją od razu do jednego z polecanych serwisantów to nie widzę problemu. Będzie złożona lepiej niż nowa. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że jako nowy w temacie nie masz rozeznania jakie części i firmy są wyższej klasy. Decyzję musisz podjąć sam czy kupujesz nową replikę z gwarancją i jesteś spokojny, że w razie czego możesz odesłać replikę do sklepu, lub kupujesz replikę używaną, może nawet i tuningowana i wysyłasz do serwisanta polecanego na tym forum. Cenowo prawdopodobnie będzie zbliżone. Quote Link to post Share on other sites
Artur74K Posted November 16, 2016 Author Report Share Posted November 16, 2016 No właśnie robione używki to loteria, a na starcie nie będę miał zbyt dużo gotówki żeby dokładać w razie czego do niej wiec w moim przypadku lepiej będzie jak kupie nówkę. Poczytam sobie jeszcze o firmach ale na dzień dzisiejszy kupiłbym Specne SA-B07 (do 800 zł chyba nic lepszego nie kupię) no chyba ze wpadnie jakaś dobra promocja na święta. Co do M16, bardziej mi się podoba ze względu na długą lufę ;] Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted November 16, 2016 Report Share Posted November 16, 2016 Specne to do 700zł poluj bo za 800 to już przeginka, a RIS można dokupić później jak będziesz miał co wieszać. System szybkiej wymiany sprężyny może Ci pomóc jeśli macie u siebie limity fps w CQB, więc to ciekawa opcja. Długa lufa nie da Ci w tym przypadku większego zasięgu, a odrobinę utrudni wygodne manewrowanie w budynkach - to też kwestia przyzwyczajenia, ale nawet jak się przyzwyczaisz to później po wzięciu krótszej repliki zauważysz, że może być lepiej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts