sjzmisiek Posted February 15 Report Share Posted February 15 Witam, pomijając problemy z drukarką 3d ( prace idą powoli i koślawo ) , wydrukowałem kilka części do pm63 . Planuję zrobić od zera replikę gbb ... zobaczymy co z tego wyjdzie . Tu "moje wypociny" : Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted May 24 Author Report Share Posted May 24 Drukarka względnie ogarniętą, teraz tylko poprawki przy modelu , żeby nieistotne części pasowały ;) no i podzespoły asg... Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 8 Author Report Share Posted June 8 Rama poprawiona. Po symbolicznym pasowaniu części wchodzą i działają jak trzeba . Pogrubiłem też szyny i zmieniłem orientację modelu podczas druku , żeby ich nie uszkodzić ( tym razem potrzebowały minimum podpór i są w całości ). Zamek się drukuje , tym razem w całości , powinien swobodnie pracować w ramie . Zrobię update jak to ogarnę . Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 9 Author Report Share Posted June 9 Zrobiłem lufę z komorą na gumkę hu w standardzie VSR/gbb, ma wycięcie na popychacz kulek dyszy. Wstępnie lufa wewnętrzna będzie przykręcana po bokach , od góry będzie śrubka do regulacji hopka , coś jak tdc . Rama jest wydrukowana poprawnie, nieistotne części od ostrej pasują i pracują jak należy. Narazie borykam się z wydrukowaniem zamka. Po wielu pubach drukarka nie dała rady przekroczyć 80% wydruku , ale sprawdziłem czy niekompletny zamek będzie pracował z ramą i czy da się go założyć ( czy nie ma jakichś błędów w wymiarach co by utrudniało założenie zamka i jego swobodną pracę w szynach) I okazało się , że jest ok ;) . Ukręciłem jakiś filmik z tego wszystkiego ( sory za bałagan), muszę jeszcze zamówić sprężynę zamka , żeby po wydrukowaniu sprawdzić czy bangla ( prawdopodobnie od 1911/hi capy będzie śmigał z orginalną prowadnicą od pm63, ale jeszcze przypasuję dla pewności od mojego armiaka r32 ) . Jeśli chodzi o magi , postaram się wydrukować i uszczelnić "wkład" do skorupy magazynka od pm63 z miejscem na gaz , kulki , zaworki i mechaniz blokady po ostatnim strzale ... Ale tu muszę jeszcze trochę popracować w programie 3d i dopracować sam mechanizm ;) . Zobaczymy co z tego wyjdzie . Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 11 Author Report Share Posted June 11 Potrzeba tylko delikatnego szlifu , żeby wszystko gładko pracowało, sprężyna powrotna zamka jedzie , zamek i lufa siedzą dobrze na ramie, muszę w wolnej chwili opracować jakiś bbu/dyszę i magazynki , tak , żeby po ostatniej kulce łapało zamek. Patent na zbijak zaworu maga jakiś wstępny już mam ... A na foto to , co udało mi się do tej pory ulepić. Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 17 Author Report Share Posted June 17 Z góry dziękuję za łapki w górę na YT, narazie jest 12 ;) motywacja rośnie , magazynki powoli nabierają kształtu, projekt powoli jedzie do przodu ;) jeśli wszystko wyjdzie jak trzeba , udostępnię projekt gotowej repliki na internety ;) Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 18 Author Report Share Posted June 18 Wczoraj przeprojektowałem dyszę kwc , żeby pasowała do zamka , ale potrzebne są dalsze prace , żeby dysza współpracowała z ramą przy składaniu ... Dla chętnych moje wypociny na filmie poniżej : projekt narazie "raczkuje" ale jakieś postępy są ;) . Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 18 Author Report Share Posted June 18 (edited) Poprzedni film wyleciał do kosza, poprawiłem dyszę , tu efekty mojej pracy z dziś: Edited June 18 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 20 Author Report Share Posted June 20 Update: Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 21 Author Report Share Posted June 21 (edited) Kolba , szczerbinka i sprężyna dyszy założona : https://youtube.com/shorts/aHGlTaTAT3c?si=kjjpL8UQj8Dw867I Edited June 21 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted June 25 Author Report Share Posted June 25 (edited) Wydrukowałem wkład ( na gaz I kulki ) , który wejdzie do skorupy magazynka, przerobiłem w programie 3d szczęki maga od glocka asg , żeby pasowały do całości i poskładałem wstępnie. Mimo sporej odległości szczęk maga od lufy/gumki HU, po małej modyfikacji niema problemu z ładowaniem kulek. Muszę kupić "krótki" zaworek górny do maga (1911/hi-capy jest odrobinę za długi, podejdzie coś ala beretta lub glock) i przerobić trochę budowę samego "wkładu" i go uszczelnić, no i wydrukować podajnik kulek. Następnie zabiorę się za dopracowanie dyszy i zbijaka zaworu oraz uszczelnie mag z dyszą. Jak to opanuję projekt powinien strzelać. Mechanizm zatrzymania repliki po ostatnim strzale zostawię chyba na koniec ( ale będzie wstępnie na niego miejsce we wcześniejszej fazie projektowania maga ). Poniżej film "short" , na którym raczek pobiera kulkę do lufy. https://youtube.com/shorts/cFVOfwrK4Cs?si=RNuYR5N26D6TeBLG Edited June 25 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted August 27 Author Report Share Posted August 27 Aktualnie magazynek , zbijak i dysza przeszły drobne modyfikacje, żeby usprawnić blowback i niezawodną pracę repliki , niestety skończył mi się greengas i czekam na paczkę ;) jak ogarnę temat gazu i dopracuję pracę repliki dodam aktualizację. Może będą pierwsze strzały... Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted September 9 Author Report Share Posted September 9 Kolejny update, drobne poprawki , zaś czekam na greengas XD , mam nadzieję, że replika zacznie banglać i zamek zrobi pełen cykl . Jak wszystko pyknie będzie już "z górki"... Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted September 11 Author Report Share Posted September 11 Mechanizm zbijqnia zaworu dopracowany , teraz muszę się zająć dyszą i drobnymi poprawkami w zamku. Może poszerzę kanał w magu doprowadzający gas do dyszy , zobaczymy . Testy na sucho bez sprężyny powrotnej wyszły obiecująco, a narazie wygląda to tak Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted October 1 Author Report Share Posted October 1 (edited) Po małych przeróbkach replika ... powiedzmy działa :) Edited October 1 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted October 3 Author Report Share Posted October 3 Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted Saturday at 04:01 PM Report Share Posted Saturday at 04:01 PM Wow! Chylę czoła. Dawno nie widziałem tak dopracowanego i przemyślanego projektu. Z niecierpliwością czekam na więcej :) Nie myślałeś o zasilaniu HPA, tak by w magazynku mieściły się wyłącznie kulki? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts