Fargoooo Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 Takie szybkie pytanko, czy replikę dałoby się zasilać szeregowymi ogniwami Lion 18650? Mógłbym np. zlitować 3, dać jakąś diodę by napięcie nie było zbyt silne i zrobić odbudowę gdyby się nie mieściły. Na wyglądzie mi nie zależy, pytanie tylko czy to ma sens. Quote Link to post Share on other sites
FatalWalker Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 1 godzinę temu, Fargoooo napisał: Takie szybkie pytanko, czy replikę dałoby się zasilać szeregowymi ogniwami Lion 18650? Mógłbym np. zlitować 3, dać jakąś diodę by napięcie nie było zbyt silne i zrobić odbudowę gdyby się nie mieściły. Na wyglądzie mi nie zależy, pytanie tylko czy to ma sens. Dokładnie o tym samym dzisiaj myślałem. Też chętnie posłuchałbym osób bardziej doświadczonych w temacie. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 Problem jest taki że te baterie zazwyczaj mają wartość C 1-2, są modele które mają nawet po 20 C jak LG, ale wtedy pojemność spada o połowę. A my używamy baterii które mają po 30-50C Quote Link to post Share on other sites
fazi99 Posted March 16, 2020 Report Share Posted March 16, 2020 (edited) Trochę późno, ale może komuś się przyda. Używasz LiPo 30-50C ale o pojemnościach około 1,5 Ah. Można śmiało stosować Li Ion, które mają 20-30C, ale o pojemności 2,6 do 3 Ah. Polecam Sony VTC5 lub VTC6 - krótkotrwale są w stanie dać nawet 90 A - zrobiłem już takich pakietów do replik naście i robią robotę :) Takie ogniwa montowane są między innymi w akumulatorach do wkrętarek np. Makita :) i innych prądożernych zabawkach. I proponowałbym zaktualizować bazę wiedzy o aku Li-Ion bo jest mocno nieaktualna https://wmasg.com/pl/articles/view/5385 Pzdr Edited March 16, 2020 by fazi99 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts