promek Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Cześć, jako że swoją dysze uszkodziłem, kupiłem nową z mosiądzu od airsoft engineering, po porównaniu ze starą dyszą jest ona ciut mniejsza i boje się że mi ucieka powietrze. Po złożeniu gearboxa, na dysze maksymalnie wysuniętą nałożyłem komore hop wraz z lufą po czym zasłaniając otwór w którym ładuje się kulki zacząłem dmuchać w lufe, powietrze nie uciekało, lecz czy to co zrobiłem ma jakieś odwzorowanie w rzeczywistości ? Macie jeszcze jakieś inne sposoby aby sprawdzić szczelność ? Szukałem innych tematów ale nie znalazłem, wszędzie pisze że szczelność musi być, ale jak to sprawdzić to już nie:p Replika to m16a1 od JG, sprężyna gaurder 130, BU i komora Prowin z zielona gumką GG Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Często na forum jest o sprawdzanie szczelności. Poszukaj czegoś takiego jak "test papierka". Quote Link to post Share on other sites
promek Posted January 24, 2018 Author Report Share Posted January 24, 2018 (edited) zrobiłem wyżej wspomniany test papierka, papierek podlatuje na ok 0,5 cm, szukać nowej Dyszy czy może poszukać innej gumy z jakimś większym kołnierzem ?? co radzicie ? Edited January 24, 2018 by promek Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 (edited) 0,5cm to zwykłe wibracje. Musisz rozróżnić podmuch z komory od wibracji repliki podczas strzału. Dmuchanie w lufę nic Ci nie da, nie utworzysz ustami takiego ciśnienia jakie daje sprężyna. Kompresor może dać jakiś pogląd, ale według mnie nie do końca z dwóch powodów: 1. Dysza podczas strzelania jest ruchoma i musi być uszczelniona z gumką gdy w cylindrze tworzy się ciśnienie. Dlatego często istotną sprawą przy uzyskaniu szczelności jest zębatka tłokowa, popychacz dyszy i jego sprężynka. W marginalnych przypadkach nawet szybkość cyklu. 2. Gwałtowność sprężania - tłok spręża powietrze bardzo gwałtownie, natomiast przy użyciu kompresora ciśnienie rośnie powoli. SP130 Guarder powinna dać Ci okolice 500-530fps (zależnie jaka lufa tam siedzi, domyślam się że 500mm+) Ważna jest osiowość repliki i ogólne zgranie komory, dyszy, gumki oraz szkieletu, komory i body. Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa szczelność na pneumatyce gearbox'a? Edited January 24, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
promek Posted January 25, 2018 Author Report Share Posted January 25, 2018 wallop, stanowczo kartka podlatuje od lekkiego podmuchu, jednak pytanie mam o ile może osłabic replike taki podmuch ? palcem nie jest on odczuwalny, tylko kartka podlatuje na ok. 0,5 - 1 cm. Jeśli to jest kwestia uzyskania 5fps to sobie chyba daruje, za duże koszta sie tworzą, teraz to doszczelnić to wymiana albo dyszy albo gumki i przy kupnie kolejnej niewiadomo czy będzie super szczelne... Szczelność na pneumatyce gearboxa oceniam na idealną:) wątpie żebyt sp 130 dała 500fps, bardziej celowałbym w 470-490, a lufa to 509mm i do tej lufy dobrałem cylinder typ 0 Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 (edited) Za duży cylinder to raz. Dwa, SP130 przy takiej lufie i idealnej szczelności dać powinna sporo ponad 500fps. 460-470fps daje SP120 przy 363mm, przy dłuższej lufie może być nieco więcej. W Krytacu z lufą PDI 6,01mm 509mm SP130 dała równe 530fps. Tak, wiem... markowa replika, ale szczelność to szczelność. Na oko spadek będzie w wysokości 30-60fps. Weź chrono do ręki i sprawdź ile fps masz na kulkach docelowych, nie chronuj na 0,2g chyba, że innych nie masz. Niestety tak jest z serwisowaniem replik. Ludzie zabierają się za składanie repliki, a potem dowiadują się wielu ciekawych rzeczy i im się odechciewa, tym samym zostając z ulepem, a nie repliką. Jeśli nie masz ani czasu, ani pieniędzy na serwis to oddaj do kogoś kto się tym profesjonalnie zajmie, do kogoś kto ma masę części i dobierze odpowiedni set, który da najlepszy wynik. Edited January 25, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts