falloutpl Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 Heloł, jakie mamy możliwości usunięcia trybu auto w aegach? Mam taki przypadek w swojej giwerze, że po zamontowaniu nowego szkieletu gb, selektor nie chce zbytnio współgrać z płytką. Blokada w GB działa, ale po wsadzeniu gb w body - safe nie działa, jest single. W miejscu single jest coś pomiędzy semi a auto, czasami pójdzie pojedyńczy, czasami dubletami a na auto jest auto. Co poprawić żeby było OK? Jeżeli będzie łatwiej, to chociaż potrzebuję pomysłu jak usunąć tryb auto. Nie zależy mi bardzo, żeby wszystkie tryby działały poprawnie, wystarczy mi safe i semi. Tylko co trzeba dłubnąć? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 Safe zazwyczaj to jest blokada spustu. Pytanie - o jakim gearboxie/replice mówisz ... od tego trzebaby zacząć. Inaczej jest w augu inaczej w m4 inaczej w ak a inaczej w m14 i p90 - kwestia nie dosc ze rodzaju gearboxa to jeszcze do tego sposobu przerywania czyli dzialania semi. Ogolnie zawsze semi dziala tak ze przerywacz na zebatce tlokowej podrzuca kostke od jezyka spustowego i przerywa obwód. Jezeli jest plytka - to ona zeby dzialalo auto: -musi powstrzymac pzrerywacz od podrzucenia kostki (czyli blokuje ja w polozeniu gornym) -jezeli jest to aug to jest zewnetrzna zworka Zeby dzialalo semi: -nic nie moze przeciwdzialac w ruchu przerywacza... czyli teoretycznie jezeli wyjmiesz plytke - bedziesz miec tylko semi. (ale musisz zewrzec na stale styki na kostce - bedziesz mial wtedy tylko semi bez safe. W m4 itp zeby dzialal safe - zworka na plytce musi byc przesunieta tak zeby nie zwierala kostki. W skrócie: na plytce selektora masz zworke - ta zworka jak nie zwiera - jest safe :] W augu jest inaczej bo jest blokafa fizyczna ruchu spustu (w augu wogole nie ma plytki selektora ...). Wyglada tez to troche inaczej w gearboxach od m14 i p90 bo tam przerywacze sa kosmiczne i latwo sie psuja/ nie pasuja przy zmianie gearboxa. Wtedy przydaje sie spilowywanie przerywacza zeby byl ostrzejszy. Quote Link to post Share on other sites
MikeOl Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 Jest też opcja zrobić to na elektronice - układ Mosfet Gate MERF 3.2 Za jego pomocą w sr25k zmieniłem auto na serie.. Pomimo swojej ceny myślę, że warto zainwestować w ochronę i przydatne funkcję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts