Jevco Posted May 29, 2003 Report Share Posted May 29, 2003 Hoooah! Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów ^^. Mam mały problem z wyborem guna. Mój skromny budżet wynosi 130 złociszy i chciałbym wydać tą kase na coś porządnego (o ile mozna mowić o czyms takim za tą cene... :P). Mam na oku replike pistoletu Heckler&Koch P8 (w koncu JW2305 go używa ^^). Jednak tu pojawia się problem. Widziałem 3 modele sprężynowe (tylko w necie) i jestem ciekaw który jest godny polecenia : *STTI http://military.pl/cgi-bin/milshop/%2AST11...tml?id=zdpEkaUX *HFC http://www.tajgun.pl/opis.php?lp=1 *i jeszcze jeden HFC http://www.militaria.pl/cocoon/product.xml...ifiers=category Na pierwszy rzut oka to najlepszy wydaję się ten z militaria. Jednak teoria teoria, a ja chciałbym poznac wasze opinie (praktyczne of kors). Jeżeli juz ten P8 będzie tak zjechany (wczesniej chcialem Ruger'a, ale zrezygnowałem...), to co w takim razie polecacie? Z góry dzięki za pomoc semper fi Link to post Share on other sites
piwko Posted May 29, 2003 Report Share Posted May 29, 2003 Witam Ja bym na twoim miejscu wybral model Stti z Military poniezawz ja mam ( i moj kolega) takie same Walthery z firmy Stti i z firmy Hfc. Ja moge powiedziec tak jestem bardzo bardzo zadowolony. On po treningu tej broni juz z niej zrezygnowal wolal kupic nowa inna niz meczyc sie takim jak on to powiedzial "syfem".Moze w tej broni jest innaczej bo nie widzialem jej ale i tak chyba stawiam na Stti Bywaj mistrzu Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted May 29, 2003 Report Share Posted May 29, 2003 Ja bym poszukał H&K USP40 produkcji TM (opis masz na wmasg.pl). Różnica między P8 i USP40 niewielka (zresztą zobacz sam http://www.hkpro.com ) a firma TM jest gwarancją wysokiej jakości... Zresztą co tu gadać, sam mam tą pukawkę :-) Sprawuje się nieźle, wręcz bardzo dobrze. Zasięg duży, porównywalny do Colta National Match KWC (który wiele osób uważa za najlepszego guna tej klasy). Bardzo łatwy w rozbieraniu i czyszczeniu (można to robić w polu - nie ma żadnych śrubek itp) plus spora zaleta, duży magazynek (24 kulki... choć dla mnie to i tak za mało :-)) Co prawda dałem trochę dużo (178zł) ale można dostać taniej, za ok. 145zł. Niestety nie powiem ci, gdzie moze być... chyba, ze interesuje cię sklep w Warszawie :-) Ale mówię ci, jak tylko gdzies wypatrzysz, to kupuj- lepszego USP nie ma. Link to post Share on other sites
Jevco Posted May 29, 2003 Author Report Share Posted May 29, 2003 Hooah! Niestety nie znalazłem w ofercie żadnego sklepu internetowego tego USP z TM. W sklepie w Bydzi (Military.pl) nie ma też tego z TM. Wogóle sprzedawca jest niekompetentny (na pytanie o P8 z HFC odpowiedział, że go nie produkują..., a o Ruger'ze nie potrafił słowa wydusić, nawet jak zapytałem o tandetne malowanie :( ). A co myślicie o tym P8 HFC z Militaria.pl ? Nie bede jechać do Wawy po tego z TM :P, tym bardziej, że jest to mój pierwszy gun :D . A wogóle H&K mi się podoba i fajnie byłoby miec coś oryginalnego :P (u mnie już 5 kolesi ma P99...). Proszę o opinie kogoś kto posiada ten model. Z góry thx. Semper fi Link to post Share on other sites
Szakal_Pyton Posted May 30, 2003 Report Share Posted May 30, 2003 wiatm jak juz mowilem ze mam na sprzedanie H&K P8 z militaria.pl ale tu nie bedę sie produkowal jak cos to @ a tak ja nie mialem z nim problemów nic mi sie nie zacinało dla mnie jedna jego wada to brak hop-up ale na urbanie sie normalnie walczy była taka akcja kiedyś ze koles stal za rogiem ściany i ja bylem daleko od niego z 20 m i wiesz dobrze wyclelowalem i zdjełem go bo mu noga wystawała chyba but jak dobrze pamietam (ale cały but) :D :D :D :D pozdrawiam pyton Link to post Share on other sites
Jevco Posted May 30, 2003 Author Report Share Posted May 30, 2003 Hoooah! To ten z militaria.pl nie ma Hop-Up? Damn it. :( Chcieli mnie zrobić w balona, bo tam podają, że posiada HU. I zaufaj teraz jakiemuś sklepowi... :(. Ale poczekam, bo kumpel go zamawia i wylookam u niego czy jest wart zachodu, jak nie to będę musiał wziąść P99 :/ Dzięki za pomoc Semper fi Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 30, 2003 Report Share Posted May 30, 2003 Zalrejestrowalem sie specjalnie zeby cie koledzy w konia nie zrobili. 1. Ten z HFC z Tajguna i Militaria.pl to to samo bo HFC robi tylko 1 P8. 2. Nie znam innych P8 (nie mialem w lapie) 3 Moj jest z Tajguna, HFC i jest z nowj serii. Oznacza to ze ten model ma HopUp!!! zas osiagami jest identyczny w praktyce z p99. 4. Na Tajgunia nie dosc ze najnizsze ceny to jeszcze masz znizke :) 5. Nie powiedzialbym ze jest to gun slabaj jakosci. Lepszej niz Glock czy DE z UHC ( duuuuuzo lepszej) - to tak tylko dla porownania. 6.Moze draznic inny ABS zamka i jego szary kolor jednak wszystko wskazuje ze jest to bliskie orginalowi (widzialem gdzies na sieci zdjecie dwoch lezacych kolo siebie - identyko) 7 Druga wada to maly magazynek (14) - warto kupic drugi - ok. 20 zl (i znizka :)). 8 Trzecia wada to nienajlepsze rozbieranie - nigdy go nie rozlozylem do konca, ale udalo mi sie na tyle aby go czyscic i smarowac. Na forum jest opis rozbiorki. Za male pieniadze mily gun - polecam. Update Pan z Tajguna nie powie ci ze P8 HFC ma HopUp bo nie jest to na pudelku napisane (pewno zapas do starej serii). Ale jest na stronie producenta. Pozostalo sprawdzenie empiryczne. I jest :) Link to post Share on other sites
ko5ma Posted May 30, 2003 Report Share Posted May 30, 2003 Ja również posiadam P8 od HFC, zdaje się że starszy model - nie ma na nim żadnych oznaczeń (tj wytłoczeń "P8" i "9mm x 19"). Ma on jednak hop-up, pomimo, że na pudełku nie było o nim ani słowa. Jeśli chodzi o wygląd - nie mam co prawda porównania z innymi USP/P8, ale wydaje mi się, że jest wykonany naprawdę ładnie (jak za tą cenę). Jedyna rzecz która może się nie podobać to zamek wykonany z jaśniejszego i nieco gorzej wyglądającego plastiku, ale to już kwestia gustu. Mi tam nie przeszkadza :). Niezawodność - IMO bardzo dobra! Nie można powiedzieć abym o niego szczególnie dbał, wywaliłem z niego już dobre kilka tysięcy kulek, z tego większość używanych ponownie, i nie miałem żadnych problemów. Jedynie od czasu do czasu trzeba go przeczyścić i ewentualnie nasmarować. Walory użytkowe - strzela całkiem przyzwoicie kulkami ~0.2g, zasięg nie spada zbyt drastycznie, chociaż na dalsze odległości trzeba już celować troszeczkę wyżej. Magazynek na 16 kulek + 1 w komorze. Demontaż w warunkach polowych niestety praktycznie niemożliwy - jest śrubka, a na dodatek trzeba wybijać sworznie mocujące... Ale jak już pisałem, nie psuje się więc nie ma po co go rozbierać :). Podsumowując - moim zdaniem jest wart swojej ceny. Link to post Share on other sites
Jevco Posted May 30, 2003 Author Report Share Posted May 30, 2003 Hoooah! Widze, że wypowiadacie się w samych superlatywach (no prawie :P), więc go zamówie. Jeszcze dla pewności wysłałem maila do tajguna czy to ten sam model co na stronie producenta (model się zgadza, ale dane nie te) i czy są dodatkowe magazynki do niego. Swoją drogą : wersja srebrno-czarna z kompensatorem RLZ!!! Boshe.. ile zachodu o jeden model... Po prostu nie chciałem wtopić, bo to mój pierwszy gun :) . Dzięki wszystkim za pomoc! semper fi Link to post Share on other sites
Recommended Posts