latos123 Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 Zamierzam wymienic kolbe w HFC USR-11 na derwniana. Czy ktos moze wie jak sie do tego zabrac :?: tzn jakiego drewna uzyc, jakich dłut itp. A moze np. stolarz moglby wykonac kolbe ?? Jak myslicie ?? no i ile to by kosztowalo - domowej roboty :?: i kupna (stolarz) :?: Jesli ktos moze zrobil juz taka czy podobna prosze o posty, napewno sie przyda :wink: Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 Na allegro widzialem vsr z drewniana koloba od wiatrowki, bodajze jakiejsc norcomi. poszukaj temat S9 tam cos bylo o kolbie Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 5, 2006 Author Report Share Posted January 5, 2006 Moze to ja jakis lewy jestem, ale nic nie znalazlem. A niewiesz czy stolarz da rade (i za ile )?? albo jakiego drewna uzyc :?: Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79519665 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79666982 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79882842 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80413366 Podalem te w rozsadnej cenie, wiekszosc wymaga modyfikacji... Powyzej stowy kupisz juz cos naprawde konkretnego (wpisz "kolba" w wyszukiwarce allegro). Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 6, 2006 Author Report Share Posted January 6, 2006 Dzieki bardzo :!: Ale niewiem czy ktoras z nich bedzie pasowala do vsr'ki. Najfajniejsza to jest ta od mausera :wink:. Powiecie mi jakie drewno jest najlepsze, do zrobienia jej samemu ?? Quote Link to post Share on other sites
gregor008 Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 Ja mam 17 latek i praktycznie sam zrobiłem już dwie kolby. To nie jest trudne, wystarczy ci hebel, piła, jakieś dłuto (ja używałem dziesiątki, czternastki i ósemki półokrągłej do wybrania drewna pod lufę), gruby pilnik do drewna (żeby pościnać drewno w tych miejscach, gdzie hebel nie dojdzie typu). Potrzebna będzie też wiertarka np na zrobienie otworów pod spust itp. Ja, z uwagi na brak w domu innego drewna użyłem sosnowego. Stolarz z pewnością będzie umiał coś takiego dorobić (skoro umią robić gitary elektryczne - widziałem na jakiejś stronie i znam też takiego :D). O kosztach ci nic nie powiem, bo miałem już to co potrzeba w garażu (właściwie tata miał :D). Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 6, 2006 Author Report Share Posted January 6, 2006 Ok dzieki, to moze mi cos z tego wyjdzie. Zdam relacje jak cos wyskrobie ;) a narazie czekam na vsr ;) Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 Powiecie mi jakie drewno jest najlepsze, do zrobienia jej samemu ??Rusznikarze używają orzecha. Ja do budowy swojej kuszy użyłem bodajże sosny.Zresztą, jak powiedział już Gregor, to żadna filozofia. Trochę pracochłonne, ale satysfakcja z dobrze wykonanej roboty rekompensuje. Ale niewiem czy ktoras z nich bedzie pasowala do vsr'ki. Najfajniejsza to jest ta od mauseraPo zabawach warsztatowych dopasujesz wszystkie, ale te od Pepeszy i wiatrówki są trochę za krótkie, żeby wygodnie celować.Ale VSR'ka w kolbie od Mausera to jest coś. ;) Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 Ciekawi mnie czemu temat o robieniu kolby znajduje się w dziale "Sprężynowe" ... Cya HateMe! Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 bo dotyczy on kolby do sprezynowej hfc usr-11 ? Quote Link to post Share on other sites
Szakal Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 bo dotyczy on kolby do sprezynowej hfc usr-11 ? No i co z tego, że dotyczy on dorabiania kolby do sprężyny ?? Od takich spraw jest dział ogólne techniczne i tam się omawia sprawy tego typu. A wracając do tematu to z tego co pamiętam był kiedyś juz podobny temat o dorabianiu kolb, ale nie wiem czy jeszcze istnieje bo nie moge znaleźć. Tam był wspomniane, że koszt takiej kolby wcale nie jest mały, oczywiście mowa tam była o dobrym stolarzu, z dobrym sprzętem, który dopasuje wszystko tak jak trzeba do mechanizmu, żeby wszystko było stabilne i dobrze wyglądało. Najtańszym wyjściem było by zrobienie takiej kolby samemu lub poszukanie w różnych ofertach na allegro tam czasem trafiają sie ładne i w dobrym stanie kolby, które mogą pasować z niewielkimi przeróbkami. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 To było w temacie o M14 , nie pamiętam czy chodziło o tą od G&G czy od TM . Cya HateMe! Quote Link to post Share on other sites
sebas Posted January 7, 2006 Report Share Posted January 7, 2006 A wracając do tematu to z tego co pamiętam był kiedyś juz podobny temat o dorabianiu kolb, ale nie wiem czy jeszcze istnieje bo nie moge znaleźć. Tam był wspomniane, że koszt takiej kolby wcale nie jest mały, oczywiście mowa tam była o dobrym stolarzu, z dobrym sprzętem, który dopasuje wszystko tak jak trzeba do mechanizmu, żeby wszystko było stabilne i dobrze wyglądało. Najtańszym wyjściem było by zrobienie takiej kolby samemu lub poszukanie w różnych ofertach na allegro tam czasem trafiają sie ładne i w dobrym stanie kolby, które mogą pasować z niewielkimi przeróbkami. To wszystko juz napisali twoi przedmowcy :wink: 8) Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 7, 2006 Author Report Share Posted January 7, 2006 Sluchajcie, dowiedzalem sie z pewnego zrodla ze najlepsza bedzie GRUSZA. Co do ceny jeszcze niewiem :roll: ale woedomo o co pytac :wink: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 7, 2006 Report Share Posted January 7, 2006 Generalnie używa się do tego typu "wyrobów" drewna drzew liściastych. Dlaczego? Jest mniej podatne na rozsychanie w taki sposób jak drewno drzew iglastych czyli poprostu nie pęka i nie rozłazi się tak bardzo. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted January 8, 2006 Report Share Posted January 8, 2006 Do wyrobu kolb PPSz-y używano min. drewna czereśni - ze względu na czerwonawy kolor chyba :lol: , ale grab też jest dobry, czy jesion, ale ten ostatni śmierdzi podczas obróbki - robiłem z tego gryf do basu. Poza tym możesz bejcować na dowolny kolor. Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 9, 2006 Author Report Share Posted January 9, 2006 A co z GRUSZĄ ?? ja slyszalem taka wersje :wink: .... kurde, kazdy pisze co innego :| , zapytam stolarza kiedys przy okazji, zobaczymy co on na to :wink: Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted January 9, 2006 Report Share Posted January 9, 2006 Troszkę znam się na drewnie i polecam jakiekolwiek drzewo, ale owocowe. Grusza, morela, jabłoń nawet... Trudno je dostać, ale jest trwałe i mocne jak diabli. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 9, 2006 Report Share Posted January 9, 2006 Jak ma być mocne jak diabli to proponuję dąb albo buk :P :P :P i duuuuużo cierpliwości w obróbce :P Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted January 10, 2006 Report Share Posted January 10, 2006 Jak będziesz robił to pamiętaj że drewno musi byc dobrze wysuszone. Quote Link to post Share on other sites
latos123 Posted January 10, 2006 Author Report Share Posted January 10, 2006 Dzieki bardzo za posty, juz wiem co kupić :wink: . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts