Jarząb Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Z wielkim zadowoleniem znalazłem na forum schemat taniej rozładowywarki dla baterii 8,4V - 7 ogniwowej, którą można zrobić we własnym zakresie. http://www.unconventional-airsoft.com/proj.../discharger.php Jako że nie orientuję się w kwestiach elektronicznych poprosiłem znajomego o zrobienie tego układu. Po odbiorze układu przystąpiłem do rozładowywania. Czynności starałem się wykonać zgodnie z opisem i po zgaśnięciu lampki, odłączyłem rozładowywarkę od akumulatora (po 15 min od zgaśnięcia) i podpiąłem go do Multimetru. I tu zaczęły się schody. 1. Przyrząd wskazywał 5,6V czyli 0,8V na ogniwo !! (miało być 1V na ogniwo) 2. Po ok 3 godzinach dokonałem ponownego pomiaru - tu następne zdziwienie - Multimetr wskazywał 7,9V. Czyżby akumulator się sam zregenerował ?? Jak już wspominałem jestem laikiem w kwestiach fizyki i tak się zastanawiam. 1. Może wszystko jest w porządku? 2. Kiedy dokładnie mam rozpocząć proces ładowania (od razu, jak jest tylko 5,6V czy poczekać na lekkie "samonaładowanie" do poziomu 7V)? Nadmienię, że do testów pożyczyłem 2 różne Multimetry. Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Wszystko w porzadku napiecie po rozladowaniu zawsze samo wzrasta do pewnego momentu. Mozesz ladowac od razu. 0,8V na ogniwo to jeszcze nie taki straszny wynik (chociaz zaleca sie 1V na ogniwo), wiec baterii napewno nie zepsules. Bateria rozladowala sie do 5,6V bo w opisie jest blad. Ja tez robilem ta rozladowarke i tez bateria rozladowywala sie do okolo 5V, wiecej nie kombinowalem bo juz czasu nie bylo i rzucilem to w kat. Sprobuj dodac 2 diody prostownicze (kolega niech ci doda) tak jak jest to na schemacie zaznaczone (element opcionalny czerwonym kolorem). Moze wtedy rozladuje sie do 7V , tak mysle ale trzeba to sprawdzic. Ja nie sprawdze bo nie mam czasu. Zanim przerobisz ta rozladowarke mozesz uzywac jej z woltomierzem rownoczesnie, jak napiecie spadnie do 7V to poprostu odlaczasz baterie i mozesz ja od razu ladowac. Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Przykładowo bateria 9,6V rozładowywana rozładowywarką TM - w momencie gaśnięcia diody napięcie wynosi nieco ponad 5V... Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 W przypadku rozladowywarki TM nie patrzy sie na diode tylko na woltomierz. Jak pokaze 8V dla baterii 9.6V to odlaczamy baterie, jest odpowiedni watek dotyczacy rozladowywarki TM. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
shadowkiller Posted May 8, 2006 Report Share Posted May 8, 2006 A może mi ktos podać link to tego tekstu o rozładowywarce Tm bo nie znalazłem?? Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted May 8, 2006 Report Share Posted May 8, 2006 Diody prostownicze charakteryzują się spadkiem napięcia ok 0.7V na sztukę. Dodanie dwóch diód szeregowo z ogniwami spowoduje zgaśnięcie żarówki o 1.5V wcześniej. Rozładowywarka TM każdy pakiet, czy to 8.4V czy 12V rozładuje do 5V na pakiet, czyli w ekstremalnym przypadku, pakietu 12V, do 0.5V na ogniwo, została skonstruowana do pakietów składających się z 7 ogniw. Swoista regeneracja ogniw jest zjawiskiem całkiem normalnym, kiedy mierzymy napięcie na pakiecie bez obciążenia. Podpięcie obciążenia szybko doprowadzi pakiet do faktycznego napięcia ładunku pozostałego w ogniwach. Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 A może mi ktos podać link to tego tekstu o rozładowywarce Tm bo nie znalazłem?? Tu jest LINK Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 Patrzyć na woltomierz można z tym, że przez 3 lata nie zepsułem żadnej baterii o pojemnościach 8,4 i 9,6. Więc ja się patrzę na diodę i nie zawracam sobie głowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts