666666 Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Według mnie pistolety sprężynowe firmy HFC są najlepiej wykonanymi sprężynami na polskim rynku!!!Chciałbym wiedzieć co Wy o tym myślicie, ponieważ zastanawiam się na kupnem klamki a wiem że HFC ustępuje produktom Cyberguna HPA i Tokyo Marui!!! Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Wiesz, ze hfc jest slabsze od TM-a i cyberguna HPA ale twierdzisz, ze to HFC jest lepsze ??? prawda jest taka, ze hfc jakis wybitnych klamek nie produkuje :) a o TM i HPA masz calutki dosc spory topic w tym dziale :) Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 a P99 ? to jest dobry pistolet ale jedyny z HFC dobry :/ Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 nie powiedzial bym ze taki dobry mam lightning shootera i teraz po ok 1.5 roku strzela ledwo na 5 metrow bo nie da sie go wewnatrz nasmarowac gdyz nie da sie go rozlozyc Quote Link to post Share on other sites
666666 Posted February 10, 2006 Author Report Share Posted February 10, 2006 Tak ale chodziło mi o to że klamki HFC są najlepiej wykonane pod względem wizualnym!!!A nie jakościowym (osiągi)!!!Tylko nie wiem czy dobrze myślę!! Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Bocian ale wesrja zwykła jest super a z tym gównem na koncu jest do dupy Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Tak ale chodziło mi o to że klamki HFC są najlepiej wykonane pod względem wizualnym!!!A nie jakościowym (osiągi)!!!Tylko nie wiem czy dobrze myślę!! myślisz źle. najlepiej odwzorowane sa włąsnie pistolety TM i CG (trademarki). HFC nie ma trademarków i jakos tak dziwnie wyglądaja z wielkim HF lub HFC Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 do tego P99 ma jakies wyzlobienia pod katem ok 30 stopni na zamku przynajmniej ten lightning Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Wybaczcie mi Panowie, żę się wtrącę w tę dyskusję. W moim arsenaliku mam Dwie sztuki HFC: P99 z tłumikiem i starego Sig Sauera 228. Niestety P99 ma kruche tworzywo, które kleiłem - notka w Warsztacie (przepraszam za brak zdjęć - ale to nie ja). Co do wyglądu, to też tam stuknąłem coś. O Sig Sauerze jest trochę w moim imagu. Jest fajny, dobrze leży w łapce, ciężki, ale ma niemiłosiernie plastikowy plastik (chodzi mi o wygląd). Nie mówię, że są złe. Oba są moimi ulubionymi krótkimi. Ale nie powiedziałbym, że są najlepsze. Podobnie, że TM, czy G&G czy inne i tylko te. Moim zdaniem każdy lubi to co lobi - jeden teściową inni Chucka Norrisa :D . Teraz mam na oczku S&W 1911 CGowskiego - może to on jest tym beściakiem? Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 a mial ktos tutaj p99 z bez tłumnika czy kompensatora ?? no własnie te inne z tłumnikami inne to sa do dupy jedynie bez tych dodatków sa gites Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Nie jedna osoba miala ;p ja mam. I chwale sobie ... osiagi chwale! W porownaniu do G17 HFC i Berrety 92 TM bez HU to bardzo ladnie na kulkach 0.2 strzela. Ale ma jeeeden minus. Strasznie kruchy materiał zamka ... Juz dwie częsci mi poleciały. Strzelac strzela .. ale nie wiem jak długo. Najwyzej bede kombinowal ... a swoja droga. Idzie gdzieś kupić nowy zamek do P99 ? :) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Jedynie chyba ze szrotu, lub klejenie :( Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 uhh ... kiedys na tajgunie chyba mozna bylo dostac.. ? trzeba by sie popytac na capri albo specshopie... Poki co jeszcze zamek się trzyma :) potem bede czytal na temat klejenia itd. ;p albo juz teraz podkleic ? Ale kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Już jestem gdzieś tam z opisem ... TZW...szklana mata, ...żywica etc. Ćwicz - powinno być dobrze... Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 CG i TM są górą w spotkaniu z HFC. Moim zdaniem bardziej kiszkowatej broni sprężynowej niż hfc sie nie kupi. Guny są słabe pod względem osiągów, a wyglądem wcale też nie grzeszą. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 misza - P99 bez tlumika wcale slabych osiagow nie ma. Moze i nie jest pancerny ale nie dam sobie mowic ze slabo strzela. Porownanie mam do TM ... Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Misza w łapce leży doskonale każdy z P99 - to jest jego naczelny cel. Ma być przedłużeniem ręki gościa, który go trzyma. Podobno niektórzy z naszych policjantów wolą CZ 75 - większa moc. Ale czy to jest HFC, czy GC, TM czy cokolwiek na bazie P99 jest fajne. A dewagacje, że TMka jest lepsza od Qpa ja bym zostawił osądowi użytkownika.Zresztą o jakich osiągach mówimy? Ile taki spring wyciągnie? Dla mnie jest to rezerwa, boczniak (nie mylić z grzybem-mogę podać sporo przepisów), zapas itd. Choć na forum pisałem kiedyś o wyższości krótkich nad długimi. Zwykle mam najmniej trzy przy sobie...Ale czy TMka jest zawsze górą - hasło reklamowe. Jest świetna, nie przeczę, Ale bicie w czambuł reszty - to cios a'la Gołota - Andy, jak czytasz-pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
kambos Posted February 25, 2006 Report Share Posted February 25, 2006 Ja mam MP5a3 a HFC i nie narzekam :P osiągi ma bardzo zblizone do MP5 z TM a na dodatek jest mocna :D no tylko ostatnio troche ją sponiewierałem i musiałem kleic niestety :? No ale badz co badz to TM jest lepsza Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted February 25, 2006 Report Share Posted February 25, 2006 Oj dawno nie zaglądałem do tego Topa ;) . No chłopaki to są moje i wasze odczucia na ten temat. Osobiście jestem maniakiem TM i uważam że ono góruje nad innymi :) Choćby dokładnością wykonania. Ta firma ma także swoje grzechy ale w moim odczuciu HFC ma ich więcej :D. Sam miałem sprężyne HFC i rozpadała się w rękach, dosłownie :) . Odbija się to jednak na cenie która jest wyższa w TM. ps. Co do p99 sie z wami zgadzam. Wygodniejszego guna nie ma :) Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 28, 2006 Report Share Posted February 28, 2006 fiedotow - pytanie do Ciebie. Skleilem poxipolem .. bez niczego. Po prostu sam poxipol .. strzelał troszke ale poxipol puscił i cylinder nie jest ciągnięty w tył ... po prostu zamek idzie sam do tyłu. I teraz moje pytanie: Skoro tam jest do wypełnienia jakies pare mm, to czy lepiej dokleic kawałek plastiku, czy kupic zywice poliestrowa / epoksydowa ( ktora lepsza ? ) i mate szklana, ktora rozdrobnie i wymieszam z klejem ? Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 28, 2006 Report Share Posted February 28, 2006 Korpus zamka miałem pęknięty w połowie dodatkowo zalałem cylinder z korpusem distalem długosnącym. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 28, 2006 Report Share Posted February 28, 2006 po co ja pozyczalem ten aparat ... teraz kabelka nie mam ;p u mnie poszly te cypelki trzymające cylinder ... Czyli to coś co znajduje się nad czerwoną "falą" :) zobacz w co uderza ( nie wiem czy dobrze to nazwe... ) osłona wylotu łusek? ( to coś w co wchodzi przód cylindra ) to się zorientujesz. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 Niestety, ten model ma kruche tworzywo. Jedynym wyjściem dla mnie jest zalanie tłoka i korpusu distalem, a oderwane elementy na klej, o którym pisałem w "klejeniu"- jak zwykle nie pamiętam nazwy :lol: Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 Ale jeśli zaleje tłok, to lufa z cała swoja aparatura już nie wyjdzie z zamka. W sumie to i tak teraz ma byc bron boczna :) edit. male poprawki.. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Zalewaj po zmontowaniu. Niestety całkowity demontaż będzie niemożliwy, a demontaż lufy turdny. Ja zalałem tę część: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts