Foka Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 A dokładniej jej przeładowania. Oczywiście przykład skrajny, ale jakże pouczający :) http://asg.strona.pl/LithiumBattery.wmv Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 No wygląda to bardzo nie ciekawie jakby sie przeładowało taką baterię... Najpierw rośnie jak jakiś placek a potem sie zapala... Żylet nie masz takich problemów?? :lol: Quote Link to post Share on other sites
żylet Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Foka nie siej paniki :wink: Po pierwsze poczytajcie mój wątek o LiPoly bo dzisiaj uzupełniłem. Jak zobaczycie osiągi to wam szczena opadnie : http://wmasg.one.pl/forum/viewtopic.php?t=19780&sid= A teraz do rzeczy. Wiadomo, LiPoly tak jak każde inne akumulatory należy ładować przeznaczonymi do tego ładowarkami. Może mniej efektownie, ale np zwyły akumulator też wam bez problemu wysadze przykładając odpowiedni prąd :mrgreen: Kiedyś się tak bawiłem. Po trzecie przedstawiono shit - pakiet. Dobre pakiety wysokopradowe posiadają wyjście do balancera ogniw. Uniemożliwia on przeładowanie pakietu wyłączając ładowarkę, nawet jeżeli ta stanu pełnego naładowania nie rozpozna, a po drugie dokładnie wyrównuje stopień naładowania poszczególnych ogniw. To raczej nie przykład skrajny a dla debili , którzy chcieliby ładować pakiet LiPoly przy pomocy zwykłego prostownika albo też ladować pakiet , kiedy opakowanie wewnętrzne poszczególnych ogniw jest uszkodzone. To tyle z mojej strony. Róbta co chceta. Nikogo nie namawiam. Mnie tam z tym jest dobrze. Nawet jak nadal pozostanę jedynym z tym ustrojstwem... w co biorąc pod uwagę jego możliwości ... nie wierzę :mrgreen: Pozdrawiam żylet Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 29, 2006 Author Report Share Posted March 29, 2006 Przecież napisałem, że to skrajny przykład. Bardziej w stylu "co można zrobić" niż "co się może stać". Ale mi się ten film spodobał :) I tak fajniej wysadza się kondensatory :D Quote Link to post Share on other sites
żylet Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 Widzisz byłem młody i głupi. Wszak człowiek uczy się przez całe życie. Jak mogłem przeoczyć kondensatory :mrgreen: ? A swoją drogą filmik serio niezły , tylko że pewnie nikt się nie pokusi ,żeby poczytać te wielkie literki przed i po :wink: Pozdro żylet Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts