Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

polerka casto - lufy - porada

Recommended Posts

siedząc i wymieniając castolufe na dłuższą doszedłęm do wniosku że podziele się z wami moim sposobem na jej polerowanie od środka tak by kuleczka ładnie przelatywała, jako że sprzedawane aluminiowe rurki często są za ciasne myśle że może się przydać :) a więc do rzeczy.

Co potrzebne:cienki,wytrzymały sznurek (szpagat) ~ 2 zł

papier ścierny ~ 1 zł

drobny papier ścierny (600) ~ 1 zł

rurka aluminiowa 8x1 ~ 5 zł

taśma klejąca (biurowa) ~ 1,50

brzeszczot do metalu

Zaczynamy od przycięcia lufy do odpowiedniego rozmiaru, potem należy spiłować powstałe podczas piłowania zadziorki, niekturzy robią to pilniczkiem ale ja osobiście nie polecam tego sposobu ponieważ przy odrobinie nieuwagi można pocharatać wnętrze lufy co jest nieporządane, równiedobrze można tego dokonać przy pomocy papieru ściernego. gdy mamy już przygotowaną rurke możemy przystapić do szlifowania. W tym celu bierzemy szpagacik i skaładmy podwójnie, przeciągamy przez lufe (po jednej stronie powinniśmy mieć spory zapas szpagatu), a następnie wiązęmy na części która dośc sporo wystaje dwa supełki, dośc blisko siebie. miedzy dwie żyły papiru wkładamy pasek papieru ściernego (polecam delikatnie przymocować go taśmą) i oijamy wzdłuż sznurka. Teraz ostrożnie przeciągamy kilkukrotnie zwój papieru przez lufe, po kilku przeciągnięciach przerzucamy się na drobniejszy papier by otrzymać gładszą powierzchnie, co jakiś czas warto wyciągnąć linke i sprawdzić czy kulka przelatuje, jeśli zatrzyma się w środku lufy nie przepychać jej dalej tylko dmuchnąc w lufe od strony przeciwnej - powinna wyskoczyć. Kulek nie należy przepychać na siłę bo ich wyjęcie sprawia problemy i często przyżąd którym "przepychamy" uszkadza lufe. Szlifujemy lufke do momentu otrzymania średnicy wystarczającej do swobodnego przetoczenia się kulki przez środek, gdy kulka przelatuje z oporami to należy przeszlifować jeszcze raz(kilka), ponieważ gdy kulka ma opory w lufie odbija sięto negatywnie na osiągach. tak wyszlifowaną lufke możemy juz zamontować w karabinie/pistolecie bądź wywiercić jeszcze otwór na hop-up.

mam nadzieję że się to komuś przyda i że w sposób zrozumiały opisałem powyzsze czynności :):) pozdrawiam.

• 1 month later...

Może się mylę, ale wydaje mi się że szlifowanie po spirali daje

największą hmm "równomierność szlifu".

Ale czy to nie wpłynie na tor lotu kulki? Lufa "prawie jak gwintowana" :wink:

to chyba nie najlepszy pomysł w ASG?

:idea: Sprawdzić średnicę wew. lufy bez dokładnych przyrządów pomiarowych

można trzymając rurkę w pionie, wrzucić kulkę i zatkać górny otwór palcem :lol:

-im dłuższy czas ma kulka tym szczelniejsza lufa :lol:

oczywiście przedtem musi swobodnie przelatywać...

sorry jak już było, może się to komuś przyda.

• 2 weeks later...

Różnie to bywa - one nie wszystkie mają tą samą średnicę - niektóre będą za szerokie, przez inne kulka nawet nie przeleci. Weź do sklepu garść kulek i sprwdzaj po kolei rurki. Kolega wyżej podał dobra metodę - wybierz kilka, przez które kulki przelatują swobodnie. Potem do każdej wrzucaj kulke i zatykaj górny otwór palcem - im dłużej kulka będzie opadać, tym lepsza "lufa".

• 1 month later...

Tak macie racje, lecz nikt (prawie) nie zauważył, że linie (rysy) szlifowania bądź polerowania lufy MUSZĄ być prowadzone wzdłuż całej rurki. W przeciwnym wypadku spotykamy się ze zjawiskiem minimalnych odchyłek w średnicach wewnętrznych na całej długości oraz większymi oporami ślizgowymi kulki przemierzającej drogę wzdłuż lufy. Po prostu w jednym miejscu np. w metodzie użytkownika Diablo wystarczy dłużej punktowo przytrzymać wiertarkę i juz mamy większą średnicę :wink:, a co za tym idzie niedokładną lufę, o liniach polerowania prowadzonych spiralnie.

Można zrobić bardzo precyzyjną lufę (niewiele odbiegającą jakością od markowych) z "Casto-rurki" pod warunkiem, że rurkę np. mosiężną 8x1mm (śr. zew. x gr. ścianki) jak wynika o średnicy wewnętrznej 6 mm, lecz zawsze jest mniej :cry: przekalibruje się trzpieniem kalibrującym. Kształt trzpienia np. obciętej w połowie kulki bądź specjalnego wałka ze stali udarowej , wysokowęglowej. Trzpień taki trzeba przecisnąć przez rurkę nasmarowaną wcześniej wewnątrz cieniutką warstewką mydła do uzyskania rządanej średnicy. Niejednokrotnie po takiej operacji rurka jest praktycznie wypolerowana. Jeszcze jedna uwaga!! Przy produkcji wałka kalibrującego na tokarce (najlepiej CNC z odczytem do 0.01mm) trzeba ustawić odpowiednie parametry skrawania tzn. duża ilośc obrotów na minutę oraz minimalny posuw używając noża wykańczającejo. Wałek po toczeniu powinien się BŁYSZCZEĆ :P

Ps: Na koniec podam wam linka do strony sklepu internetowego zaopatrującego modelarzy w rózne materiały i narzędzia. Znaleźć możecie tam RURKĘ MOSIĘŻNĄ 8x1mm o długości 1 metra za śmieszną cenę.. 10,60 PLN

http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/17/

Dodam, że Casto-rurki mają wymiary np. 6x0.5mm/8x0,5mm itd. Prawie nigdy nie uda nam się zdobyć odpowiedniej rurki o grubych (1mm), wytrzymałych ściankach, nie pisząc już o tym, że ich kalibracja jest trudna ze względu na zbyt duże róznice. Nie rozciągniemy rurki o ponad 0.5 mm bez pęknięcia materiału. Potrzebne jest wyrzarzanie, a co za tym idzie ryzyko zdeformowania rurki :?

Życzę powodzenia i zamierzam za niedługo "opatentować" i zamieścić metodę polerowania rurki uwględniającą wszystkie aspekty techniczne i jakość wykonannia po niewielkich kosztach... :D

• 2 months later...

Włąśnie dzisiaj zakupiłem sobie OBI rurkę aluminiową, w sklepie sprawdzałem czy kulka przelatuje, jednak do żadnej nawet nie mogłem włożyć kulki, ale jedną rurkę kupiłem myśląc, że czeka mnie sporo szlifowania (co najmniej 0,1 - 0,2mm) ale w domu okazało się, że te rurki nie mają faski i po obcięciu pozostaje zadzior, w zasadzie można usunąć go byle nożem i wtedy sprawdzać.

Ja miałem farta i przypadkowo wybrałem idealną rurkę, bez szlifowania :)

Piszę to abyście zwrócili na to uwagę!