Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Którą z trzech replik wybrać

Recommended Posts

​Piszę ten temat, gdyż doszło do momentu, w którym muszę wybrać jedną z trzech repilk mianowicie :

ak-74 (cm 048) obecnie kosztuje około 750 zł

M14 socom (cm 032A) koszt około 600 zł

M14 socom (g&g S.O.C. 16) koszt około 1000 zł

Na temat, każdej z replik słyszałem dobre słowo, tak więc wybór jest niezmiernie trudny w moim przypadku, jednak bardziej przymierzam się w stronę tych m14.

Repliki póki co nie będę ulepszał, ma przede wszystkim służyć do lasu lub od czasu do czasu do cqb (tak wiem, że downgrade, ale jak trzeba, to trzeba)

Jednak czy w przypadku tych m14 różnice są rzeczywiście tak wielkie jak cena między nimi (prawie 500 zł)?

Tak więc w przypadku wykonania, jakości, celności i niezawodności, która replika sprawdzi się najlepiej?

Oraz w czy przypadku wyboru jednej z m14-tek warto wydać te 500 zł więcej na g&g pomimo tego, że jak na razie replika służyłaby mi do cqb?

Lub jeżeli ktoś miał kontakt choćby z jedną z tych replik, proszę o informację.

Być może u cm048 gearbox jest mocny, jednak słyszałem że u g&g również nie najgorzej (z różnych opinii w sklepie wyczytać można, że kulki lecą daleko i w linii prostej) , poza tym cm048 nie za bardzo nadaje się do cqb że względu na długość i w moim przypadku również wygląd (stylizuję się na jednostki USA.

No a niby M14 nawet skrócona się nadaje?

96cm kałasz, 93cm M14 G&G, 94cm M14 cymy. Jak chcesz coś do cqb i amerykańskie to bierzesz maksymalnie skróconą M4 a nie metrowe m14.

G&G owszem robi dobre repliki, Ale The-Naturat napisał ci podstawowy problem m14tki.

No i parę imperialistycznych wynalazków pana Stonera za taką kaskę też by się znalazło.

Tylko wyjaśnij mi proszę czemu te "dzidy" chcesz w cqb używać. Do tego to P90, MP5, AKSU, krótkie eMki a nie prawie metrowe włócznie.

Aaa, jak do cqb`a ci trzeba replik to wybieraj jakaś emkę z krótkim frontem,.za tą kasę to i kwa będzie i co tylko chcesz. Ak bez składanej kolby, typu ak74m, akm, to wiosła bardzo niewygodne do cqb. Dobra opcja to p90 tyle że konstrukcja niestandardowa, magi to samo. Możesz pomyśleć tez nad uar-em od apsa, i do lasu i cqb się nadaje. Po małym dopieszczeniu jest replika wszechstronna.

Edited by arend

M14 GG nie ma żadnych problemów z selektorem, gb... to inna konstrukcja niż cyma. Gb v3 z cymy to przy tym guano. Z popularnych typów gb tj. v2, v3, v7 to akurat konstrukcja G&G jest najlepsza. Zarówno pod względem składania jak i rozwiązań. Ma łopatologicznie zbudowany selektor, ciekawy antyreversal (z dźwignią na boku GB).

Wg mnie idealna do zrobienia dmr, karabinu wyborowego czy repliki szturmowej.

Tuning mocowy jest śmiesznie tani.. w stocku masz całkiem dobrą lufę, świetne łożyska kulkowe, które radzą sobie z m180. Zębatki są pancerne. Bez problemu powinny działać na m150. Niestandardowe części jakie ulegają uszkodzeniu to głowica cylindra (stockowa z plastiku daje radę na M140 tornado - ok. 530fps, strzelane na silngle). Pozostałe są standardowe lub nie są to części, które się psują. Można je łatwo dorwać nawet w rodzimych sklepach.

Moją replikę możesz zobaczyć w zdjęciach karabinow wyborowych na wm lub s dziale "nasz sprzęt" na kpasg. Mam SOC w drewnie (tu akurat drewna szukałem), ale wg mnie warto. Stockowy polimer nie jest zły. Jest o kilka klas lepszy niż to co w cymie.

Jedyna wada to cena magów.

Rozsądna minimalna ilość magazynków to te 3 magi jak lubisz szturm - ok. 150-200zł w komisie lub ok. 400zł w sklepie. Jeśli chodzi o snajperstwo to bez ograniczeń kulek w magach to nawet jeden magazynek starcza. ew. 2. Jeśli są ograniczenia to biorę "w zależności od możliwości" tj. zwykle 4 magi... chociaż raz to i więcej było.

Edited by mikadorus

Tak. W stocku pożyje długo. Później za kilka groszy możesz z niej zrobić nawet karabin snajperski z 600fps na pokładzie. .. i to bez strachu o GB.

Domów tylko wtyczkę na t-connect. . Bo w stocku jest plugawa i niekombatybilna.

Edited by mikadorus