Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning zewnętrzny AK 47

Recommended Posts

Pytanie za 100 punktów,bo nie wiem...

Zakupiłem do swojego AK komplet drewnianych okładzin,kolba już w trakcie dopasowywania,idzie dobrze :wink: Tylko mam problem:jak się ściąga nakładkę rury gazowej i łoże,żeby ich nie zepsuć ? Nigdy wcześniej nie miałem repliki AK i nie mam jej długo i nie wiem co i jak ? Trzeba rozkręcać body ? Czy da radę wyjąć bez tego ?

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja zamontowalem oslabiacz podrzutu od AKM, ku mojemu zdziwieniu po prostu go nakrecilem i tyle. Zadne przerobki nie byly wymagane, gwint lewostronny.

Jedyny mankament (niewielki- dla purystow) to to ,ze zeby kolek blokujacy wskoczyl na swoje miejsce- musi odstawac od podstawy muszki o ok 0,3 mm. Jezeli zas dokrecimy do konca, oslabiacz bedzie skierowany wylotem lekko w lewo zamiast jak w oryginale w prawo.

Okazało się to jednak średnio proste. Górna okładzina poszła bez problemu, schody zaczęły się przy dolnej. Jest ona zbyt płytka i nie mieści się w niej mocowanie lufy, trzeba było połowę wnętrza obrabiać frezem, dłutem i pilnikiem. No i drugi problem: bolec z łoża który wchodzi w przednie body i blokuje łoże, jest zbyt duży żeby wejść w otwór w body Cymy. Nie da się go spiłować odpowiednio, gdyż przez sam środek przechodzi spory otwór. Gdybym chciał owy bolec zmniejszyć, została by sama dziura, a w najlepszym wypadku byłby on tak cienki że z pewnością bym go złamał. Jak poradziliście sobie z tym?

Kamil

:roll: , jaki frez? jakie dluto? :P

Wzialem maly pilniczek do metalu i wiekszy ( nie taki duzy) do drewna i w 15 minut spilowalem co trzeba.

Ten bolec z tylu spokojnie zedrzyj pilnikiem do wymaganej prez otwor w replice wielkosci. Nie boj nic- nie ulamie sie- tylko zmniejszaj go ... systematycznie. Zostanie na pewno wiecej niz sama dziura :lol:

Owszem, bez powiększenia tylnej, wewnętrznej części dolnej okładziny nie da sie jej wcisnąć na miejsce. Boże, czego ja nie robilem, byleby tylko pozbyć się nadmiaru drewna! A metalowym prętem to nie głupie by było, sam się nad tym zastanawiam, ot, tak dla wzmocnienia, bo ten drewniany pypeć który mi został po spiłowaniu jest w agonii...

]

Hmm

Bo ja wiem- - wymagalo to dlubania malym pilniczkiem do metalu (drobne zabki dobrze lapaly sklejke mielac ja na wiory)- rzeczywiscie wymagalo to ciepliwego spedzenia wieczoru na skrobaniu ale bez przesady. :ściana:

Zgadzam sie ze pypec wyglada krucho- ale jak na razie trzyma sie solidnie. Moim zdaniem nie kombinuj z pretami. Postaraj sie spilowac do pozadanego wymiaru.

Poza tym dzieki tej dziurze spodziewam sie ze bedzie mozna wpakowac oryginalny dluzszy wycior ( niech ta poczta sie pospieszy :wink: )

Hmm, ja mam dół z litego drewna, górę ze sklejki :P

Zjechałem bolec do odpowiedniej wielkości, ale... cosik dalej nie wchodzi :| Ma on odpowiednią długość, a i tak nie wchodzi do końca, coś blokuje łoże :? W dodatku w górnej okładzinie trochę za bardzo spiłowałem te wypustki z przodu i z tyłu, i teraz za luźno leży... Będę musiał skombinować jakąś podkładkę.

Gurek - dyćko drogie. Kupiłem podobne razem z osłoną rury gazowej za 45 :D

hehehe, wiem przeplacilem

Kamil mialem ten sam problem. Rozwiazanie jest proste.

Jak masz od repliki rure gazowa, ma ona taki maly dzyndzel wchodzacy w plastikowa nakladke zaslaniajaca od przodu loze. Dzyndzel wchodzi tam w szczeline. WYstarczy delikatnie milimetr spilowac ten dzyndzel i wchodzi " jak marzenie". Sprobuj, ale delikatnie zeby za wiele nie spilowac.

ps. potem jeszcze kupilem komplet drewna za 60 zl. Chce ktos kupic samo loze z ciemnego drewna ? haha

pps Jezeli za luzna- to machnij moze kleju epoksydowego- zapchasz niedobor, potem mozna to spilowac

ppps. :) a co myslicie o tym http://allegro.pl/item135167819_ak_47_tantal_loze.html

Z tego co wiem nie było szczegółowo opisywane jak zamontowac przednie okładziny ponieważ jest to proste jak budowa cepa
Z przednimi to rzeczywiście nieskomplikowane (dla kogoś kto potrafi się posługiwać podstawowymi narzędziami )Ale z tylną kolbą jest roboty jak *!@#*!!! Ja w swoim dostosowałem kolbę od prawdziwka,ale na drugi raz nikt mnie nie namówi ! O ile z otworem w który wchodzi tylna częśc body aż tak żle nie jest,to z otworem na baterię przerąbane ! Zaznaczam,że nie mam dremla czy innej frezarki i nic w tym rodzaju,wszystko było robione wiertłami,pilnikami i dłutami.I nie polecam tej metody :mrgreen: Ale po kilku dniach się udało,niezwykle ciężkich dniach,kilka razy miałem ochotę wrzucić to wszystko do pieca i kupić drewno do replik ASG :mrgreen: Nigdy więcej ! Jeszcze tylko łoże dostosować i będzie koniec...
z tego co zrozumiałem kolega rozwiercał kolbe.
Dokładnie :wink: Najpierw wiertełkami do wirecenia okrągłych otworów o średnicy od 2-4 cm,wiertami normalnymi,wyżynarką,pilnikami i dłutami :mrgreen: Biorąc pod uwagę,że moim głównym hobby jest modelarstwo,więc jakąś wprawę mam :wink: I przy tym wszystkim w kolbie "zrobiły" się tylko 3 dziurki,które trzeba było zaklejać klejem zmiesanym z wiórami z kolby.Po szlifowaniu nie ma praktycznie śladu po nich.

Ale wszyskim przystosowującym kolbę do swych replik odradzam używanie takich narzędzi :wink:

http://www.rusmilitary.com/html/c-deact_furniture.htm

Ciekawa oferta :wink: Swieze drewno. Oczywiscie o wiele drozsze od naszego allegro, ale jezeli ktos bedzie zdesperowany zeby cos dostac z czesci- to jest to dobre miejsce.

Mnie np zainteresowal oslabiacz odrzutu na kolbe za 20 funtow, ktorego nigdzie nie moge u nas dostac.

Albo np skladana w bok kolba za 34 funty (*6 =200 pln) + przesylka, da sie przezyc.

albo oryginalna szyna montazowa (boczna) za 180 zl

http://www.rusmilitary.com/html/c-deact_ac...accessories.htm

albo GP 30 zdeaktywowany wrrrr :twisted: :twisted:

295 funtow

http://www.rusmilitary.com/html/c-deact_gp30.htm

• 2 weeks later...

Ja posiadam owe body :) komplet tył i przód. z czego jest wykonane to nie mam pojęcia , bo się nie znam na tych metalach , na temat wytrzymałosci moge powiedziec tyle ,ze zaliczyłem ostatnio powazny upadek w którym najwiekszym napreżeniom poddane zostało body i brak jakich kolwiek uszkodzen dodam tylko ,ze przy mniej powaznym upadku plastikowe stockowe body połamalo sie w cholere ;)

-szczegolnie slodki

Kto tak zbeszcześcił AK 8O Jak dla mnie jedynym dodatkiem do AK może być bagnet :mrgreen:

I małe pytanie.Mam założone łoże,nakładkę rury gazowej i kolbę od prawdziwka,jest pęknie :wink: Tylko nie mam pomysłów co do rękojeści.Oryginał nie wejdzie,wystrugać samemu to chyba saby pomysł.Zna kto coś mądrego ?

...-co do jednostek specjalnych jestem ciekaw jaka używa AK z takim wyposażeniem.

prosze bardzo:

http://img211.imageshack.us/my.php?image=r...sw0614slxj6.jpg

http://img211.imageshack.us/my.php?image=a...62351d51kq9.jpg

http://img464.imageshack.us/my.php?image=b...f6a32cfewr0.jpg

Może nie dokładnie takie samo jak z linku wcześniej ale...jednak,choinki jak kto woli. Myśle, że oni nie narzekają na to co mają w łapkach.

operatorzy Alfy o ile dobrze pamiętam.

Co do tamtych AK "po tuningu" już to było kiedyś gdzieś pisane, sa to wersje cywilne, dla bogatych i znudzonych....

Jedyny sluszny tuning zewnetrzny AK to (wg mnie):

-tlumik PBS-1

-Bebenowy magazynek ( chociaz mnie sie nie podoba i zarzucilem- kalach wg mnie MUSI miec lukowy magazynek)

- optyka na szynie bocznej.

- granatnik ( WRRRR)

Cala reszta to profanacja.

Jak pisalem AK 47 +RIS= SATAN :)

Reszta to rzezczywiscie kwestia gustu.

ps. aha- odnoszac sie do ues'a ktory wyprodukowal sie calkiem slusznie poniezej. MOWIE O ASG!

Jestem (nie) szczęśliwym użytkownikiem podstawowej wersji 5.56 mm kbs BERYL - w pracy

i 6 mm rkm RPK , AKM, SLR 105 staluch od CA w ASG.

Powiem tak. W pracy każdy gadrzet przy broni który ułatwia / przyśpiesza celowanie (kolimator), zwiększa ilość ammo pod zamkiem (40/75/100 rd mag), rozjaśnia w głowie szuszfolom i uniemożliwia im walke w budynku bo na chwile ślepną (latarka min 600 lumenów), pomaga celować przy użyciu pierdułkowatego noktowizora LPO (ANPQ2), zwiększa stabilność broni (przedni chwyt), zwiększa moc, zadymia, wywala szczury gazem z Tora Bora(granatnik), w miarę potrzeb tłumi na patrolu odgłos wystrzału i pozwala skrycie unieszkodliwić SKADA 1 patronem (PBS), czyli daje przewagę choćby kilkusekundową - JEST KUREWSKO POTRZEBNE I W MIARĘ MOŻLIWOŚCI MONTOWANE NA BRONI INDYWIDUALNIE PRZEZ ŻOŁNIERZY KTÓRZY CHOĆ TROCHĘ PRAGMATYCZNIE MYŚLĄ. i robia coś takiego:

http://img170.imageshack.us/img170/9576/dscn5348lx1.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/3596/dscn5347ei7.jpg

W ASG kto co lubi. Ja dąże do oryginałów bo ładnie wyglądają nad kominkiem a prawdziwka tam nie powieszę. Poza tym dają wrażenie operowania z podstawowym narzędziem jakie mam przez co pozwalaja na poprawę manualnych umiejętności zmiany magazynka, celowania. Ogólnie poprawiaja moje umiejętności posługiwania się narzędziem pracy. Dlatego real cup 30 BB i mało podoczepianych rzeczy. Jak szybko wyceluje z muchy i szczerbinki to z kolimatorem to pryszcz...

Nie wystarczy szybko biegać, trzeba jeszcze szybko strzelać. I celnie

Tak więc nie rzucajcie w siebie błotem. Każdy z was ma rację i niech tak zostanie.

pozdro ues 16 th airborne bn