bisquider Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Witam, ostatnio jeden z forumowiczów zapytał mnie jak zrobić HOP-UP do m16 WELL'a. Oto mój konkretny pomysł, przetestowany, działający w 100 procentach :) Weźcie tez pod uwagę, że zrobiłem go konkretnie pod m16 WELLA. Aha, na obrazkach brakuje wzmianki, że należy też przewiercić wiertarką , zrobić od góry małą dziurkę na śrubkę :twisted:, w tej metalowej, czarnej, zewnętrznej lufie, najlepiej tuż na początku tejże lufy, od strony magazynka (mam nadzieję że wyrazilem sie dość jasno :) ) Miłej lektury: Quote Link to post Share on other sites
corky Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 no napewno sie przyda dla innych :) Quote Link to post Share on other sites
Mateusz02 Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 Mógłbys dać fotki jak to wyglada w realu? Quote Link to post Share on other sites
corky Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 nie ma nic trudnego do zrozumienia w tym przeciez :D Quote Link to post Share on other sites
Mateusz02 Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 nie ma nic trudnego do zrozumienia w tym przeciez :D Nie ma ale chciałem zobaczyć jak to wygląda po zrobirniu(walory estetyczne) :D Quote Link to post Share on other sites
corky Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 po co ci wyglad ??:D wazne zeby dzialalo 8) Quote Link to post Share on other sites
bisquider Posted March 15, 2006 Author Report Share Posted March 15, 2006 Zdjęcia zamieszczę trochę później. Na razie mogę powiedzieć, że wygląda to bardzo estetycznie, przynajmniej dla mnie :) Nie widac nic poza główką śrubki. Szybki dostęp, szybka regulacja, nic dodać nic ująć :) Quote Link to post Share on other sites
Mateusz02 Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Mam jedno podstawowe pytanie: czy hop-up zwiekrza celnosc, czy tylko zasięg poprzez wyrzszą parabole lotu kulki? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Mam jedno podstawowe pytanie: czy hop-up zwiekrza celnosc, czy tylko zasięg poprzez wyrzszą parabole lotu kulki? Zwieksza celnośc i skraca zasięg Quote Link to post Share on other sites
Mateusz02 Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Myslałem że hop up ma za zadanie podkrecic kulke tak żeby miała wyzszą parabole lotu. [ Dodano: 17 Mar 2006 20:37 ] czy mozna zrobic hop up z gumki która trzyma kulki? Podłozyc coś pos nią, lub zrobić dziórkę na śróbkę? Czy hop up musi byc pare cm od wlotu? Quote Link to post Share on other sites
corky Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 jak to skraca zasieg???? po to jest hop siup chyba zeby dalej kulka leciala :| Quote Link to post Share on other sites
big shit Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 wlaśnie skorzystalem ze tego przepisu w mojej m16 :D wyszło w 100%, włożyłem do tłoka kawałek sprężyny i wiecie co ?? TA M16 po tym strzela LEPIEJ OD MP5SD3 UHC !! ja w to sam nie wierze ale tak jest... dzisiaj sprawdzałem , pomimo to ze mp5 tez przesla tuning... bardzo sie ciesze że mi to wyszło .. podziękowania dla projektanta.. :)) (należy Ci sie nagroda Nobla :P ) :D Quote Link to post Share on other sites
Karczycho Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 wlaśnie skorzystalem ze tego przepisu w mojej m16 :D wyszło w 100%, włożyłem do tłoka kawałek sprężyny i wiecie co ?? TA M16 po tym strzela LEPIEJ OD MP5SD3 UHC !! ja w to sam nie wierze ale tak jest... dzisiaj sprawdzałem , pomimo to ze mp5 tez przesla tuning... bardzo sie ciesze że mi to wyszło .. podziękowania dla projektanta.. :)) (należy Ci sie nagroda Nobla :P ) :D ale Twoja m16 długo nie pożyje , jeśli włozyłeś coś do tłoka ;) Quote Link to post Share on other sites
Mateusz02 Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 Zrobiłem coś na kształt prymitywnego hop up. Przy przeładowaniu wypadała mi kulka z lufy więc pomyslałem, że można w pod górna częć gumki podłozyc kawałek papierka. Kulka nie wypada, ale karabinek jest o wiele celniejszy, niestety trochę spadła moc. Jak założę lepszą lufę to powinien być mocniejszy(lufa bedzie szczelniejsza). Quote Link to post Share on other sites
bisquider Posted March 18, 2006 Author Report Share Posted March 18, 2006 HOP-UP zwieksza zasieg, a celnosc?? hmm trudno powiedziec, ale napewno celnosc sie nie pogarsza, chyba ze w montazu lub produkcji HU cos bedzie nie tak :).... chociaz, celnosc tez mialem lepsza gdy zamontowalem sobie ta samorobke :) a oto obiecane fotki: KOMORA Hop-Up: WYGLĄD PO ZŁOŻENIU: Quote Link to post Share on other sites
big shit Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 zapomniałem dodać że wzmocniłem tłok więc nic nie powinno sie stać złego i nawet sie na to nie zanosi... : )) i moje wykonanie hu bylo duzo inne niz bisquidera.. bez poxipolu nie było by szans :D Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted April 23, 2006 Report Share Posted April 23, 2006 Dzisiaj go zrobiłem wyszedł wspaniale spoko projekt Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted April 23, 2006 Report Share Posted April 23, 2006 też robiłem hopka w emce wella, ale wykombinowałem to trochę inaczej. Użyłem gumki od smoczka, śrubki o średnicy 3mm i wiertła 2mm. Przypiłowałem lufę tak żeby założyć tam gumkę, okolice gumki uszczelem przy pomocy silikonu do akwariów, następnie przewierciłem się przez lufę zewnętrzną i zrobiłem dziurkę do regulacji pomiędzy pierścieniem mocującym fore-gripa a rączką transportową. Dziurka jest mała i prawie jej nie widać a aby wyregulowac hopka po prostu wkładam śrubokręt w dziurkę i kręcę :) Śrubka nie wystaje poza body, trzyma się na lufie zewn. i wystaje z niej na parę milimetrów. Było trochę problemów przy robocie, bo za cholerę nie da się wkręcić 3mm śrubki w 2mm otwór, ale się udało :) cięzko było ale zwyciężyłem Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted April 27, 2006 Report Share Posted April 27, 2006 Nie będe sie chwalił ale ja w moim M16 zrobiłem takiego HU że przebił nawet MP5 TM :D Quote Link to post Share on other sites
bisquider Posted April 28, 2006 Author Report Share Posted April 28, 2006 No to pięknie pięknie, ja ze swoim HU + podgładka gumowa pod sprężynę strzelalem 5 m dalej jak G3SAS TM stockowy. :) klasa Quote Link to post Share on other sites
big shit Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 więc niech teraz ktoś powie że z tanich springów nic nie da sie zrobić :D:D:D:D:D:D:D Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 pewnie że sie da tylko jedno pytanie na jak długo?? Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 Jakto? wystarczy wzmocnić body włóknem szklanym i sam niewiem jak bardzo długo to może 3mać :) To zależy z resztą od tego jaki egzemplarz ci sie trafił. :lol: Quote Link to post Share on other sites
big shit Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 no mój z dołożoną polową sprężyny do tłoka trzyma sie juuż baaardzo długo a co najmniej raz w tygodniu wystrzeliwuje okolo 1000 kulek więc w czym problem ?? :P:P :D:D:D Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 to widocznie trafiłes na dobry egzemplarz i chińczykowi sie tak ręce nietrzęsły przy składaniu :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts