Veridian92 Posted January 30 Report Share Posted January 30 Cześć! Ostatnio naszła mnie ochota, żeby wrócić do strzelania i wyciągnąłem z szafy moją starą replikę G36C..... po 10 latach. Przed "przerwą" działała w porządku, 360fpsów, problemów żadnych nie było. W szafie leżała na zwolnionej sprężynie. Jako, że aku do niej gdzieś się zapodział, dałem znajomemu do przestrzelania i sprawdzenia, no i.... Mamy 200FPS, ledwo strzela. Znajomy stwierdził, że nie ma co trupa reanimować, koszta niewspółmierne do efektów i lepiej pójść w nową replikę, więc stwierdziłem, że nic mi nie szkodzi i mogę ją rozgrzebać i zobaczyć co jej dolega, może się uda coś podziałać. Pytanko do forumowych serwisantów, co w przypadku szafowych leżaków (poza oczywistym może być wszystko) stawialibyście na pierwszy ogień do wymiany/ sprawdzenia? Ze wstępnego przeglądania forum wyszło mi, że: - na początek smarowanie GB i wymiana gumki Czy osoby z doświadczeniem w serwisie myślą, że to może rozwiązać problem? Jeśli tak, to jaki smar? Jeśli nie, to zakładając, że jedyne co jej dolegało to 10 lat leżenia w szafie, co jeszcze mogło dostać? Quote Link to post Share on other sites
dwa_cztery_cztery_cztery Posted February 2 Report Share Posted February 2 @Veridian92gumka i inne elementy gumowe typu uszczelki. Plastik też się degraduje więc warto na pewno dyszę, tłok, głowicę i listwę. Jeśli styki działają to zostawić. Smary to teflonowy i silikonowy, mała porcja starcza na dłuuuugo. Quote Link to post Share on other sites
Veridian92 Posted February 2 Author Report Share Posted February 2 @dwa_cztery_cztery_cztery Dzięki! Te smary jakieś konkretne, czy dowolny silikonowy/teflonowy wystarczy? I co do gumki HU jakąś konkretną do tej giety możesz polecić, bo jednak części do replik ostatni raz przeglądałem z 10 lat temu, więc nie jestem na bieżąco? Quote Link to post Share on other sites
dwa_cztery_cztery_cztery Posted February 2 Report Share Posted February 2 Airsoftowe smary protecha są spoko, jak do domowego grzebania to chyba nie ma sensu pchać się w coś lepszego. Gumka zależy, niebieski madbull, pomarańczowy krytac, może zielona g&g ale nie dam pewności że będzie w 100% ok. Quote Link to post Share on other sites
Veridian92 Posted February 5 Author Report Share Posted February 5 Dzięki za porady! Po paru zabiegach: - Smarowanie i podkładkowanie GB - wymiana głowicy tłoka, głowicy cylindra, dyszy - wymiana sprężyny na m120 - wymiana płytki selektora (niezwiązane, ale rozleciała się przy demontażu) Replika odżyła, przestrzelana porządnie w niedzielę, wyciąga jakieś 380 FPSów. Hop UP o dziwo nieruszany, gumka ciągle ładnie działa mimo 10 lat leżenia. Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts