Shab Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 Na machinegunie sprezyna M120 Systema kosztuje 65 zł, natomiast M120 HurricanE kosztuje 29 zł. Obie maja nieregularny skok, szlifowane czola, taka sama dlugosc i mase, a jednak roznica cen wynosi ponad 50% Czy ktos porownywal, czy osiagi na obu sprezynach sa takie same (teoretycznie powinny byc) i czy nizsza cena sprezyn Hurricane spowodowana jest tym, ze sie szybciej łamia (?) lub odkształacaja? Quote Link to post Share on other sites
qwerty5 Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 odswiezam temat bo mnie tez to bardzo interesuje Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 HurricanE jest mocniejsza np. M100 Systemy - ok.350FPS , M100 HurricanE - ok. 360 Co do ceny myślę że płacimy więcej za "firmę". Quote Link to post Share on other sites
qwerty5 Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 a czy moja spręzynowa mp5a3 tm długo postrzela ze spręzyną M100 HurricanE Quote Link to post Share on other sites
Shann Steyr Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 Te sprężyny są dedykowane AEGom. Nie wiem, czy do springa by weszła (odległość prowadnicy od tłoka itp.). Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 po pierwsze primo - Systema M100 = 328fps~ po drugie primo - MP5 spring powinien wytrzymać :) Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 Szczerze to nie widzialem sprezyny Hurricane m120, sa chyba tylko m120s! A to spora roznica bo: systema m120=~400fps hurricane m120s=~440fps (90% pewnosci) po pierwsze primo - Systema M100 = 328fps~ Po doszczelnieniu gb okolo 370... A jak sprezyn hurricane wam trzeba, ewentulanie tych nowych polskich (cos tam onion :P) to macie na zbrojownia.com.pl, ceny pyszne :) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 Po doszczelnieniu gb okolo 370... Czytając ten fragment omal nie spadłem z krzesła!!! Człowieku ta sprężynka = stock CA!!! Ona ze szczelnym gearboxem daje 330 fps! Może pomyliło ci się z M110? Nie wierzysz? Popatrz w dziale technicznym na ASGSHOP.... Quote Link to post Share on other sites
qwerty5 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 z co to za szalona cebula??? daje to rade w porównaniu np do huraganu? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 misiek009 - od kiedy stock CA = M100 systemy? Stock CA to ~110PDI Quote Link to post Share on other sites
qwerty5 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 nikt nic nie wie o MAD ONION??? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 Swietne sprezyny. Mamy jedna w AUGu TM. chodzi jak burza :-). Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Marys1 - Od dawna. Sprężyna CA130% jest montowana w CA w stocku.... Policz sobie (stock CA ma okolo 320 - 330 FPS (lufa 510mm)) i wtedy 328 div 3,28=100 (m/s) czyli M100! Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Oj misiek nawet nie wiesz jak bardzo grubo sie mylisz :) Doszczelniony gb+m100 = ~370fps Jak nie wierzysz to sam najlepiej zmierz :) A 130ca przy doszczelnionym daje okolo ~330, mierzone... Quote Link to post Share on other sites
qwerty5 Posted November 9, 2006 Report Share Posted November 9, 2006 do puli trafia nowa firma Deep Fire in konklużon co wziąć najlepiej HurricanE, Mad Onion czy Deep Fire??? [w moim przypadku chodzi o M100 - M110] Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Kurde luknijcie sobie na asgshop machineguna czy inne sklepy i sami zobaczcie ile efpeesów daje M100 systema :/ Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Misiek qrde... denerwuja mnie ludzie ktorzy MYSLA ze operfuja faktami! 1. m100 daje ~370fps przy doszxcelnionym gb 2. zapytaj chocby asgshop dokladnie tak "ile fepesow daje m100 przy doszczelnionym gb"- odpowiedz bedzie podoba do mojej 3. przejrzy arniesofta (podziekowania dla technika Ola) tam masz robione testy prawie wszystkich sprezyn... 4. najlepiej samemu kup zestaw tune up hurricane m100 i zobacz ile fps bedzie... I prosze juz nie neguj bo to nie madre... p.s machine klamie :) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 Misiek !! słuchaj jestem posiadaczem FTK M100 z HurricanE i mam 380 fps.... hmm jakaś magia ,czy co? ... z tego co mi wiadomo na M100 zdarzały się wypadki posiadania 390 fps ,przy ekstra uczczelnieniu całego układu.... Także nie kłóc sie z faktami ;) Pozdraiwam Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 24, 2006 Report Share Posted November 24, 2006 M100 HurricanE = M110 innych firm!!!!!!!!!!!!! ILE RAZY DO K**** N***** MAM TO POWTARZAĆ Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted November 24, 2006 Report Share Posted November 24, 2006 mozesz powtarzac do bólu dopóki nie przedstawisz jakis wiarygodnych faktow i tak kazdy bedzie mial to za przeproszeniem miedzy posladami. Dlaczego ? gdyz kazdy ma inne doswiatczenia z tym zwiazane... Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 25, 2006 Report Share Posted November 25, 2006 Szmerglu -> A kim ty człowieku jesteś że śmiesz podważać to co napisałem? Pewnie jakimś niedouczonym wyrostkiem który fpsy myli z dżulami i nawet nie potrafi policzyć energii kinetycznej kulki :> Jeśli chcesz zanegować to co napisałem to w tej chwili podważasz wiarygodność serwisantów ASGSHOPU (bo pytałem ich o te sprężyny). WIĘC: przedstawiam wiarygodny fakt: ASGSHOP :D Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 25, 2006 Report Share Posted November 25, 2006 A może szanownemu misiowi się popieprzyło ze sprężynami PDI ?? i stąd wnioski, że sprężyna M100 Hurricana daje tyle co inne 110-tki ?? Tak zgadza się że taka np sprężyna M120 to odpowiednik "innych firm" 130-140 tyle że PDI a nie fps/metrów czy innych takich.... Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 K**** zapytajcie ASG shop jak mi nie wiezycie :D Jakie znowu PDI? To fragment z maila od ASG shopu: "Witam! Hurricane M130 to odpowiednik mniej więcej M140 systema. Pozdrawiam Marek" I analogicznie jest ze słabszymi modelami....... A w ogóle to HurricanE zrobiło tylko zamieszanie z tymi ich oznaczeniami :P Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Oznaczenie/symbol "M" jest ogólnie przyjętym symbolem przez producentów, który podaje teoretyczną wartość prędkości wylotowej osiąganej przy danej sprężynie w METRACH na sekundę. I tak odpowiednio: M100= około 100m/s M110= około 110m/s M120= około 120m/s Hurricane ma w swojej ofercie takie "kwiatki" jak sprężyna M120s która "daje" więcej niż 120m/s dokładniej pod 140 stąd jej wyróżnienie symbolem "s" Ludzie pracujący w ASGShopie (OLO do tablicy :D ) mają prawo się pomylić jak każdy inny człowiek, mając tym bardziej do dyspozycji taką ilość sprzętu. Choćbyś nie wiem jak się upierał Misiu to i tak nie zweryfikujesz danych PRODUCENTA i przyjętej ogólnie "systematyki" nazewnictwa czy syboliki. Sprężyny Hurricane oznaczane "gołym" symbolem "Mxxx" są odpowiednikami sprężyn innych producentów oznaczających swe sprężyny tym samym symbolem "Mxxx", różnice i rozbieżności mogą wynikać tylko z różnic materiału, czy "zachwiań" procesu technologicznego. Sprężyny M100 Hurricana też się między sobą różnią w pewnym zakresie. Są przyjęte jak już wspomniałem pewne "uniwersalne" metody oznaczeń i producenci starają się ich trzymać. Mxxx xxxPDI % Myślę że teraz Misiek włączy myślenie i przestanie wierzyć ślepo w coś co najprawdopodobniej okazuje się pomyłką/błędem albo parametrem pomierzonym w jakichś "specyficznych" warunkach. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Thor -> Z tym że Mxxx oznacza xxx m/s to sie zgadzam ale nie jest to jakąś normą..... HurricanE może pisać że dla danej sprężyny M100 prędkość wylotowa 0,25gBB wyniesie 100m/s a systema zrobi M100 dla 0,20gBB 100m/s...... rozumisz? Nie wiem czy tak jest do końca ale tak podejrzewam natomiast jestem pewien co do tego że Hurricane nagminnie odejmuje w swoich modelach 10-tkę od XXX.... A asgshop się nie myli bo i oto na stronie machineguna jest wykaz springów: http://www.machinegun.pl/sprezyny.htm Kiedy wreszcie przyznasz mi racje? Trzeba dogmatycznie przyjąć ewenement Hurricane-a...... Faktycznie niech się wypowie jakiś ktoś kto jest serwisantem z jakiegos porządnego sklepu bo inaczej nikt mi nie uwierzy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts