marcinszyk Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Witam :) Chciałbym przedstawić mój customowy projekt. Jest to replika granatnika (działa bezodrzutowego) Carl Gustaf w wersji M3 używanej obecnie przez polskie wojska specjalne w liczbie kilkudziesięciu sztuk. Prace nad repliką zaczęły się w roku 2015 podczas festynu komandosa w Dziwnowie, zostały zrobione pierwsze zdjęcia oraz pobrane pierwsze wymiary na stanowisku Formozy. W 2016 w tym samym celu odwiedziłem stoisko Agatu, aby uzupełnić dokumentację techniczną oraz zasięgnąć trochę informacji od użytkownika (Pozdrawiam specjalsa o pseudonimie "Roko" :D ) W tym czasie systematycznie został stworzony model 3D całości. Mechanizmy wewnętrzne oraz niektóre detale z opracowałem z dostępnych w internecie poradników/instrukcji dla armii Szwedzkiej oraz Hiszpańskiej. W 2017 replika pojawiła się w Dziwnowie w celu porównania z oryginałem (którego niestety żadna jednostka nie przywiozła :( ). Replikę w chwili obecnej można nazwać bardziej prototypem. W chwili obecnej waży około 5kg (rozładowana). Konstrukcja opiera się na gwintowanej wkładce wykonanej technologią druku 3D. Część zewnętrzna wykonana jest z laminatu epoksydowo-szklanego. Większość elementów jest wykonana również z plastiku. Zespół przeniesienia spustu wykonany z aluminium oraz stali. Krytyczne miejsca są wzmocnione stalowymi prętami lub w inny sposób. Dysza Venturiego jest wykonana z blachy stalowej 2mm. Rączka przednia, chwyt pistoletowy oraz podpora/oparcie są wykonane z ABS pokryte fakturą jak w oryginale. Części zewnętrzne, to jest: Przeziernik, korpus przeziernika, muszka, montaż lunety są również wykonane z plastiku, lecz te będą systematycznie wymieniane na wykonane z metalu. W planach jest rozbudowa konstrukcji, jak i wykonanie drugiej wersji z poprawkami :) Podsumowując w planie rozbudowy: - Poduszka pod ramię - Stalowy zespół zamka - Metalowe przyrządy celownicze - Metalowy uchwyt lunety - Montaż lunety z regulacją - Dostosowanie do współpracy z granatami TAG 40mm Dostępność oryginalnych części jest praktycznie zerowa w sklepach i portalach aukcyjnych, więc jeżeli ktoś posiada jakąś część która jest mu zbędna lub wie gdzie można takie części zdobyć, bardzo proszę o kontakt :) Quote Link to post Share on other sites
Dustok Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 (edited) Nic lepszego na tym forum jeszcze nie powstało. pomyśleć, że jeszcze rok temu nie wierzyłem, że to skończysz :icon_razz: Edited September 26, 2017 by Dustok Quote Link to post Share on other sites
Mikolaj525 Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Naprawdę dobra robota, efekt pracy zarąbisty :D Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Wincyj takich inicjatyw :-) chętnie zobaczę jak to sieje zniszczenie poprzez granaty :-) Quote Link to post Share on other sites
Rahnie Posted October 24, 2017 Report Share Posted October 24, 2017 Zdecydowanie jestem pod wrażeniem. :) Myślę, że jeśli uda Ci się dopracować konstrukcję i proces produkcji, znalazłbyś całkiem sporo chętnych na taką zabawkę. Swoją drogą, jest szansa na jakiś film z działania? ;) Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted October 24, 2017 Report Share Posted October 24, 2017 Czy tylko u mnie nie wczytują się obrazki? Quote Link to post Share on other sites
Mikolaj525 Posted October 24, 2017 Report Share Posted October 24, 2017 Obrazki działają :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts