Xie Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Witam Krótkie pytanie - w nowej wersji Guarderów z wymiennymi szybkami zamiast szybki niebieskiej pojawiła się taka dziwna "tęczowa". Pytanie - do czego to jest, bo chyba nie jest polaryzująca, a wizualnie nadaje się na wiejskie dicho :wink: Prośba o wypowiedzi wyłącznie osób które używały GUARDERÓW link do okularów: http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=467 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 1. To nie są nowe okulary tylko 2004. Już jest mod. 2005 :) 2. Mod. 2005 ma Neptun z pomorskiego, jego zapytaj :) Quote Link to post Share on other sites
YAK21 (Zigi) Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Witam !! Pozwole sobie zacytować ze strony Guardera: Clear MLC: Clear lens with a special multi-layer coating. Enhances visual acuity during low-light conditions. Jednym słowem, podobnie jak żółte poprawiają widzenie przez wzmocnienie kontrastu. Tyle że nie wieczorami, a np. podczas pochmurnego dnia. Ja osobiście używałem ich tylko raz, co prawda ma się uczucie lepszego kontrastu, ale trzeba sie chyba do tej szybki przyzwyczaić, bo wrażenie jest dziwne i oczy szybko sie męczą. wizualnie nadaje się na wiejskie dicho :wink: ...dokładnie. Pewnie ją dodali z myślą o akcjach w dyskotece :twisted: (trzeba sprawdzić, czy przy stroboskopie sprawdza sie lepiej 8) ) Pozdrawiam Zigi Quote Link to post Share on other sites
nep2n-MORS Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 elo jak narazie uzywalem tylko bezbarwnych i ciemnych szybek ,wiec na temat pozostalych sie nie wypowiem :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Nep-dwa-en, ale te Twoje bezbarwne to sa właśnie takie pedalskie tęczowe, o których mówi Xie :) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Zaraz, zaraz, tęczowe/pedalskie to w moim rozumieniu te takie jak na rower czyli te najbardziej w lewym dolnym rogu: Jeśli chodzi o poprawianie kontrastu to specjalnie tego nie zaobserwowałem. Zigi chyba pomyliły Ci się cytaty. Pary „tęczowej” tyczy się ten fragment: • Blue: 9% Transmission. Nuetral Transmission. Extremely Bright Light.. I tutaj się musze z producentem zgodzić – szkła zakłada się w bardzo ostrym słońcu(coś w rodzaju „lustrzanych” okularów pana władzy na pustyni w filmach z polsatu :wink: ). Dla mnie ten komplet jest po prostu zapasowym dla standardowych przeciwsłonecznych(prawie bez różnicy) i rzadko go używam(w zasadzie tylko „na próbę”). Pozdrawiam! EDIT: Pisałem o szybce tęczowej w modelu G-C3 - taki posiadam i z opisu takiego skopiowałem cytat. Jeśli to nie o te chodziło to sory za zamieszanie. Quote Link to post Share on other sites
YAK21 (Zigi) Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Stolar => Szybka Blue była w modelu v2001 i v2003. oraz modelu G-C3 (choć ta jest jeszcze inna, bo wygląda jak przyciemniana z "tęczowym" efektem ) Model o którym mówiła Księżniczka (mam ten sam) to model v2004, w którym szybke Blue zastąpiono "tęczową" szybką Clear MLC przypominjącą hartowane szkło, o trochę innym przeznaczeniu. Pozdrawiam Zigi Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Swoich Guarderów używam na strzelankach i do jazdy motorem, i z praktycznego punktu widzenia, tęczowe niewiele się różnią od żółtych - obydwa są pomocne gdy się jedzie wieczorem. Róznica estetyczna tęczowych jest taka, że w przeciwieństwie do żółtych, mniej (lub wcale) widać twoje oczy, i wyglądasz bardziej COOOOL :) Aha - to jest może kwestia osobistego wrażenia, ale wydaje mi się że tęczowa szybka pozwala lepiej widzieć w zielonym lesie. Tak na marginesie, uważam że wersja 2004 jest dużo bezpieczniejsza. Używam 2004 od pół roku, te nowe też miałem, bo zamawiałem dla kumpla. I uważam że nowa wersja niedostatecznie chroni oczy od dołu, jak dla mnie szybki są za małe. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts