Elwood Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Witam! Czy prawdą jest (gdzieś przeczytałem/ zasłyszałem) że elektryki Tokio Marui mają standardowo lufy 6,12 mm - czyli gorzej niż 6,08 CA? Może dotyczy to tylko starszych modeli? Pytam, bo mam akurat możliwość wymiany lufy TM na CA (za darmo) i tylko zastanawiam się, czy to ma sens. Mam M4A1 TM. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Dobrze rozumujesz, stockowo lufy CA mają średnice 6.08mm a lufy TM 6,12mm, czyli w twoim wypadku darmowa lufa CA to mały "tiuning" :D. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted June 9, 2006 Report Share Posted June 9, 2006 u mnie w TM'ie lufa ma 6,08 Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted June 10, 2006 Report Share Posted June 10, 2006 Ale lufa NAPEWNO niejest produkcji TM. pokaż mi zdjęcie tej lufy(niewiem jak udowodnisz ze to TM) i pomiar DOKŁADNĄ suwmiarką to uwierze. OT:Rudy zaczynasz powoli denerwowac coponiektórych userów tego forum swą wiedza..... Quote Link to post Share on other sites
lucky_1992 Posted June 10, 2006 Report Share Posted June 10, 2006 Witam, Same sklepy podaja ze TM ma 6,12 a CA 6,08 a wszeciez by nie zanizali, jezeli masz mozliwosc to od razu wymieniaj :D:D Quote Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted June 10, 2006 Report Share Posted June 10, 2006 Ciekawe skad wezmiesz taka sufmiarke :lol: Quote Link to post Share on other sites
lucky_1992 Posted June 10, 2006 Report Share Posted June 10, 2006 Witam, Jeśli chodzi o suwmiarke to musilaby miec elektroniczna i to nie taka z "targu" tylko jakas porzadna bo zwykla to nie da rady (mierzyłem) Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Ale lufa NAPEWNO niejest produkcji TM. pokaż mi zdjęcie tej lufy(niewiem jak udowodnisz ze to TM) i pomiar DOKŁADNĄ suwmiarką to uwierze. OT:Rudy zaczynasz powoli denerwowac coponiektórych userów tego forum swą wiedza..... _________________ i ot kazano zlikwidować mi slogan..... REGULAMIN!! ty mnie wqurwiasz!!!!!!!!! jeśli napisałem że mam model TM i że mierzyłem średnicę to znaczy że tak jest, możesz do mnie przyjechać i zmierzyć jest to stockowa lufa prosto z G-Speca co ci zrobiłem że Cię wkurzam?????????? Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 I ty sie pytasz czym ludzi wkurzasz, odrazu wyjeżdzaż z wyzwiskami, nikt nie podważa twjego autorytetu, jako że nie jedno forum (zagraniczne też) przeleciałem moge stwierdzić z całą pewnością że repliki TM mają lufy 6,12 mm a CA 6,08 jak ktoś dysponuje innymi materiałami to niech da linka. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 nie kumasz o co mi chodzi, kiedy pierwszy raz rozkręciłem gnata wyjąłem lufę i zmierzyłem jej średnice wenętrzną wyszło mi dokładnie 6,08mm . I nic nie zmieni tego że moja lufa ma właśnie 6,08mm , choćbyś nie wiem ile postów napisał ta lufa dalej będzie miała taką średnicę. Być może elektryki mają 6,12 ale u mnie jest inaczej, i tyle ode mnie!!! Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 To po co posta piszesz jak wiesz? Może poprzedni właściciel lufę wymienił. A może w gspecu montują 6.08, bo to snajperka? Tak czy owak, pytasz o co co już wiesz. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 wtrące coś na koniec http://www.arniesairsoft.co.uk/?filnavn=/a..._techmanual.htm widzicie średnicę lufy w tej tabelce?? Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 o, i tu mnie zagiołeś fakt pisze 6.07 ale coś mi tu podchodzi pod pomyłke bo słyszałem o 6.01 (PDI) 6.03; 6,04, 6.05 (APS TYPE 96 Maruzena) 6,08 i 6,12 ale o 6,07 nie słyszałem, może to mój brak wiedzy albo błąd w tekście (Jak TM zaczeło pakować 6,07 do elektryków to może zaczną robić metalowe body :P ) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Hmmm - nie posiadam Marujca, nigdy żadnych luf nie mierzyłem, ale... ZAWSZE (odkąd jestem na tym forum) z postów w różnych tematach jasno wynikało: TM - 6,12 CA - 6,08 Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Panowie i co z tego? 6,12 czy 6,08 .... nie wszystko zależy od lufy. W stockach akurat naprawde niewiele. Przy okazji Kałaszek TM to najcelniejszy stock pod słońcem.... Quote Link to post Share on other sites
LameBoy Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 dzieki lufie 6.12 w TM jest taki mały myk który nie wiem czemu sprawia ze na semi w TM HU podkreca tak samo ładnie jak przy auto, w CA jest widoczna różnica miedzy strzałem na semi a seryjką na auto, jest jakiś cel techniczny w tym ze TM daje w stocku troszke wieksza srednice lufy bo to naprawde widac. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Panowie i co z tego? 6,12 czy 6,08 .... nie wszystko zależy od lufy. W stockach akurat naprawde niewiele. Przy okazji Kałaszek TM to najcelniejszy stock pod słońcem.... No właśnie - nigdy nie mogłem tego zrozumieć - lufa ani specjalnie długa ani specjalnie ciasna... A jednak AK od Marui strzela... po prostu poezja...Gdyby nie to że nie trawię Kałaszków i plastikowych body (chyba że woryginale to też tworzywo) to kupiłbym to AK... Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 Kałach jak na resztę AEGów ma stosunkowo długa lufę - bodajże 455 albo 469 - nie pamiętam, M4 ma 363 więc różnica jest spora. Co do tego 6.07 z opisu to jak dla mnie jest mocno niewiarygodny bo niby średnice zmierzyli a długości nie mogli??? Paru innych danych tez brakuje, takich łatwiejszych do określenia Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts