Wyborow Posted December 18, 2017 Report Share Posted December 18, 2017 Cześć, Mam problem z moim bojcem. Replika od nowości chyba miała cos z fpeesami, bo wyrzucała kulki 0.25g z prędkością 225fps. Dokupiłem sprężynę m130 tornado. Po tym zabiegu miałem 200fps na kulkach 0.2 z małym rozrzutem. Kulki lecą prosto i całkiem daleko. Po oglądnięciu dyszy i głowicy cylindra, które szczelne nie były, kupiłem doszczelnioną dyszę i wyciszoną głowice tłoka shs (wyciszona, bo była najtańsza :P). Przy wymianie tego złamałem prowadnicę sprężyny, wymieniłem na nową. Po tych zabiegach przechronowałem bojca i już było ciekawie, wystrzeliłem 5 kulek 0.2 przez chrono i odczyt szedł od 200 do 270fps, każda kulka miała kilkanaście fps wiecej od poprzedniej. I tu pytanie co może być przyczyną. Sprężyna, komora, czy tłok. Dodam, że komora stock, gumka czarna systemy. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 18, 2017 Report Share Posted December 18, 2017 Masz L klocek? Pewnie, nie, bo w RK lubią ciulowe sprężynki. Zacznij od dociśnięcia komory do czoła GB, bo to najczęstsza przyczyna słabo działających RK. Masz tyle możliwości, jak każda część zespołu cylindra, dysza, komora, że ciężko coś powiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 18, 2017 Author Report Share Posted December 18, 2017 (edited) Mam klocek i sprężynę. Docisk komory. Nie mam zbytnio możliwości sprawdzić metodą prób i błędów, dlatego pytam o najczęstszą przyczynę takiego zachowania repliki. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Edited December 18, 2017 by Wyborow Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 18, 2017 Report Share Posted December 18, 2017 (edited) Hmm jak nie masz możliwości sprawdzenia to lepiej oddaj to na serwis. Wiesz, najpierw serwisant sprawdzi szczelność głowicy tłoka i głowicy cylindra, potem dyszy, później tego czy komora HU jest szczelna, później dysza + komora + wycentruje wszystko podczas składania. I zajmie to mniej czasu niż gadanina na forum i robienie miliona testów. Więc zacząłbym od rozebrania GB i przejechania wszystkiego po kolei. Na wszelki wypadek sprawdź szczelność samej komory + tego jak dysza przylega do gumy HU... ale często zamiast szukać usterki szybciej jest przejechać całość od nowa - zwłaszcza w RK, które rozbiera się w kilka minut. Edited December 18, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 18, 2017 Author Report Share Posted December 18, 2017 Na serwis raczej nie oddam, jestem z tych, którzy wolą sami coś najpierw zepsuć, żeby później naprawić. :P Jak składałem gb, sprawdzałem szczelność na tłoku, cylindrze, głowicy i dyszy, po zatkaniu palcem dyszy nie szło docisnąć tłoka do końca. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 18, 2017 Report Share Posted December 18, 2017 Sprawdzałeś na wysuniętej dyszy? Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 18, 2017 Author Report Share Posted December 18, 2017 Nie bardzo wiem jak interpretować wysuniętą dyszę. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 18, 2017 Report Share Posted December 18, 2017 Pozycja maksymalnie wysunięta. Czyli jak przy strzale. Pozycja maksymalnie wysunięta. Czyli jak przy strzale. Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 19, 2017 Author Report Share Posted December 19, 2017 Na maksymalnie wysuniętej nie ucieka nigdzie powietrza. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 (edited) Dla mnie brak osi, dysza nie siedzi sztywno na głowicy i gumka nie zgrywa się z dyszą. Standard. Nie chce mi się tłumaczyć co i jak, było wałkowane wiele razy co należy zrobić. Edited December 19, 2017 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 19, 2017 Author Report Share Posted December 19, 2017 Dysza siedzi sztywno, jest osiowo. Skoro nie chce Ci się tłumaczyć to po co komentujesz? Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 Gdyby dysza siedziała sztywno to z każdym kolejnym strzałem nie zwiększałyby Ci się fps'y. To raz. Dysza może być zbyt krótka, może być zbyt długa. Jak sprawdzasz oś? Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 19, 2017 Author Report Share Posted December 19, 2017 Oś sprawdzam pod światło, dysza jest taka sama jak stockowa. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 Poskładaj replikę od a do z. Podłącz baterię i strzel na auto/semi tak żeby dysza zatrzymała się w pozycji lekko cofniętej. Latarką zaświeć we wlot kulek do komory i zaglądnij w lufę od przodu (po odłączeniu baterii, bez maga itd. BHP). Obrys dyszy powinien znajdować się idealnie po środku światła lufy. Jeśli jest inaczej to musisz to jakoś wycentrować. Warto zabieg powtórzyć kilka razy, oddając kilka strzałów w między czasie. Jeśli dysza nie będzie siedziała dostatecznie sztywno to się przestawi. Co do sprawdzenia czy dysza jest odpowiedniej długości. Odkręć tłumik płomienia i zobacz czy wystaje kawałek lufy wewnętrznej (o ile dobrze pamiętam to w RK02 tak jest). Jeśli tak, ustaw dyszę w maksymalnie wysuniętej pozycji i spróbuj dmuchnąć (ustami) w lufę. Jeśli będzie przedmuch, to dysza jest zbyt krótka. Inna metoda to test papierka. Informacje o nim znajdziesz w czasie poniżej 5s. Rozwiązanie to wymiana dyszy lub szlifowanie listwy popychacza od czoła. Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 19, 2017 Author Report Share Posted December 19, 2017 Dzięki za odpowiedź, jutro napiszę jaki wynik tych testów :) Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 Co do sprawdzenia czy dysza jest odpowiedniej długości. Odkręć tłumik płomienia i zobacz czy wystaje kawałek lufy wewnętrznej (o ile dobrze pamiętam to w RK02 tak jest). Jeśli tak, ustaw dyszę w maksymalnie wysuniętej pozycji i spróbuj dmuchnąć (ustami) w lufę. Jeśli będzie przedmuch, to dysza jest zbyt krótka. Inna metoda to test papierka. Informacje o nim znajdziesz w czasie poniżej 5s. Rozwiązanie to wymiana dyszy lub szlifowanie listwy popychacza od czoła. Na pewno ustami wytworzysz takie ciśnienie jakie daje sprężyna... Poza tym dysza nawet jak będzie dobrej długości może nadal się nie uszczelniać podczas strzału. Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 20, 2017 Author Report Share Posted December 20, 2017 (edited) Dysza rzeczywiście siedzi trochę za nisko. Przy teście papierka, papierek raczej spada z komory niż odskakuje, więc ten test chyba zdany :). Dzięki za porady, teraz muszę pomyśleć tylko jak podnieść dyszę. Edited December 20, 2017 by Wyborow Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 20, 2017 Report Share Posted December 20, 2017 Tutaj tak na szybko znalazłem. Replikę odwracasz do góry nogami, dajesz mały kawałek papieru toaletowego czy czegoś lekkiego np piórko i strzelasz. Jak papierek zostanie zdmuchnięty - brak szczelności. Jeśli utrzyma się - jest szczelność. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na drgania repliki. Jeśli chodzi o szczelność - ja mam taki sposób, że zatykam lufę palcem i oddaję strzał na semi. Jeśli po odetkaniu lufy powietrze nie ulatnia się, oznacza to że ulotniło się wcześniej. Jeśli dopiero po odetkaniu ucieka przez lufę - szczelność jest. Dobrze jest po strzale potrzymać jeszcze trochę palec np przez 10sek i dopiero po tym czasie puścić. Co do osiowości - nie wiem gdzie góra, a gdzie dół, ale jak sam widzisz dysza nie jest ustawiona centrycznie. Tu pocieszenie - tragedii nie ma i da się to zrobić :) Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 21, 2017 Author Report Share Posted December 21, 2017 Tym filmem się kierowałem, tak jak pisałem wcześniej, papierek się zsówa z dyszy, co według mnie jest spowodowane drganiami. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted December 25, 2017 Author Report Share Posted December 25, 2017 Szukałem, nie znalazłem. Jak można tą dyszę podnieść? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 25, 2017 Report Share Posted December 25, 2017 Podkładki, śruby korekcyjne albo serwis. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts