husarbilu Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Dzień dobry lub dobry wieczór, zależnie od pory. Czytałem dużo o czyszczeniu i konserwacji replik, i opinię podzieliły się na dwie szkoły: 1. Olejek dobrze czyści, stosowanie olejka przedłuża żywotność repliki (http://wmasg.pl/pl/armoury/show/1671?conv=True) 2. Olejek wszystko ci ubrudzi, będzie wszędzie się kleiło, no i jak psikniesz silikonu do magazynka na sprężynę, to magazynek do wyrzucenia (https://www.youtube.com/watch?v=TirwlcAdnOQ). Wiem że jest pełno tych tematów, ale przeczytałem wiele z nich i nie mam odpowiedzi. Czy wy go stosujecie, używacie? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Nie. Quote Link to post Share on other sites
husarbilu Posted February 13, 2017 Author Report Share Posted February 13, 2017 (edited) Nie. A co czyścisz i w jaki sposób? Edited February 13, 2017 by husarbilu Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Jeśli mówimy o replice AEG, to z czynności wykonywanych przez zwykłego użytkownika wystarczy jedynie czyścić lufę. No, jeszcze magazynki jeśli uwalą się jakimś piachem. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Olejek silikonowy używam tylko do gumowych uszczelek i to w takiej ilości, żeby je lekko natłuścić a nie żeby ociekały. Nawet w gazówkach używam mikroskopijnych ilości. W elektrykach wyłącznie, żeby nasmarować cylinder (psikam i wycieram) oraz pomaga przy wkładaniu lufy z gumką do komory HU. W obu przypadkach wystarcza po kropelce. Stosuję olejek silikonowy motoryzacyjny (do uszczelek drzwiowych). Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Do magazynków które nie podają używam PTFE bo jest suchy. Ale nie wystarczy napsikać przez wylot. Magazynek trzeba rozebrać, wyczyścić (normalnie woda szmatka), pousuwać nadlewki jak są i dopiero teflon. Jak dasz ciekły smar to wymiesza się z brudem i zrobi Ci sie pasta ścierna, szczególnie w gaziakach momentalnie zniszczy Ci plastikowy cylinder/dysze. To samo w magu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts