Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam.

Dopiero zaczynam z ASG, posiadam M4 od BOYI i odczuwam duży dyskomfort patrząc na cenę tuningu tej repliki do 430 fps. Znalazłem na taiwangunie taki karabin:

http://www.taiwangun.com/sprezynowe-2/apm40a3-spring-sniper-rifle-deb-aps-hakkotsu?from=listing&campaign-id=19

Zastanawiam się nad sprzedaniem M4 za 500 - 600 zł (kupiłem po przecenie z 900 na 450) i kupieniem tego M40. Pewnie ktoś powie że 425 FPS to nie wystarczająco żeby w pełni wykorzystać posiadanie snajperki, ale po obejrzeniu tego filmu trochę się pogubiłem:

Replika na filmie ma 360 FPS, ale gracz wydaje się nie mieć z tym żadnego problemu.

M40 ma w stocku lufę 6.03 mm i jak już mówiłem 425 FPS na 0,30g - 0,36g, co raczej nie jest złym wynikiem.

Dodatkowo limit prędkości wylotowej na mojej okolicznej strzelance wynosi około 450 fps, więc nie zaznam miażdżącej przewagi AEGów, zwłaszcza że takich nowych jak ja będzie tam połowa.

Nie gram często, nie jestem wymagający, z repliki pewnie częściej postrzelam do pudełek od tic-taców :)

Czy powinienem dokonać tej "zamiany"? Zdaję sobie sprawę, że snajperstwo nie jest polecane na początek, ale czy narazie replika wystarczy na trochę dobrej zabawy? Kasę na tuning w przyszłości znajdę.

Pozdrawiam

Nie masz na tuningu syfnego Boyia a chcesz się bawić w snajperstwo...

Właśnie w ten sposób nie chciałem być zrozumiany.

Chciałbym wiedzieć co zyskam, co stracę, czy warto. Chodzi o fun nie bycie najlepszym z najlepszych. Raczej oczekiwałem wytłumaczenia tego w inny sposób.

Zamiast ładować się w bieda snajpę kup sobie najtańszą Specnę. Koszt wyprowadzenia na ludzi jest stosunkowo niewielki (dysza, komora HU) i przy odrobinie samozaparcia oraz cierpliwości można te części wyhaczyć w Komisie na WMASG za grosze. W przypadku snajpy, trzeba przebadać temat pod kątem kompatybilności z popularnymi systemami (np. VSR) i dopiero wtedy wybierać konkretny model.

A tak abstrahując trochę-jeśli więcej czasu spędzasz na strzelaniu do pudełka po tic-tacach niż do ludzi, to zamiast bawić się w asg rozważ wiatrówkę. Za 500-600PLN kupisz zrobionego sprężynowego Hatsana (choćby od Dębowego), który będzie się znacznie lepiej nadawał do rekreacyjnego dziurawienia puszki po landrynkach niż replika asg.