HarrisonJones Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Witam, walczę z repliką o uzyskanie przyzwoitych wartości fps. Pacjent to VFC SR16. Sprężyna to 120 Guardera a wydmuchuje mi 415 fps. Główny problem leży moim zdaniem na połączeniu gumka-dysza. Sprawdzałem zespół cylindra z dyszą i jest strzykawka. Cylinder (typ 2), głowica, tłok z głowicą stockowe, wklejone 3mm sorbo. - Gumka prometheus flat hop czarna - komora stock vfc + lufa prometheus 363mm Testowałem 3 dysze z tą gumką: - stock vfc - daje 415 fps - czerwona tornado - podobnie około 415 fps - czerwona super shooter - za ciasna gb nie pracuje poprawnie Czy ktoś używa może tej gumki i ma dobrze uszczelniającą się z nią dyszę? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Kup więcej dysz i testuj. Tornado i super shooter to w sumie to samo. Kup jakąś porządną, Guarder, Systema, Modify, Prometheus... najlepiej wszystkie i testuj. Nie da się tego w żaden sposób określić, która akurat u Ciebie podpasuje. Poza tym, niski wynik fps nie zawsze związany jest z brakiem szczelności. Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted June 21, 2018 Author Report Share Posted June 21, 2018 Ok dzięki, będę próbował dalej. Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted June 22, 2018 Author Report Share Posted June 22, 2018 To jeszcze zapytam co dodatkowo może wpływać na niski fps? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 W sumie to 90% rzeczy. Problem z tłokiem, problem z cylindrem, problem z zębatką tłokową, problem z popychaczem dyszy, problem z prowadnicą sprężyny, ze sprężyną, z łożyskowaniem, z głowicą tłoka, z głowicą cylindra, ze zderzakiem, z lufą, z komorą hu, z dyszą i gumka, problem z korpusem, problem ze szkieletem, problem z samą amunicją, źle dobrana dawka itp. itd. Dużo tego :) Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted June 22, 2018 Author Report Share Posted June 22, 2018 Robiłem też test papierka, po zatkaniu lufy palcem i oddaniu strzału papierek wylatuje z gniazda magazynka. Myślę że to słaby wynik. Quote Link to post Share on other sites
NoWay Posted June 23, 2018 Report Share Posted June 23, 2018 Może to ja czegoś nie rozumiem, ale jak robisz test papierka, to nie powinieneś zatykać lufy. Przecież jak strzelisz, dysza się wysunie, później cofnie, to jak lufa jest zatkana, to powietrze napewno wyleci wlotem kulek. A jak nie zatkasz, to całość powietrza powinna wylecieć przez lufę (czyt. papierek nie powinien zostać zdmuchnięty) Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted June 23, 2018 Author Report Share Posted June 23, 2018 Hmm, przeczytałem gdzieś tutaj o zatykaniu lufy przy teście, wcześniej nigdy nie próbowałem, więc właściwie nie wiedziałem jak to robić. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 23, 2018 Report Share Posted June 23, 2018 Tak - to ja robię taki test szczelności, ale tylko i wyłącznie przy mosfecie z kontrolą cyklu. Wtedy dysza ZAWSZE zostaje wysunięta i uszczelnia się z gumką. Wtedy jednoczesne zatkanie lufy i test papierka daje mi 100% pewności, że replika jest szczelna. Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted June 23, 2018 Author Report Share Posted June 23, 2018 Faktycznie teraz sprawdziłem i to był Twój post. W takim razie źle testowałem. Quote Link to post Share on other sites
HarrisonJones Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Znalazłem przyczynę niskich fps w replice. Ostatnio kupiłem drugą SP120 Guardera i ją zważyłem (wyszło 9,5kg) potem wyjąłem SP120 z repliki i na wadze pokazała 7,5kg. Prawdopodobnie włożyli niewłaściwą do opakowania bo nawet różni się rodzajem zwojów, ta stara jest jednorodna a nowa ma nieregularne zwoje. Na nowym springu replika dmucha 435 -440 fps @ 0,2g oraz 360fps @ 0,28g, oczywiście pewnie nie jest jeszcze idealnie i można by wyciągnąć więcej dobierając lepiej dyszę z gumką ale na razie mi tyle wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 440fps na SP120 przy 363mm lufce to nie najgorszy wynik, ale powinno być te 10-20fps więcej. IMO jak nie chce Ci się bawić bądź nie masz możliwości to może zostać, jest spoko. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts