Adi.K Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Bodajże u nas w Olsztynie na dworcu głównym w sklepie "Zielona Pantera" sprzedają owy flecktarn i wszystko można dostać oddzielnie. Ale nie wiem czy dalej tym dysponują bo zostali odcięci od dostaw z Niemiec. Quote Link to post Share on other sites
Forest Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 na allegro sprzedawcy maw13 (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2723897) i xmagnus (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=508543) mają zawsze coś w pustynnym fleckternie - kupowałem u nich już kilka rzeczy i jestem bardzo zadowolony.. no tak - 100zł za komplet to faktycznie spory wydatek (:|) co do maskowania.. świetnie można się w tym wtopić np w jakichś ruinach.. ostatnio byłem z kumplami na poligonie w Biedrusku, w ruinach bunkrów - moja sylwetka zlewała się wręcz z podłożem - wszędzie piasek, wyschnięta trawa, glina, stare,powalone ścianny - niestety fotek brak - aparat chciał obejrzeć ruiny z bliska i poleciał w jakąs dziurę :) - przed Tomaszowem mam zamiar jeszcze raz się tam wybrać, to później wrzucę fotki na forum.. Pozdrawiam 8) Quote Link to post Share on other sites
Garam Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Witajcie, mam pytanko. Bluza w pustynnym flecku tak mniej więcej jaka powinna być na długość ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Do pol uda. Sam sobie szyjesz? Quote Link to post Share on other sites
Garam Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Chcę po prostu wiedzieć jaka powinna być długość. Właśnie dowiedziałem się że mam za krótką i idę jutro wymienić na dłuższą. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Najprościej spojrzeć w tabelkę rozmiarów. Połowa wysokości uda się zgadza, lub koniec suwaka, lekko poniżej pasa, co umożliwia bezproblemowe kłękanie. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Czy Tropentarn to to samo co wustentarn? Spotkałem się też z takim nazwenictwem i zastanawiam się czy to nie dzieło "renomowanej firmy MilTec". Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 To najczęściej popełniany w nazewnictwie błąd. Tropen to z niemieckiego tropiki (las tropikalny): http://de.wikipedia.org/wiki/Tropen a Tropentarn to tropikalna wersja flecktarna - bardziej zielona, z mniejszą ilością brązów, tym samym układem plam, tą samą ilością kolorów, jednak w innych odcieniach. A tak dla ścisłości to w TL-kach nie używa się żadnej z nazw ani Flecktarn, ani Tropentarn, ani Wustentarn. Zamiast tego używa się określeń: 3-Farben-Tarndruck (nadruk kamuflujący trzy kolorowy - czyli Wustentarn) oraz 5-Farben-Tarndruck, Tropen (nadruk kamuflujący pięcio kolorowy, tropikalny - czyli nasz Tropentarn) dla odróżnienia od zwykłego 5-Farben-Tarndruck (potocznie nazywanego Flecktarnem ;)). Mam nadzieję, że jasno to opisałem ;) - mamy trzy różne kamuflaże, z czego dwa są pięcio-kolorowe (Flecktarn i Tropentarn) a jeden trzy-kolorowy (Wustentarn). Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Bardzo jasno. Dzieki wielkie. Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 9, 2008 Report Share Posted September 9, 2008 (edited) A Ja z innej beczki. Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc pisze :). Mam umundurowanie Flecktarn oraz oporządzenie S95 (wiem stare ale "paterny" mi nie podeszły a zależało mi choć trochę odwzorować umundurowanie i wyposażenie). Teraz zamówiłem sobie odcień jak piszecie Tropentarn. I tutaj moje pytanie. Jakie oporządzenie powinno być używane do tego typu umundurowania?? Bo S95 owszem do Flecktarnów pasuje, ale tutaj już nie bardzo mi się wydaje. Do plecaków np. sa specjalne narzutki w odcieniu Tropentarn, ale co do oporządzenia to nie mam pojęcia. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Edited September 9, 2008 by witold1981 Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 9, 2008 Report Share Posted September 9, 2008 Z tego co wiem oporządzenie się nie zmienia. Jak zależy Ci na kolorystyce to poprostu poszukaj ładownic w danym maskowaniu. (www.vest.pl z tego co pamiętam to coś tam mieli) Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 9, 2008 Report Share Posted September 9, 2008 Są faktycznie i sporo tego. Dzięki wielkie. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 9, 2008 Report Share Posted September 9, 2008 Do Tropentarn pasuje zwykle oporzadzenie we flecktarn. W czym problem? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 No i kto robi oporządzenie w Tropentarnie? Ronin Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 (edited) Nie wiem kto robi, ale ciekawiło mnie to pytam :). Ale skoro jest takie do kupienia ktoś musi robić :). No i poza tym jednak chyba lepiej pasuje oporządzenie jeśli jest w takiej samej kolorystyce jak umundurowanie. Przynajmniej tak mi się wydaje :). A zwykły flecktarn też pasuje to fakt. Ale kto pyta nie błądzi gdzieś mi się tak obiło o uszy :) Edited September 10, 2008 by witold1981 Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 witold1981 jeśli pytasz o tropentarn to pomyliłeś wątki nie zdradze ci odrazu sekretu... ale po dowiedzeniu sie czym sie różni tropentarn od wussentarna dowiesz się czemu to napisałem. :) Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 (edited) Najprościej mówiąc chodzi Ci o to że Wustentarn ma nadruk trzy kolorowy a Tropentarn pięcio kolorowy?? Przynajmniej tak zrozumiałem :) Czyli by wychodziło że to jest wustentarn?? http://www.auctiva.com/hostedimages/showim...,0&format=0 A to tropentarn?? http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...bayphotohosting PS. Przykładowo na każdej aukcji taki kamuflaż oznaczany jest jak widać jako tropentarn. Czyli to jest błąd wystawiającego bo powoli się gubię. Jak się mylę niech ktoś jasno mi to sprecyzuje żebym śmietniska nie robił :) http://allegro.pl/item433504216_bluza_wojs..._r_9_wyprz.html Edited September 10, 2008 by witold1981 Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 (edited) niemiecki pustynny mundur to wusentarn (na aukcjach allegro mundur pustynny jest źle nazywany) a tropen wygląda tak: http://ranger-shop.pl/product-pol-5673-Blu...-BW-TROPIK.html a tu widac róznice miedzy zwykłem flecktarnem i tropentarnem http://ranger-shop.pl/product-pol-4226-Blu...BIL-TROPIK.html PS. to z twojego drugiego linku to chyba jakiś 2 wojenny kamuflaż Edited September 10, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 A może i 2 wojenny już nie będę w to wnikał :). W ranger shopie widać gołym okiem co i jak dzięki. Ważne że już sprawa wyjaśniona. A całe zamieszanie wyszło z tego że na allegro gdy kupiłem zasugerowałem się tamtejszą nazwą. Teraz już widzę że mam wustentarn. Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 i powinieneś być z tego dumny :) Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Mam nadzieje, ze juz wiesz jaka jest roznica miedzy Tropentarnem a Wuestentarnem ;) Tak myslalem, ze zmylilo Cie bledne nazewnictwo na allegro. Niejednokrotnie wysylalismy wiadomosci do sprzedawcow ale bezskutecznie. Niektorzy nawet odpisywali, ze wiedza o tym, ze zle pisza ale ludzie sie przyzwyczaili i nikt nie szuka pod Wuestentarn. Szkoda, bo to tak samo jak nazywanie kazdego kamuflazu "moro" ;) Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted September 11, 2008 Report Share Posted September 11, 2008 Panowie, a co powiecie na temat wykorzystania wüstentarna jako kamuflażu na suchą polską jesień (oby taką była ;-) )? Wiem że tu niezastąpiony byłby m-cam, no aleeeee, BW to BW 8) Czy aby nie za jasny będzie? Ktoś się już nim tak bawił? Dzięki! Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 11, 2008 Report Share Posted September 11, 2008 Widzialem wiele jesiennych zdjec i sadze, ze Flecktarn sie w niej lepiej kamulfuje niz wspomniany wyzej multicam. Wüstentarn bardziej na suche lato by pasowal( np. na polu zboza.) Quote Link to post Share on other sites
witold1981 Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 A co do nazewnictwa to wydaje mi że sklepy też popełniają ten błąd i Wustentarn sygnują nazwą Tropentarn. Przynajmniej tak mi się wydaje jeśli chodzi o sklep http://www.vest.pl/ A producentem jest renomowana firma ;) Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 To przez sklepy się mylimy. A nie na odwrót. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts