kitek Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 Witam Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego modelu, dokładnie cięższej wersji (600g). Z recenzji Pika i opini na forum gun uchodzi za solidny i trwały, więc pewnie daje sie bezpiecznie podkręcić. Jej osiągi są raczej średnie :roll: i ciekaw jestem czy ktoś zna sposoby na ich poprawienie Model M92F od STTi jest wydaje mi sie dość popularny dlatego postanowiłem założyć do niego osobny topik. Pozdrawiam i czekam na pomysły, najlepiej żeby były sprawdzone :D Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 Właśnie go kupiłe na All... Kumpel prosił, żebym go przetestował. Odezwę się. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Jak chcesz go tuningować jak się go rozebrać nie da ,a przynajmniej ja już rok próbuje to zrobić :lol:. Do lufy i tłoka sie nie dostaniesz, więc nie wymienisz lufy na prec i nie wsadzisz mocniejszej sprężyny. Przynajmniej w moim modelu jest to niemożliwe do wykonania. W każdym razie chętnie poczytam jak można to to stuningować bo ja już straciłem wszystkie pomysły na rozebranie tej klamki. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Heh , nie napisałeś czy chodzi o gaziaka czy springa :) Cya HateMe! Quote Link to post Share on other sites
kitek Posted December 18, 2005 Author Report Share Posted December 18, 2005 Ofkorz sprężyna :mrgreen: Jak chcesz go tuningować jak się go rozebrać nie da ,a przynajmniej ja już rok próbuje to zrobić Jak tajwańczycy to złożyli to musi sie dać rozłożyć :) A na poważnie to spróbuje, i zobacze. Na razie zdjęłem tylko zamek :F pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Hmmmm , kolega z teamu jakiś czas temu kupił , spytam czy już rozbrajał . Cya HateMe! Quote Link to post Share on other sites
kitek Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 Przeczytałem recenzje i zajrzałem dokładniej w rysunek części broni dołączony do zestawu i tam z tyłu zamka, za skrzydełkami bezpiecznika, są dwa malutkie pręciki. Z zewnątrz widac je jako małe kółka, średnicy gdzieś 1.5 mm. Wedle instrukcji należy je wyjąc (wtedy powinno dać sie wysunąc cały zespół tłoka), tylko pojęcia nie mam jak :roll: . Od środka wypchnąć sie nie da, a z zewnatrz nie ma za co złapać. Może ktoś już to zrobił? Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Wciskasz coś pomiędzy "tylną część" i "główną część" zamka i rozchylasz na tyle by podłożyć jakieś ostrze jak ten kołeczek wyjdzie na tyle, żebyś podłożył coś cienkiego i twardego (używaliśmy z Pik'iem chyba wąskiego (cienkiego) śrubokrętu albo ostrza noża - dokładnie nie pamiętam). Rozłożyć można, ale nie za często - trzeba zrobić co się chce, złożyć i więcej nie rozkładać - taka to replika "ciężko rozbieralna". Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 28, 2005 Report Share Posted December 28, 2005 Jak podważam u siebie to mi nie wyskakują te kołeczki... Może ktoś coś poradzić??? Quote Link to post Share on other sites
raddosny Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 Wbrew pozorom replika ta nie jest aż tak ciężko rozbieralna jak na początku mi się wydaje, żeby pozbyć się kołeczków wystarczy włożyć 'coś' (w moim wypadku były to nożyczki, ale równie dobrze mógłby to być płaski śrubokręt) w zaznaczone na poniższym zdjęciu miejsce i rozchylać całość tak długo aż kołeczek sam wyskoczy z wewnętrznej części (myślałem że coś pęknie, ale jak się okazało 'plastik' wytrzymał około 4-5mm rozchył. Jednakże nie daje żadnych gwarancji na to że u każdego taki zabieg się powiedzie :twisted:) po czym albo czymś go wybić do końca albo tak jak ja zrobiłem ustawić go tak żeby sam nie wrócił na wcześniejsze miejsce i docisnąć to co wcześniej rozchylaliśmy... w ten sposób kołeczek 'sam' wyjdzie 8) Tą samą czynność powtarzamy dla drugiego kołeczka... Później próbowałem wyciągnąć lufę z plastiku w którym się znajdowała... niestety na razie zabieg ten zakończył się niepowodzeniem, przy próbie rozchylania plastik zaczął pękać (tak jak to zaznaczyłem na poniższym zdjęciu). To tyle jeśli chodzi o moje eksperymenty... znalazłem nawet 'teoretycznego' hop-up'a, co tez udokumentowałem ;) Mam nadzieję że komuś się przyda powyższy opis =) Jeśli o mnie chodzi to będę próbował wymienić lufę na prec (ciut dluższą niż ta która jest std.), być może wymienić sprężynę na trochę mocniejszą i przerobić hop-up'a na bardziej praktyczny ;). Czy cos z tego wyjdzie to się okaże... Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 No więc zabrałem się za przerabianie mojej berettki. Pierwsze od czego zacząłem to wymiana lufy. Po rugerze została mi takowa, więc postanowiłem jej użyć. wystaje troszeczke ale mi to nie przeszkadza. Włożyłem także pod sprężynę podkładki. Uszczelniłem lufę i tą "komorę hop-up'u". Niedługo jak złożę to wszystko do kupy (jutro będzie złożone) powiem czy jest lepiej czy też gorzej... Sądzę że trzeba by tutaj kombinować z silniejszą sprężyną niż podkładkami bo one dużego efekty nie dadzą. Jak ktoś wpakuje już tam jakąś inną sprężynę to niech da znać!! :P Quote Link to post Share on other sites
kitek Posted January 6, 2006 Author Report Share Posted January 6, 2006 To tyle jeśli chodzi o moje eksperymenty... znalazłem nawet 'teoretycznego' hop-up'a, co tez udokumentowałem Nie wiem co Ty tam masz w swojej, ale moja M92F STTi nie ma żadnych "teoretycznych" hopapów :? Co więcej chciałbym przestrzec próbujących ją rozebrać. Podczas rozchylania tylnej strony zamka, w celu wyjęcia bolców mocujących tuleje tłoka do zamka ABS zaczął pękać wokół jednego z otworków, co zaowocowała odłamaniem sie kawałka. Musiałem go przykleić cyjanoakrylem żeby móc zamontować bolec z powrotem. Po kilku dniach kawałek odpadł znów, ale mam nadzieje że już ostatni raz. Element nie należy raczej do bardzo "siłowych", a i w razie ponownej klęski widze multum sposobów na naprawe tej usterki :lol: Podsumowując, jak już ktoś trafnie ujął: "taka to replika trudno rozbieralna" Aha... nie wiem czy to tylko złudzenie, ale osiągi (zasięg) nieznacznie wzrósł gdy nasmarowałem dośc obficie gumke i plastik trzymający lufe oraz odpowiednią tulejke w tłoku w którą ta plastikowa obejma lufy wchodzi. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 8, 2006 Report Share Posted January 8, 2006 No zasięg zwiększył się o dobre 5-7m, a najwięcej to zyskała prędkość kulki (jest duża). Czekam teraz na jakąś sprężynę mocniejszą. Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 mój brat ma taką, narazie jeszcze nic nie tuningował aale zamierza, a tak prawde mówiąc to bez tuningu nawet nieźle niesie (albo trafił się jakiś dobry exemplarz) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 No to miał farta, bo mój po wyjęciu z pudełka miał 5m zasięgu. Teraz pękł mi zamek w miejscach gdzie są kołki. Na szczęście tylko po lewej stronie, ale prawa też ppowoli pęka. Jednym słowem ta replika nie nadaje sie do tuningu chyba że zrobisz sobie metalowy zamek. :cry: Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 A tak pozatym to warto coś tuningować?? nie rozleci się jak się go rozkręci?? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 dokładnie po prostu każde wyjmowanie koreczków niszczy zamek :cry: Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 wsumie 40zł to nie jest tak dużo, ale i tak chyba doradze żeby nie zaczynał tuningu (fart że jako tako strzela)!! Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 A jaki ma zasięg?? Jestem ciekawy Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Tak prawde mówiąc to leci na 20-25 metrów, poźniej traci prędkoś i spada na kulkach 0.2, a na 0.12 leci podobnie tylko gdzies o 5m krócej Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 To nie ma co przerabiać tylko strzelać sie!!! Ja taki zasięg chciałbym mieć, czemu tak różnią się jakościowo repliki z stti?? :x Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 To nie ma co przerabiać tylko strzelać sie!!! Ja taki zasięg chciałbym mieć, czemu tak różnią się jakościowo repliki z stti?? :x No zasięg nie jest najgorszy! A czemu się tak róźnią poszczególne modele? Hmm ciężkie pytanie, sam niewiem! Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 19, 2006 Report Share Posted January 19, 2006 Hura!!!! Udało mi sie skleić zamek w miejscach gdzie sie połamał... Użyłem kleju firmy DRAGON nazywa się "masa epoxyDragon metal" z włóknem szklanym jak na razie trzyma jest to chyba jedyny klej który ma sens w tym przypadku. Testowałem ze 2 inne ale nic to nie dało!! Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted January 19, 2006 Report Share Posted January 19, 2006 Ja polecam distal i distal rapid długo schną ale poxipol przy nich wymięka :) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted January 19, 2006 Report Share Posted January 19, 2006 Zależy co i gdzie sie kleji przy moi zamku Distal pękł b.szybko... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts