echofoxtrot Posted May 5, 2019 Report Share Posted May 5, 2019 Witajcie. Mam dość nietypowe pytanie, ponieważ sama sytuacja, w której się znajduję jest również nietypowa. Otóż, kupiłem używaną replikę, która dobre kilka lat działała bez żadnego układu mosfet. Na jednej blaszce styków wypaliła się już dziurka, natomiast drugiej nie zostało wiele do takiego stanu. Cały problem polega na tym, iż w replice zastosowano nietypową kostkę stykową, przez co, nie mam możliwości jej wymienić na miejscu (jedynie opcja sprowadzenia, koszt $25 za samą kostkę bez przesyłki). Postanowiłem, że w replice zainstaluję układ mosfet. Teraz pytanie, czy skoro styki są na tyle mechanicznie sprawne, że jeszcze działają i nie rozpadną się od wciskania spustu :D to czy przy instalacji mosfetu konieczna będzie ich wymiana? O ile dobrze mi wiadomo, instalując mosfet, prowadząc okablowanie sygnałowe do kostki stykowej, poprzez te właśnie kabelki będzie płynął jedynie prąd o niewielkim natężeniu, co zapobiegnie dalszemu wypalaniu styków. Ale czy fakt pozostawienia starych blaszek styków w stosunku do nowych, będzie miał jakiś wpływ na wydajność skoro i tak instaluję mosfet, który sam przepływ prądu przez te blaszki ograniczy do minimum? Z góry dziękuję za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted May 5, 2019 Report Share Posted May 5, 2019 1 godzinę temu, echofoxtrot napisał: Witajcie. Mam dość nietypowe pytanie, ponieważ sama sytuacja, w której się znajduję jest również nietypowa. Otóż, kupiłem używaną replikę, która dobre kilka lat działała bez żadnego układu mosfet. Na jednej blaszce styków wypaliła się już dziurka, natomiast drugiej nie zostało wiele do takiego stanu. Cały problem polega na tym, iż w replice zastosowano nietypową kostkę stykową, przez co, nie mam możliwości jej wymienić na miejscu (jedynie opcja sprowadzenia, koszt $25 za samą kostkę bez przesyłki). Postanowiłem, że w replice zainstaluję układ mosfet. Teraz pytanie, czy skoro styki są na tyle mechanicznie sprawne, że jeszcze działają i nie rozpadną się od wciskania spustu :D to czy przy instalacji mosfetu konieczna będzie ich wymiana? O ile dobrze mi wiadomo, instalując mosfet, prowadząc okablowanie sygnałowe do kostki stykowej, poprzez te właśnie kabelki będzie płynął jedynie prąd o niewielkim natężeniu, co zapobiegnie dalszemu wypalaniu styków. Ale czy fakt pozostawienia starych blaszek styków w stosunku do nowych, będzie miał jakiś wpływ na wydajność skoro i tak instaluję mosfet, który sam przepływ prądu przez te blaszki ograniczy do minimum? Z góry dziękuję za pomoc! nie będzie miał, wyczyść blaszki na tyle, aby dało radę do nich coś dolutować i powinno śmigać. nie wiem co to za replika, ale kostka stykowa raczej pod gearbox podchodzi, więc można zastosować różne nie tylko tą co tam jest ? Quote Link to post Share on other sites
echofoxtrot Posted May 5, 2019 Author Report Share Posted May 5, 2019 Niestety nie, aktualna kostka stykowa różni się od standardowych chociażby mocowaniem i nie da rady wymienić na jakąś standardową do gb v2. Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 11 godzin temu, echofoxtrot napisał: Niestety nie, aktualna kostka stykowa różni się od standardowych chociażby mocowaniem i nie da rady wymienić na jakąś standardową do gb v2. to co ty masz za gb Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 Foto, coś poradzimy ;) Quote Link to post Share on other sites
echofoxtrot Posted May 6, 2019 Author Report Share Posted May 6, 2019 Fotki Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted May 7, 2019 Report Share Posted May 7, 2019 Kup kostkę v2 i blaszki sobie przełóż. Jeśli już chcesz w 100% takie same to wytnij sobie z blaszki jakiejś i odpowiednio dognij. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts