wojtex19 Posted March 18, 2019 Report Share Posted March 18, 2019 Witam, jak w temacie mam problem pali mi cały czas tranzystory irf1404...powodu nie znam. Schemat wiadomy dla każdego rezystory 100 i 2200 ohm Spotkał się ktoś z tym problemem? Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted March 18, 2019 Report Share Posted March 18, 2019 po co się bawisz w mosfet diy skoro można tanio dostać coś porządnego? chociażby peruna za 50 zł wielkości 1 groszówki. dioda shottkiego na powrót z silnika, będziesz miał zabezpieczenie Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted March 18, 2019 Author Report Share Posted March 18, 2019 28 minut temu, redmonk93 napisał: po co się bawisz w mosfet diy skoro można tanio dostać coś porządnego? chociażby peruna za 50 zł wielkości 1 groszówki. dioda shottkiego na powrót z silnika, będziesz miał zabezpieczenie Za dużo bym ich musiał kupić a to już spory wydatek. Tutaj za 50zl robię spokojnie 8sztuk. Stąd ta moja zabawa Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted March 18, 2019 Report Share Posted March 18, 2019 Teraz, wojtex19 napisał: Za dużo bym ich musiał kupić a to już spory wydatek. Tutaj za 50zl robię spokojnie 8sztuk. Stąd ta moja zabawa pokaż mi swój schemat. sam przerabiałem chęć na mosfet diy, ale przeszło mi po tym, jak wrzuciłem merfa 3.2. nie jest tak mały jak w/w perun, ale ma parę funkcji, których ręcznie zrobienie przyprawiłoby o ból głowy. Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted March 19, 2019 Author Report Share Posted March 19, 2019 10 godzin temu, redmonk93 napisał: pokaż mi swój schemat. sam przerabiałem chęć na mosfet diy, ale przeszło mi po tym, jak wrzuciłem merfa 3.2. nie jest tak mały jak w/w perun, ale ma parę funkcji, których ręcznie zrobienie przyprawiłoby o ból głowy. Schemat standardowy tranzystor rezystor 2,2kohm, plus bezpośrednio na silnik. Napięcie na styk i powrót na tranzystor przez 100ohm rezystor Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted March 19, 2019 Report Share Posted March 19, 2019 Godzinę temu, wojtex19 napisał: Schemat standardowy tranzystor rezystor 2,2kohm, plus bezpośrednio na silnik. Napięcie na styk i powrót na tranzystor przez 100ohm rezystor J/w dioda shottkiego na powrót z silnika Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted March 19, 2019 Author Report Share Posted March 19, 2019 Ok, oby nie było tak że 1404 jest po prostu za słaby Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted March 19, 2019 Report Share Posted March 19, 2019 50 minut temu, wojtex19 napisał: Ok, oby nie było tak że 1404 jest po prostu za słaby dlatego zamiast się bawić w diy lepiej jest zamówić normalny mosfet. szkoda zachodu. Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted March 19, 2019 Author Report Share Posted March 19, 2019 Tak jak pisałem wyżej, zbyt duże koszta na 1 2 czy 3 repliki ok... Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted March 19, 2019 Report Share Posted March 19, 2019 18 godzin temu, wojtex19 napisał: Schemat wiadomy dla każdego rezystory 100 i 2200 ohm Pokaż ten "schemat wiadomy", bo jeszcze nie widziałem takiego, w którym do lączenia bramki ze źródłem (G z S) używalo się rezystora o takiej małej rezystacnji. Zwykle jest to coś w okolicach 33kOhm, więc conajmniej 1 rząd wielkości różnicy. Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted March 19, 2019 Report Share Posted March 19, 2019 13 minut temu, Zachar napisał: Pokaż ten "schemat wiadomy", bo jeszcze nie widziałem takiego, w którym do lączenia bramki ze źródłem (G z S) używalo się rezystora o takiej małej rezystacnji. Zwykle jest to coś w okolicach 33kOhm, więc conajmniej 1 rząd wielkości różnicy. tbh kojarzy mi schemat z unconventional-asg, ale tam jest inny tranzystor. Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted March 19, 2019 Author Report Share Posted March 19, 2019 4 godziny temu, Zachar napisał: Pokaż ten "schemat wiadomy", bo jeszcze nie widziałem takiego, w którym do lączenia bramki ze źródłem (G z S) używalo się rezystora o takiej małej rezystacnji. Zwykle jest to coś w okolicach 33kOhm, więc conajmniej 1 rząd wielkości różnicy. Z rezystorem 30kohm też próbowałem. Jutro zakupie diody i dołożę diodę zobaczymy czy to coś da. Jeśli nie to :) trzeba będzie kupić "pieruny" Quote Link to post Share on other sites
Ciapciak Posted March 19, 2019 Report Share Posted March 19, 2019 Palić też może z powodu złego poskładania gearboxa albo przebicia. Jak silnik ma duży opór to też spali mosfet. Mi mosfet DIY działa nawet na SP 160 i zębach 18:1 przy podwójnym łożyskowaniu nieszczególnie się grzejąc, więc da się, i za 5 zł można mieć mosfet z kablami :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts