Miki254 Posted September 19, 2018 Report Share Posted September 19, 2018 Witam Mam problem z moją replika PJ m4 CQB, mianowicie nie wyregulować hop-up'u. Pomimo skręcenia go maksumalnie kulkę podkręca za bardzo w górę Gumka to nowa czarna systema, na początku tego problemu nie było, pojawił się po rozebraniu i złożeniu repliki, jednakże złożona jest poprawnie Jaka moze być przyczyna? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Założyłeś dystanser z zestawu od systemy? On jest większy od typowego. Załóż poprzedni. Ot cała filozofia :) . Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Ciekawe jak jest większy od typowego skoro systema nie daje i chyba nawet nie robi dystanserów... Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Zgadza się, dystansera nie było więc jadę na starym. Zaznaczam że na początku korzystania z tej gumki wszystko było ok Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Na początku była upaćkana smarem przypadkowo a teraz się przetarła :). Nie rzucaj tak kategorycznych stwierdzeń jak "złożona jest poprawnie". Gdyby była poprawnie to by Ci nie kręciła w górę :). Rozmontuj, wyczyść wszystko, zmontuj do kupy na węższym dystanserze i tyle. Bo zakładam, że nic nie masz uszkodzone w komorze. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Zajrzyj do komory na minimalnym ustawieniu hopka i zobacz czy widać gumkę. Na minimalnych ustawieniach powinna w ogóle nie wystawać lub odrobinę. Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Na minimalnym ustawieniu hopka jest minimalnie zauważalne wybrzuszenie . A komore rozkładałem i czyściłem już 3 razy Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Po przesmarowaniu gumki kilka strzałów kulki lecą poprawnie a potem znowu podkręca, czyli z tego co było tu pisane wnioskuje że jest za duży dystanser Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 43 minuty temu, Miki254 napisał: Na minimalnym ustawieniu hopka jest minimalnie zauważalne wybrzuszenie . A komore rozkładałem i czyściłem już 3 razy Pytanie tylko co oznacza dla ciebie minimalnie ;) 1mm? 24 minuty temu, Miki254 napisał: Po przesmarowaniu gumki kilka strzałów kulki lecą poprawnie a potem znowu podkręca, czyli z tego co było tu pisane wnioskuje że jest za duży dystanser Tak prawdopodobnie jest. Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Minimalnie czyli 0,2-0,3 mm ale problem w tym że mniejszych dystanserów już nie ma Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Zmniejsz ten co masz. Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 9 minut temu, Huba_lbn napisał: Zmniejsz ten co masz. W jaki sposób ? Przyciąć kawałek ? Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Weź przecież żyletkę i ciachnij z jakiegoś oringa. Jak masz dystanser gr 3mm to wytnij z uszczelki gr 2,5mm albo 2mm przykładowo. Rany no, człowieku, jak masz za gruby to dobierz cieńszy, to nie fizyka kwantowa. Użyj jakiejś wyobraźni i pomyśl co możesz wykorzystać. Oring, wkład od długopisu, izolację z kabelka... Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 28 minut temu, omonon napisał: Weź przecież żyletkę i ciachnij z jakiegoś oringa. Jak masz dystanser gr 3mm to wytnij z uszczelki gr 2,5mm albo 2mm przykładowo. Rany no, człowieku, jak masz za gruby to dobierz cieńszy, to nie fizyka kwantowa. Użyj jakiejś wyobraźni i pomyśl co możesz wykorzystać. Oring, wkład od długopisu, izolację z kabelka... Luzuj mistrzu jak cię męczy ten temat to nie zaglądaj tu. Nwm czy dystanser musi być plastyczny czy może być twardy. Nie ma glupich pytań, jestem początkujący i dopiero łapię doświadczenie . Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Dobra wymieniłem dystanser, n minimalnym hopku gumka w ogóle nie ma wybrzuszenia, a kulki dalej latają w górę Jakieś inne pomysły ? Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 O coś Ci haczy. Zadzior na lufie, tł płomienia, tłumik dźwięku, coś innego. Jak haczy u góry to kulka nabiera rotacji takiej samej jakby nadał jej HU. Może też lufa po zmontowaniu być wygięta w banan z jakiegoś powodu. Przeskładaj porządnie tą replikę, zwracając uwagę na wszystkie szczegóły. Bo skoro nie gumka HU to coś innego. Musisz to sprawdzić a nie z góry zakładać, że jest dobrze poskładane. Cytat Gdyby była poprawnie to by Ci nie kręciła w górę :) Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Dobra problem rozwiazany Okazało się że miałem za głęboko wepchniętą do body atrapę rury gazowej i po tym jak wkładałem komorę w replike to ta rurka dociskała docisk dystansera i hop up cały czas był skręcony na Maksa Quote Link to post Share on other sites
Miki254 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 9 minut temu, omonon napisał: O coś Ci haczy. Zadzior na lufie, tł płomienia, tłumik dźwięku, coś innego. Jak haczy u góry to kulka nabiera rotacji takiej samej jakby nadał jej HU. Może też lufa po zmontowaniu być wygięta w banan z jakiegoś powodu. Przeskładaj porządnie tą replikę, zwracając uwagę na wszystkie szczegóły. Bo skoro nie gumka HU to coś innego. Musisz to sprawdzić a nie z góry zakładać, że jest dobrze poskładane. Zgadza się, błąd z niedopatrzenia Nie chciałem cię urazić tym że jest dobrze złożona Wziąłem pod uwage sam gearbox i komore tego byłem pewny bo składałem to kilka razy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts