PDexter Posted July 18, 2017 Report Share Posted July 18, 2017 Witam, dzisiaj przyszła do mnie moja pierwsza klamka na CO2 i chciałbym upewnić się, że posłuży mi jak najdłużej, toteż poszukuję porady co do jej konserwacji. Szukając dowiedziałem się, jak smarować i gdzie smarować replikę, ale zastanawia mnie, czym to robić. To prawda, że olej silikonowy się nie nadaje do smarowania zamka i innych części ruchomych, bo jest zbyt rzadki? Jeżeli tak, to lepiej do tego nada się smar teflonowy, czy jakiś tawot mechaniczny? Inną sprawą jest konserwowanie magazynka, jakim smarem i gdzie smarować? Swoją drogą dziwne, że nie znalazłem żadnego tematu na ten sam temat, w końcu konserwacja gaziaków jest znacznie cięższa od elektryków. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 18, 2017 Report Share Posted July 18, 2017 Polecam smar teflonowy lub ceramiczny. Smaruj tylko prowadnice zamka i ewentualnie prowadnicę sprężyny powrotnej. Byle nie za dużo. Quote Link to post Share on other sites
PDexter Posted July 18, 2017 Author Report Share Posted July 18, 2017 Teflonowy mam akurat pod ręką, to odtłuszczę pistolet z tego shitu, którym go obsmarowali fabrycznie i przesmaruję właśnie teflonowym. A jak zrobić z magazynkiem? Słyszałem, żeby przebijak kapsuły smarować olejem silikonowym, to prawda? I czy olejek w sprayu się nada? Quote Link to post Share on other sites
tytanowy88 Posted October 2, 2017 Report Share Posted October 2, 2017 Smar ceramiczny powinno sie stosować tylko do stali o podniesionej wytrzymałości. Miekkszą stal po porstu jego drobinki wycieraja i powodują szybsze zużycie. Nawet przy broni planej nie powinno się go stosować tylko przy niektórych modelach sig sauera Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts