piorek1432 Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 Witam, tak jak w temacie. M14 cymy czy kałaszek boyca jest lepszy pod względem ŻYWOTNOŚCI (długości ,,życia") i AWARYJNOŚCI. Nie robie żadnej stylizacji ,chodzi mi tylko o replikę ,która długo postrzela Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
vim Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 RK-02 ma znacznie większą średnią żywotność Jeśli będziesz miał szczęście, M14 cymy troche ci pożyje, ale to nie jest zbyt dobra konstrukcja. Quote Link to post Share on other sites
piorek1432 Posted May 1, 2017 Author Report Share Posted May 1, 2017 A wiesz może ile żyje rk? (W latach) Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
vim Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 Szczerze? To zależy od tylu czynników, iż nie zamierzam zgadywać Po pierwsze, nie znam żadnego aktywnego użytkownika ASG, który by wytrzymał więcej niż 1,5 roku by zacząć tuning swojego karabinu (ja zazwyczaj wytrzymuje 5 sekund). A każdy tuning mocowy skraca czas życia repliki Po drugie nie wiem jak ty często zamierzasz się strzelać, jak intensywnie etc. Quote Link to post Share on other sites
piorek1432 Posted May 1, 2017 Author Report Share Posted May 1, 2017 Strzelać będę sie raz maks. 2 razy na miesiąc i pewnie z 300kulek na każdą. Po jakimś czasie chcę wymienić hopka i to tyle Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 CM032 znam i takie co żyją od 5 lat. RK również. Przewaga RK leży w - selektorze - wytrzymałej metalowej budzie, - GB - standardowych zębatkach M14 cymy ma za to lepsze dojście do styków. Ma też bardzo fajną komorę HU. Od zawsze biegałem z m14'tkami - kiedyś AGM, kart, yma, marui, obecnie G&G... cyma to dobry karabin. Nie mogę powiedzieć złego słowa. O ile nie będziesz szalał z tuningiem to dobry wybór. Bierz co się bardziej podoba. Czego nie wybierzesz to będziesz zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
piorek1432 Posted May 2, 2017 Author Report Share Posted May 2, 2017 Ehg...to żeś mi powiedział Co by wybrać... Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka CM032 znam i takie co żyją od 5 lat. RK również. Przewaga RK leży w - selektorze - wytrzymałej metalowej budzie, - GB - standardowych zębatkach M14 cymy ma za to lepsze dojście do styków. Ma też bardzo fajną komorę HU. Od zawsze biegałem z m14'tkami - kiedyś AGM, kart, yma, marui, obecnie G&G... cyma to dobry karabin. Nie mogę powiedzieć złego słowa. O ile nie będziesz szalał z tuningiem to dobry wybór. Bierz co się bardziej podoba. Czego nie wybierzesz to będziesz zadowolony. A ty ,którąś umiesz polecić od serca? Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted May 2, 2017 Report Share Posted May 2, 2017 (edited) Bierz tą, która się bardziej podoba. RK będzie teoretycznie mniej awaryjne, ale w stocku obie będą żyć wystarczająco długo byś się nimi nacieszył. Pomyśl sobie czego potrzebujesz. M14 jest lepsze przy strzelaniu z pozycji leżącej, masz dłuższą linię celowania co podnosi celność. RK są za to bardziej kompaktowe po złożeniu i ewentualne ostre przywalenie w ścianę nie grozi tak bardzo poważnym uszkodzeniem karabinu. Edited May 2, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
piorek1432 Posted May 2, 2017 Author Report Share Posted May 2, 2017 Teraz tylko względy estetyczne. Wygladać jak Specnaz czy jak Randy Shughart z Black Hawk Down Quote Link to post Share on other sites
piorek1432 Posted May 3, 2017 Author Report Share Posted May 3, 2017 Ale w takim razie wychodzi ,że Rk ma lepszy zasięg, bezawaryjność i żywotność oraz wykonanie Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
sulferno Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 O ile o obu replikach słychać dobre słowa, o tyle o RK jest ich znacznie więcej. I zawsze lepiej wyglądać jak SZ FR niż ktoś inny. Albo kupić RK-10 i robić WP :P Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts