marynarz89 Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Witam mam pytanie bardziej dla elektroników. Czy macie jakies schematy chronografu?? próbował już ktoś zrobić chronograf na własną ręke? bardzo bym prosił o linki ze schematami. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Po co Ci to - robić chronograf? Moim zdaniem - bez sensu. Albo kupić albo mierzyć tak: TEKST Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted May 5, 2006 Author Report Share Posted May 5, 2006 kupić?? cena to kilka stów (wole je wydać w inny sposóB). a jak zmierzysz takim sposobem na strzelance?? no chyba ze bedziesz wozil ze soba laptopa. a po drugie chciałem zobaczyć czy to jest opłacalne ile beda kosztować elementy Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 1) Ja ściągam ze stanów. 300 zeta, jak ma ci go kto przywieźć. 2) Podejrzewam, że chodzi Ci o chronometr. 3) Owszem widziałem gdzieś na sieci: o tutaj: http://kopernik88.republika.pl/chrono/chrono.htm ale to zdaje się paintballowy. Normalne chronometry działają na innej zasadzie. Przy śrucie/bb jest kłopot z czułością / dokładnością wykonania. Bo sama elektronika jest dość prosta. BTW wierz mi, prościej jest zrobić zrzutę po 60 - 80 zeta, niż robić to samemu. Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted May 5, 2006 Author Report Share Posted May 5, 2006 dzięki za schemat 2) Podejrzewam, że chodzi Ci o chronometr. ja spotkałem sie z nazwą Chronograf np. http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=718 Quote Link to post Share on other sites
GustaV Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 2) Podejrzewam, że chodzi Ci o chronometr. TU Piok pisał na ten temat :) Pozdrawiam GustaV Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Przepraszam, a co się mierzy chronografem? Pomijając już fakt, że to urządzenie jest właśnie dokładnym zegarkiem, bo mierzy czas przelotu pocisku? Z tego co tu widzę, to różnica jest taka, że chronograf czas lub jego wyliczone pochodne zapisuje w jakiejś graficznej formie. Albo pokazuje na wykresie. Przez analogię do miernika i oscyloskopu, urządzenie typu F1 Shooting Chrony raczej należałoby nazwać chronometrem, ponieważ ono niczego nie zapisuje, tylko pokazuje jednorazowo zmierzoną wartość. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Chronometr to chronograf + trochę innych podzespołów poporstu. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Z PWN: chronograf m IV, D. -u, Ms. ~fie; lm M. -y 1. «przyrząd samopiszący do rejestrowania w sposób ciągły przebiegu zjawisk lub procesów w czasie, używany w astronomii, fizyce, meteorologii.. Zatem nasz poczciwe urządzonko nie pasuje do defincji, bowiem nie zapisuje prędkości pocisku w sposób ciągły. i dalej chronometr m IV, D. -u, Ms. ~trze; lm M. -y 1. «przenośny zegar o dużej dokładności pomiaru, nie podlegający wpływom magnetyzmu ani zmian temperatury, wyposażony w regulator balansowy, napędzany sprężynowo lub elektrycznie, stosowany głównie w astronomii, geodezji i nawigacji» Δ Chronometr morski a. okrętowy «precyzyjny zegar o napędzie sprężynowym i specjalnej konstrukcji, stosowany w nawigacji przy określaniu pozycji statku na morzu» I tu jak widać nasze poczciwe urządzonko pasuje, bo nie robi nic innego jak mierzy i wyświetla czas (podzielony przez jakąś stała, ale to rzecz wtórna). [ Dodano: Pią Maj 05, 2006 1:58 pm ] Chronometr to chronograf + trochę innych podzespołów poporstu. Akurat odwrotnie chronometr to chronograf - trochę innych podzespołów. Tak czy owak dyskusja w dobie powszechnej elektroniki, gdzie filmy można kręcić telefonem, jest raczej akademicka. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted May 29, 2006 Report Share Posted May 29, 2006 3) Owszem widziałem gdzieś na sieci: o tutaj: http://kopernik88.republika.pl/chrono/chrono.htm ale to zdaje się paintballowy. Normalne chronometry działają na innej zasadzie. Przy śrucie/bb jest kłopot z czułością / dokładnością wykonania. Bo sama elektronika jest dość prosta. BTW wierz mi' date=' prościej jest zrobić zrzutę po 60 - 80 zeta, niż robić to samemu.[/quote'] A powiedz wielki modzie czy masz linka do tej strony gdzie jest opisany cały schemat i opis produkcji, mój ojciec jest elektronikiem i zrobienie czegoś takiego nie jest dla niego problemem. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 29, 2006 Report Share Posted May 29, 2006 Jeśli jest elektronikiem powinien sam to znaleźć. Ponad 10 lat temu mój znajomy robił coś takiego na pracę dyplomową w technikum. Quote Link to post Share on other sites
Grizzly16 Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 http://www.seattleairsoft.com/modules/news...oryid=15&page=0 Proszę :D Zero Lutowania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts