Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaka bateria do repliki wersji cm.028U

Recommended Posts

Witam wszystkich jestem tu nowy, mam mały kłopot z wybraniem odpowiedniej wielkości baterii do mojej repliki ponieważ na stokowej nie mam zamiaru jechać na strzelanke (NIMH) ponoć mają zakodowane dać właścicielowi repliki wystrzelić 1500 kulek i dokonać samo destrukcji, czy moglibyście mi pomóc wybrać odpowiednia wielkość baterii najlepiej lipo która wejdzie mi pod pokrywę zamka , dodam jeszcze że ta stokowa ma kłopoty ze zmieszczeniem się tam nie chodzi mi o bardzo dużą pojemność baterii może być 1200mAh i tak kupie ich kilka i jeszcze jedno , co by się stało jeżeli bym kupił jak już baterie lipo 11.1v oczywiście nie katowałbym repliki na full auto chodzi mi o polepszoną reakcje na spust szybkostrzelność w krótkich seriach po 4,6 kulek. dziękuje pozdrawiam

Bateria Lipo nad którą się zastanawiam

https://gunfire.pl/p...-20C-stick.html

Ładowarka do baterii Lipo

https://mdron.pl/170...FxoC6XYQAvD_BwE

Nawet nie chce mi się tego poprawiać. Poszło PW

Arend

Edited by arend
na stokowej nie mam zamiaru jechać na strzelanke (NIMH) ponoć mają zakodowane dać właścicielowi repliki wystrzelić 1500 kulek i dokonać samo destrukcji

Co to za bzdury? Zaczynając z CM.028 nie myślałem nawet o innych bateriach, stockowa wystarczała, a i tak ładowałem ją ładowarką z zestawu. Polecanym sposobem jest zakup ładowarki mikroprocesorowej i ładowanie stockowych baterii za ich pomocą, gdyż ładowarki z zestawu mają tendencje do psucia pakietów.

Kwestia, czy zamierzasz jechać na strzelankę przy temperaturach w okolicach 0 stopni. Wtedy lepiej poradzi sobie Li-Po.

dodam jeszcze że ta stokowa ma kłopoty ze zmieszczeniem się tam

Kwestia wprawy użytkownika.

co by się stało jeżeli bym kupił jak już baterie lipo 11.1v

Ryzyko przepalenia styków. Mosfet + kable niskooporowe, lecz w zasadzie nie widzę sensu pchania 11.1v do stockowej repliki.

Edited by arend

Baterię kup stick turnigy 1300mah 11,1v - najlepszy wybór.

Co do ładowarki najlepiej dozbieraj do imaxa b6, to co podlinkowałeś nie wzbudza mojego zaufania :icon_razz:

Nimhy są zbyt prymitywne, żeby miały jakąkolwiek technologię, po prostu są tak tandetne, że prawie od razu wysiadają :icon_wink:

Czy ta bateria zmieści mi się do repliki ? bo tam jest oszałamiająco mało miejsca

Co to za bzdury? Zaczynając z CM.028 nie myślałem nawet o innych bateriach, stockowa wystarczała, a i tak ładowałem ją ładowarką z zestawu. Polecanym sposobem jest zakup ładowarki mikroprocesorowej i ładowanie stockowych baterii za ich pomocą, gdyż ładowarki z zestawu mają tendencje do psucia pakietów.

Kwestia, czy zamierzasz jechać na strzelankę przy temperaturach w okolicach 0 stopni. Wtedy lepiej poradzi sobie Li-Po.

Kwestia wprawy użytkownika.

Ryzyko przepalenia styków. Mosfet + kable niskooporowe, lecz w zasadzie nie widze sensu pchania 11.1v do stockowej repliki.

w sumie racja , ale czy 7.4v lipo będzie wydajniejsza od 8.4v nimh ? czy replika będzie strzelać z taką samą prędkością ?

Co do wydajności, jw.

W mojej opinii, Cyma 028 to nie jest replika do takich zabiegów.

1. Jakość, części jest ok, ale tylnej części ciała nie urywa - większy ROF = szybsze zużycie części i obciążenie silnika, kabli etc.

2. Tak na prawdę to po co ci ten ROF? Chcesz rąbać serie to inwestuj w M249, a to czy te 4-6 kulek polecą z większą czy mniejszą szybkością niewiele zmienia. Lepiej postawić w tym wypadku na tuning mający na celu poprawić zasięg i celność. Z tym, ale też ostrożnie.

Edited by Budweiser

Co do wydajności, jw.

W mojej opinii, Cyma 028 to nie jest replika do takich zabiegów.

1. Jakość, części jest ok, ale tylnej części ciała nie urywa - większy ROF = szybsze zużycie części i obciążenie silnika, kabli etc.

2. Tak na prawdę to po co ci ten ROF? Chcesz rąbać serie to inwestuj w M249, a to czy te 4-6 kulek polecą z większą czy mniejszą szybkością niewiele zmienia. Lepiej postawić w tym wypadku na tuning mający na celu poprawić zasięg i celność. Z tym, ale też ostrożnie.

Wiem o tym tylko nie miałem zamiaru strzelać nim na full auto tylko zwiększyć komfort strzelania z niego . czyli jednym słowem uważasz że nie opłaca się tam kłaść 11.1v lipo wystarczy 7.4 lipo które i tak będzie wydajniejsze od 8.4 nimh ? w przyszłości oczywiście zostanie wymieniony Hop Up na aluminium i lufa precyzyjna ale teraz jest kwestia tej baterii

Powiem tak.

Jestem typem, który używa w większości przypadków singla. Czasem systuacja wymaga przygwożdzenia serią, ognia zaporowego, czy osłaniającego, gdy trzeba się wycofać. Używam ostatnimi czasy M4 z niskooporówkami, mosfetem itd., tuningowaną do której raz podłączyłem 7.4v i nawet nie ruszyła. Tam ROF jest pokaźny i gdy jest potrzeba serią mogę pociągnąć i to długą bez obaw o sprzęt.

Natomiast odnieś to do swoich przyszłych doświadczeń i pomyśl, czy montując 11.1v bez wymiany okablowania i będąc w potrzebie nagłego przygwożdzenia przeciwnika dłuższą serią nie przepalisz tym samym styków kończąc strzelankę z niedziałającą repliką..

czyli jednym słowem uważasz że nie opłaca się tam kłaść 11.1v lipo wystarczy 7.4 lipo które i tak będzie wydajniejsze od 8.4 nimh ?

Będzie wydajniejsze, lecz nie wiem czy na płaszczyźnie zwiększenia szybkostrzelności. Na pewno będzie działać dłużej, w niższych temperaturach i będzie lepiej znosić zwiększone użytkowanie. Oczywiście z zastosowaniem odpowiednich zasad tegoż użytkowania i sensowną ładowarką.

Edited by Budweiser

Powiem tak.

Jestem typem, który używa w większości przypadków singla. Czasem systuacja wymaga przygwożdzenia serią, ognia zaporowego, czy osłaniającego, gdy trzeba się wycofać. Używam ostatnimi czasy M4 z niskooporówkami, mosfetem itd., tuningowaną do której raz podłączyłem 7.4v i nawet nie ruszyła. Tam ROF jest pokaźny i gdy jest potrzeba serią mogę pociągnąć i to długą bez obaw o sprzęt.

Natomiast odnieś to do swoich przyszłych doświadczeń i pomyśl, czy montując 11.1v bez wymiany okablowania i będąc w potrzebie nagłego przygwożdzenia przeciwnika dłuższą serią nie przepalisz tym samym styków kończąc strzelankę z niedziałającą repliką..

Będzie wydajniejsze, lecz nie wiem czy na płaszczyźnie zwiększenia szybkostrzelności. Na pewno będzie działać dłużej, w niższych temperaturach i będzie lepiej znosić zwiększone użytkowanie. Oczywiście z zastosowaniem odpowiednich zasad tegoż użytkowania i sensowną ładowarką.

Rozumiem , czyli ta bateria 7.4 lipo nie będzie dobra do stokowej cymki ? co się stanie jak wymienię tą nimh 8.4v na to lipo ? 7.4v jestem zielony na temat baterii

Biorąc pod uwagę piśmiennicze popisy autora temat powinienem wywalić w kosmos.

A po kolei:

- Nawet stokowa bateria ładowana dobrą ładowarką będzie pracowała poprawnie. Nawet w temperaturach zbliżonych do -3 stopni.

- Owszem 7,4vLiPo będzie skuteczniejsze niż 8,4v a nawet 9,6v Nimha.

- Pokazana przez ciebie ładowarka służy tylko do ładowania i balansowania pakietów 7,4v i 11,1v Lipo i LiFe a i to tylko w ograniczonej wartości parametru C. Tylko. Nie naładujesz innych typów aku, jak również nie przetestujesz i nie przygotujesz do składowania nie rozładujesz. Wspomnianą ładowarką Imax b6 ( lub równoważnymi modelami innych producentów) naładujesz i obsłużysz praktycznie wszystkie typy i pojemności aku. Tylko cena imaxa oscyluje między 100 a 130pln

- Do cymki 028 7,4 LiPo w zupełności wystarczy. I tak rof będzie większy niż na Nimhu. Reakcji spustu baterią nie poprawisz, to wymaga niestety bardzo umiejętnej ingerencji w układ spustowy.

- 11,1vLiPo w stokowej cymce to niepotrzebne nadwyrężanie gera.

- ten pakiet wejdzie ci na 100% https://gunfire.pl/product-pol-1152214385-Akumulator-LiPo-7-4V-1200mAh-25-50C.html

LiPo 7,4 może dać minimalnie niższy RoF niż NiMH 8,4, ALE:

- tylko jak jest cieplej niż 20 stopni

- tylko przy pierwszych 3-4 kulkach w serii. Potem RoF spada co kulkę.

- tylko przez pierwsze kilka serii, bo wydajność NiMHa spada w miarę rozładowywania. A rozładowuje się szybko.

Sprawdzone na CM045, aku stockowy NiMH i LiPo Nuprol stick 1200 albo 1300.

A po kolei:

- Nawet stokowa bateria ładowana dobrą ładowarką będzie pracowała poprawnie. Nawet w temperaturach zbliżonych do -3 stopni.

- Pokazana przez ciebie ładowarka służy tylko do ładowania i balansowania pakietów 7,4v i 11,1v Lipo i LiFe a i to tylko w ograniczonej wartości parametru C. Tylko. Nie naładujesz innych typów aku, jak również nie przetestujesz i nie przygotujesz do składowania nie rozładujesz. Wspomnianą ładowarką Imax b6 ( lub równoważnymi modelami innych producentów) naładujesz i obsłużysz praktycznie wszystkie typy i pojemności aku. Tylko cena imaxa oscyluje między 100 a 130pln

- Do cymki 028 7,4 LiPo w zupełności wystarczy. I tak rof będzie większy niż na Nimhu. Reakcji spustu baterią nie poprawisz, to wymaga niestety bardzo umiejętnej ingerencji w układ spustowy.

- ten pakiet wejdzie ci na 100% https://gunfire.pl/p...mAh-25-50C.html

Dzieki

A po kolei:

- ten pakiet wejdzie ci na 100% https://gunfire.pl/p...mAh-25-50C.html

https://avifly.pl/pl...iBoCmr4QAvD_BwE

czy o tą ładowarkę ci chodziło kolego ?

Trzeci raz o stosowanie się do regulaminowego wymogu używania form poprawnej polszczyzny nie poproszę.

Edited by arend