lobomisiek Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 Chcę kupić radio i jak chyba większość, nie mająca o tym zielonego pojęcia, stanąłem przed ścianą, której przeskoczyć ni obejść nie sposób. Co kupić? Z tego co przeczytałem, dużą popularnością cieszą się Baofengi. Tylko, który z modeli wybrać? Możecie coś polecić, tak by dało się to w miarę prosto obsłużyć i nie służyło tylko jako dekoracja. Nie chcę doktoryzować się z krótkofalarstwa - najzwyczajniej w świecie brak mi na to czasu. Zależy mi na tym, by po przyjeździe na imprezę mieć dobry kontakt z drużynami, z którymi moja drużyna współpracować będzie. Który z modeli Baofenga: UV-5R (ten jest chyba popularny), UV-82, V85 czy jakiś inny? I jeszcze jedno, czy jeżeli zakupię to na Aliexpressie wszystko będzie działać? Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 (edited) Rozumiem, że porównałeś te modele, przeczytałeś ten temat i dalej nie możesz zdecydować? Sprecyzuj, w czym jest problem, to może będziemy w stanie pomóc. Edited July 21, 2017 by Pietracha Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted July 21, 2017 Author Report Share Posted July 21, 2017 Temat przejrzałem i niewiele mówią mi sformułowania "dipol pół-falowy ma 75ohm (przynajmniej tak się przyjęło). Dipol ćwierć falowy ma 50ohm, tak samo GP 1/4". Porównać za bardzo nie wiem, co mam porównywać - gdyż na tym się nie znam... Stąd me pytania. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 Ale jakie pytania? Jeśli pytasz, czy wybrać Baofenga UV-5R czy UV-82, to... wszystko jest w temacie, który podlinkowałem. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Poświęć trochę czasu i wczytaj się, a nie tylko "przejrzyj" temat. Naprawdę sądzisz, że nikt wcześniej nie stał przed dylematem, które radio kupić? My za Ciebie decyzji nie podejmiemy. Trochę więcej samodzielności. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 (edited) Chcesz szybkiej rady , to masz. Kup Wouxuna KG-UV2 lub UV-6, droższe niż Bao, ale lepsze. Edited July 22, 2017 by kugelblitz Quote Link to post Share on other sites
Lamus Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 Nie słuchaj, kup yaesu. Drogie ale lepsze niż wouxun. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 ale nic ponizej VX-8, bo nizsze modele nie mają skoku 6.25 kHz Quote Link to post Share on other sites
Lamus Posted July 23, 2017 Report Share Posted July 23, 2017 (edited) Tu była grafa. Edited July 23, 2017 by Lamus Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts