Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rk 02 mało fps

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z moim bojcem. Replika od nowości chyba miała cos z fpeesami, bo wyrzucała kulki 0.25g z prędkością 225fps. Dokupiłem sprężynę m130 tornado. Po tym zabiegu miałem 200fps na kulkach 0.2 z małym rozrzutem. Kulki lecą prosto i całkiem daleko. Po oglądnięciu dyszy i głowicy cylindra, które szczelne nie były, kupiłem doszczelnioną dyszę i wyciszoną głowice tłoka shs (wyciszona, bo była najtańsza :P). Przy wymianie tego złamałem prowadnicę sprężyny, wymieniłem na nową. Po tych zabiegach przechronowałem bojca i już było ciekawie, wystrzeliłem 5 kulek 0.2 przez chrono i odczyt szedł od 200 do 270fps, każda kulka miała kilkanaście fps wiecej od poprzedniej. I tu pytanie co może być przyczyną. Sprężyna, komora, czy tłok. Dodam, że komora stock, gumka czarna systemy.

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Mam klocek i sprężynę. Docisk komory. Nie mam zbytnio możliwości sprawdzić metodą prób i błędów, dlatego pytam o najczęstszą przyczynę takiego zachowania repliki.

Edited by Wyborow

Hmm jak nie masz możliwości sprawdzenia to lepiej oddaj to na serwis.

Wiesz, najpierw serwisant sprawdzi szczelność głowicy tłoka i głowicy cylindra, potem dyszy, później tego czy komora HU jest szczelna, później dysza + komora + wycentruje wszystko podczas składania.

I zajmie to mniej czasu niż gadanina na forum i robienie miliona testów.

Więc zacząłbym od rozebrania GB i przejechania wszystkiego po kolei.

Na wszelki wypadek sprawdź szczelność samej komory + tego jak dysza przylega do gumy HU... ale często zamiast szukać usterki szybciej jest przejechać całość od nowa - zwłaszcza w RK, które rozbiera się w kilka minut.

Edited by mikadorus

Na serwis raczej nie oddam, jestem z tych, którzy wolą sami coś najpierw zepsuć, żeby później naprawić. :P Jak składałem gb, sprawdzałem szczelność na tłoku, cylindrze, głowicy i dyszy, po zatkaniu palcem dyszy nie szło docisnąć tłoka do końca.

Poskładaj replikę od a do z. Podłącz baterię i strzel na auto/semi tak żeby dysza zatrzymała się w pozycji lekko cofniętej. Latarką zaświeć we wlot kulek do komory i zaglądnij w lufę od przodu (po odłączeniu baterii, bez maga itd. BHP). Obrys dyszy powinien znajdować się idealnie po środku światła lufy. Jeśli jest inaczej to musisz to jakoś wycentrować. Warto zabieg powtórzyć kilka razy, oddając kilka strzałów w między czasie. Jeśli dysza nie będzie siedziała dostatecznie sztywno to się przestawi.

Co do sprawdzenia czy dysza jest odpowiedniej długości. Odkręć tłumik płomienia i zobacz czy wystaje kawałek lufy wewnętrznej (o ile dobrze pamiętam to w RK02 tak jest). Jeśli tak, ustaw dyszę w maksymalnie wysuniętej pozycji i spróbuj dmuchnąć (ustami) w lufę. Jeśli będzie przedmuch, to dysza jest zbyt krótka. Inna metoda to test papierka. Informacje o nim znajdziesz w czasie poniżej 5s. Rozwiązanie to wymiana dyszy lub szlifowanie listwy popychacza od czoła.

Co do sprawdzenia czy dysza jest odpowiedniej długości. Odkręć tłumik płomienia i zobacz czy wystaje kawałek lufy wewnętrznej (o ile dobrze pamiętam to w RK02 tak jest). Jeśli tak, ustaw dyszę w maksymalnie wysuniętej pozycji i spróbuj dmuchnąć (ustami) w lufę. Jeśli będzie przedmuch, to dysza jest zbyt krótka. Inna metoda to test papierka. Informacje o nim znajdziesz w czasie poniżej 5s. Rozwiązanie to wymiana dyszy lub szlifowanie listwy popychacza od czoła.

Na pewno ustami wytworzysz takie ciśnienie jakie daje sprężyna...

Poza tym dysza nawet jak będzie dobrej długości może nadal się nie uszczelniać podczas strzału.

Tutaj tak na szybko znalazłem. Replikę odwracasz do góry nogami, dajesz mały kawałek papieru toaletowego czy czegoś lekkiego np piórko i strzelasz. Jak papierek zostanie zdmuchnięty - brak szczelności. Jeśli utrzyma się - jest szczelność.

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na drgania repliki.

Jeśli chodzi o szczelność - ja mam taki sposób, że zatykam lufę palcem i oddaję strzał na semi. Jeśli po odetkaniu lufy powietrze nie ulatnia się, oznacza to że ulotniło się wcześniej. Jeśli dopiero po odetkaniu ucieka przez lufę - szczelność jest. Dobrze jest po strzale potrzymać jeszcze trochę palec np przez 10sek i dopiero po tym czasie puścić.

Co do osiowości - nie wiem gdzie góra, a gdzie dół, ale jak sam widzisz dysza nie jest ustawiona centrycznie. Tu pocieszenie - tragedii nie ma i da się to zrobić :)